26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.03.2022 04:33 | Son Güncelleme: 11.03.2022 20:33

Haftanın önerileri

Haftanın önerileri

Bu hafta sahnede neler var?

2011 yılındaki ani ölümü ile hayranlarını şaşkına uğratan Amy Winehouse’un yaşamının son üç günü, yakın çevresinin duyarsızlığı ve onu ölüme götüren olaylar dizisi çağdaş dans ve canlı caz müzik eşliğinde son derece özgün bir yorum ile izleyiciyle buluşmaya devam ediyor. Bana Amy De oyununu 11 Mart’ta Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde izleyebilirsiniz.

Zorlu PSM’nin yeni prodüksiyonu Kum Zambakları, 13 Mart’ta prömiyer yapıyor. Evrim Doğan ve Umut Kurt’un oynadığı oyun insanlık tarihi boyunca çözülemeyen kadın erkek ilişkisini hem gerçek hem ironik hem de şiirsel boyutlarıyla ele alarak seyirciyi benzersiz bir yolculuğa çıkarıyor.

“Tarih boyunca insanlık her zaman adaleti aramıştır. Fakat adaletin, o kutsal ve güçlü savaşında çoğu zaman kararsız kalmıştır.” sözleriyle girizgah yapan, Aytekin Atabey’in yazıp yönettiği Dünya Saat Mekan oyunu, 12 Mart’ta 16.00 ve 20.30’da Kadıköy Boa Sahne’de izleyici karşısına çıkıyor.

Deniz Özmen’in hem yönetmen hem de oyuncu olarak seyirci karşısına çıktığı Einstein’ın İhaneti 14 Mart’ta Baba Sahne’ye konuk oluyor. Seyirciye bazen mizahi, bazen de şiirsel bir yolla varoluşu, insanlığı, ilkeleri ve öncelikleri sorgulatıan oyunda Özmen’e Berk Yaygın ve Süleyman Yaşar Sucuoğlu eşlik ediyor.

Victor Hugo’nun ölümsüz eseri; Notre Dame’in Kamburu Müzikali, izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor. Ünlü Quasimodo karakterini aynı zamanda oyunun yönetmenliğini üstlenen ve Erhan Yaman’la birlikte oyunu uyarlayan Vural Bingöl’ün canlandırdığı müzikal 13 Mart’ta Trump Sahne’de. Biletler mobilet.com’da.

İstanbul’un seslerini, genç ve yaşlı kadınların içlerinden geçirdiklerini, oradan oraya savrulan gençlerin kırgın ve öfkeli hallerini sahneye taşıyan Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun Bir Apartman Hikâyesi bu kez ENKA Oditoryumu’na taşınıyor. Oyun 15 Mart’ta tiyatro severlerle buluşuyor. Biletler biletix’te.


Haftanın şarkıları

En tazeler, en güzeller, bu hafta dinlemeye doyamadığım şarkılar

  1. Johnny Marr / “Ghoster”
  2. Sugar Candy Mountain / “En Melody”
  3. Belle and Sebastian / “Unnecessary Drama”
  4. Papooz / “I’d Rather Be the Moon”
  5. strongboi / “fool around”
  6. HAIM / “Lost Track”
  7. Metronomy / Right on time”
  8. Eddie Vedder / “Invincible”
  9. Band Of Horses / “Warning Signs”
  10. Jordan Rakei / “Bruises”

 

Haftanın yerlileri

Memleketten her hafta en iyi yeni şarkılar…

  1. Şirin S. & Ş.Akıncı & E. Helvacıoğlu / “şarkıcının itirafları”
  2. Gökçe Çoşkun & Can Güngör / “Akşam Olunca”
  3. Ah! Kosmos & Melis Güven / “bildiğim yere”
  4. islandman / “Magic Workout”
  5. Selin Çıngır / “Günebakan”
  6. Yalnayak /”Binboğa”
  7. Görkem Karabudak / “Ne Neşesi Kaldı Ne Dengesi”
  8. Cem Adrian / “Duymak İstiyorum”
  9. Sera Savaş / “Başkasının Rüyası”
  10. Eylül Çekirge / “Tadı Farklı Sonu Belli”

