Edebiyat/ Roman
Yaralı Kalmak / İbrahim Yıldırım / Kırmızı Kedi / 264 Sayfa
İlk olarak 2004 yılında yayımlanan “Eylülden Sonra” üçlemesinin ikinci kitabı Yaralı Kalmak’ın yeni baskısında İbrahim Yıldırım, 12 Eylül’ün adını vermeden, dönemin bütün bunaltıcı atmosferini ve sonrasındaki dünyayı ustalıkla anlatırken, oyunlu kurgusu, imgesel dili aracılığıyla okuruyla sıra dışı bir diyalog kuruyor. 12 Eylül’ün hemen ertesidir. Siyasi geçmişi nedeniyle kaçmak, herkesten saklanmak, hatta adını bile değiştirmek zorunda kalan solcu bir gencin yolu şans eseri İstanbul’un Aksaray semtindeki bir meyhaneye düşer ve buradan bir türlü ayrılamaz.
Ütopya Yolu / David Mitchell / Çeviren: Ayşen Anadol / Alfa Yayıncılık / 728 Sayfa
Çoksatan Bulut Atlası’nın yazarı David Mitchell, bize bu kez 1960’ların sonlarında Londra’da, bir menajerin akılalmaz çabaları ve planları sonucu bir araya gelip Ütopya Yolu adlı bir grup kuran, her biri yakın ya da uzak geçmişine bir şekilde saplanıp kalmış dört genç müzisyenin hikâyesini anlatıyor. Hikâye, okuru Beatles, Rolling Stones, Janis Joplin, Cohen, ressam Francis Bacon, Beckett gibi kurguya bir şekilde dahil olan gerçek kişi ve gruplarla da buluşturuyor.
Polisiye
Kayıp Yüz / Elçin Poyrazlar / Doğan Kitap / 272 Sayfa
Genç bir kız dairesinden aşağı düşüp ölmüş, ev arkadaşı diğer kız ise ortadan kaybolmuştur. İntihar vakalarına sürülen Suat Zamir, genç kızın ölümünü araştırmaya başlar. Bu sırada emniyete gelen esrarengiz bir kadın, kocasının onu öldürdüğünü söyler.
Fotoğraftaki Yüz / Lisa Gray / Çeviren: Filiz Çakır / Epsilon Yayınevi / 312 Sayfa
Özel dedektif Jessica Shaw, 25 yıl önce Los Angeles`ta kaçırılan üç yaşındaki bir kız çocuğunun fotoğrafı e-postasına düştüğünde, bunun da her zamanki gibi bir durum olduğunu düşünür. Ancak fotoğraftaki yüze baktıkça işler değişir. Bilgisayar ekranından ona bakan küçük kız, Jessica’nın ta kendisidir! Çocukken kaçırılmış olduğu bilgisi Jessica’nın düşüncelerini altüst eder. O kaçırılma olayından sonra bulunduğuna dair bir bilgi de yoktur.
Söyleşi
Böyle Bir Hayat - Güzin Dino / Bahriye Çeri / Yapı Kredi Yayınları / 200 Sayfa
Böyle Bir Hayat, Bahriye Çeri’nin Güzin Dino’yu 2003-2011 yılları arasında evinde ziyaret ederek konuşmalarını kaydetmesiyle ortaya çıkan bir hayat hikâyesi kitabı. Güzin Dino’nun ailesi, çocukluğu, eğitim hayatı, dostlukları ve Abidin Dino ile yarım asırlık beraberliği Bahriye Çeri’nin soruları ve yönlendirmeleriyle canlanıyor, renklenip genişliyor. Nâzım Hikmet’ten Yaşar Kemal’e, Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Orhan Pamuk’a, Erich Auerbach’tan Picasso’ya pek çok isim, özel tanıklıklarla resmigeçit yapıyor.
Felsefe
Cennette Bela - Tarihin Sonundan Kapitalizmin Sonuna / Slavoj Zizek / Monokl / 240 Sayfa
Günümüzün en önemli filozoflarından Slavoj Zizek, Cennette Bela’da film ve olay analizi üzerinden kapitalizme karşı izlenmesi gereken radikal siyasetin hatlarını çiziyor. Özgürleştirici bağlılık ve adanmışlığın bu karşı çıkışın ilk unsurları olduğunda ısrar ediyor.
Oksijen'den kitap önerisi: Tarihten 100 öykü
Moris Levi’nin Gözlem Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı Maymunlar, Patatesler ve Berlin Opera Binası, yazarın Yetmiş Duvaklı Gelin kitabının devamı. Levi seçtiği 100 hikayeden oluşturduğu kitabını şöyle anlatıyor: “Bu kitap, kendi kendimle giriştiğim bir iddia üzerine her hafta yazı yazarak ve bu yazılardan bir kısmını da seçerek 6.5 yılda tamamlandı. Bu kitap için 100 adet gerçek tarihi olayı araştırdım, yazdım.”Maymunlar, Patatesler ve Berlin Opera Binası/ Moris Levi/ Gözlem/ 443 Sayfa