25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.10.2022 04:30 | Son Güncelleme: 14.10.2022 04:31

Haftanın kitap önerileri (14-20 Ekim 2022)

Elif Tanrıyar'dan haftanın kitap önerileri...
Haftanın kitap önerileri (14-20 Ekim 2022)

Edebiyat/ Roman
Bir Kış Yolculuğu / Şükran Yiğit / İletişim / 99 Sayfa

Altı yıl önce beklenmedik bir ölümle karısını kaybeden bir adamın, ondan geriye kalan fotoğraf karelerinin izinde çıktığı bir yolculuğun adım adım bir muammaya dönüşümünün hikâyesi. Aynı zamanda, bu dünyanın en çok her şeyin sürüp gittiği kitaplardaki halini seven iki insanın ölümle bile kaybolmayan bağının tanıklığı.

Mebus / Feridun Büyükyıldız / İnkılap / 188 Sayfa

Recep Zühtü Soyak, Milli Mücadele’ye katılmış, ölümüne kadar Mustafa Kemal Atatürk’ün yakınları arasında yer almış bir şahsiyet. Recep Zühtü’nün, Fatma Medeniye Hanım’la yaşadığı fırtınalı aşk ve sonrasında genç kadını öldürmesi ise onun hayatının en tartışmalı döneminin perdesini açmış. Olaydan iki gün önce yapılan seçimlerde milletvekili seçilen Zühtü, cinayetten beraat etmiş. Feridun Büyükyıldız, Recep Zühtü ve Fatma Medeniye’nin hikâyesi çerçevesinde Cumhuriyet’in ilk yıllarına farklı bir bakış açısı getiriyor.

Dönüş - Babalar Oğullar ve Aradaki Memleket / Hisham Matar / Çeviren: Yasemin Çongar / Siren Yayınları / 248 Sayfa

Kayıp bir babanın, kaybedilen bir ülkenin ve bir diktatörün altında kayıp yaşamların öyküsü: Dönüş. Hisham Matar, Pulitzer ödüllü bu metninde Kaddafi rejiminin ondan aldığı babasının izini sürüyor, bir yapbozun parçalarını birleştirircesine ilerleyerek geriye bakıyor. Rejim tarafından kaçırılan babasının ardından 22 yıl sonra ülkesi Libya’ya dönen Matar, bu anlatıda umudu ve umutsuzluğu, varlığı ve yokluğu, kaybı ve kaybın devamında süregiden yaşamı ele alıyor.
Biyografi
Hayat Problem Çözmekmiş - Dünya Devlerinin Türk Ortağı Erdal Aksoy’un Yaşam Öyküsü / Rıdvan Akar, Hilmi Hacaloğlu / Doğan Kitap / 320 Sayfa

Erdal Aksoy, “kurucu kuşağın” temsilcilerinden, ülkenin en köklü holdinglerinden birini sabır ve titizlikle inşa etmiş bir iş insanı... Türkiye’ye yapılan pek çok uluslararası yatırımın mimarı olan Aksoy’un yaşamını, hayallerini, değerlerini ve onu başarıya götüren hayat felsefesini bütün samimiyeti ve şeffaflığıyla okuyorsunuz.
İş Dünyası
Samsung’un Yükselişi / Geoffrey Cain / Çeviren: Uğur Gülsün / Nova Kitap / 440 Sayfa

Korkusuz ve azimli bir rakip nasıl dikkate alınması gereken bir güce dönüştü? Bu
kitapta, Samsung’un teknoloji devi olma yolunda verdiği savaşın arka planında yaşananlara şahit oluyoruz. On yıllar boyunca bir inovasyon lideri olarak görülmeyen Samsung bugün dünya çapında teknoloji pazarının lideri konumunda. Cain, yıllar boyunca yayımlanan raporlara ve hem şirket içinden hem de dışından sayısız kaynağa dayanarak, hiç kimsenin bilmediği bu dev şirketin önündeki esrar perdesini aralıyor.