 

“Acid Jazz” şarkıları

“Acid Jazz” klasiklerinden seçmeler…

  1. Emma-Jean Thackray / “Sun”
  2. Fela Kuti / “Water No Get Enemy”
  3. Kenny Garrett / “Hargrove”
  4. The Roots / “Mellow My Man”
  5. Donald Bryd / “Where Are We Going?”
  6. Herbie Hancock / “Watermelon Man”
  7. The Du-Rites / “The Sun”
  8. Cory Wong / “Ring Of Saturn”
  9. The Blackbyrds / “Dreaming About You”
  10. Night Trains / “Lovesick”

Çoksatanlar

Amazon Türkiye, D&R, eganba, Hepsiburada, İdefix, Kitapyurdu, Remzi Kitabevi, Trendyol çok satanlar listelerinin ortalamasıyla oluşturulmuştur. 

  1. İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? Kendini İnşa Etmenin Yolları, İlber Ortaylı, Kronik Kitap
  2. Tiamat, İhsan Oktay Anar, Everest Yayınları
  3. Gece Yarısı Kütüphanesi, Matt Haig   Domingo Yayınevi
  4. Üç Kız Kardeş, İclal Aydın, Artemis Yayınları
  5. Hayatın Sesi, Gülseren Budayıcıoğlu, Doğan Kitap
  6. Seyir, Piraye, Mona Kitap
  7. Şeker Portakalı, Jose Mauro De Vasconcelos, Can Çocuk Yayınları
  8. Körlük, Jose Saramago, Kırmızı Kedi 
  9. Şimdi Onlar Düşünsün, Bircan Yıldırım, Destek Yayınları 
  10. Çocuk, Köstebek, Tilki ve At, Charlie Mackesy, Mundi Yayınevi 

 

The New York Times Çoksatanlar Listesi

Kurgu edebiyat

  1. The Paris Apartment, Lucy Foley, Morrow
  2. It Ends With Us, Colleen Hoover, Atria
  3. Verity, Colleen Hoover, Grand Central
  4. House of Sky and Breath, Sarah J. Maas  Bloomsbury
  5. The Seven Husbands of Evelyn Hugo, Taylor Jenkins Reid Washington Square/Atria

 

Kurgu dışı

  1. Red-Handed, Peter Schweizer, Harper
  2. The Body Keeps The Score, Bessel van der Kolk, Penguin
  3. The 1619 Project  Hazırlayanlar: Nikole Hannah-Jones, Caitlin Roper, Ilena Silverman ve Jake Silverstein, One World
  4. Greenlights, Matthew McConaughey, Crown
  5. The Splendid and The Vile, Erik Larson, Crown

Elif Tanrıyar'ın seçtiği kitaplar

Edebiyat/Roman

Dünyanın Orta Yeri / Aysun Kara / İthaki Yayınları / 176 Sayfa

Uzakta, denizin ötesinde, zeytin ağaçlarının, telaşsız rüzgârın arasında, dağların ve çiçek kokularının gölgesinde bir köy. Tuhaf rüyaları, türlü maharetleri, farklı hikâyeleriyle kimi tanıdık kimi yabancı insanlar. Gizemli bir kaza sonucu köye misafir olan iki adam ve suyun yatağında usulca akışına benzeyen yolculukları. 2010 Orhan Kemal Öykü Ödülü sahibi Aysun Kara, bu sefer Dünyanın Orta Yeri isimli romanıyla buluşuyor okurla. 

Tiraje / Melih Esen Cengiz / Altın Kitaplar / 544 Sayfa

Yıl 1924. Çatışmalarla sarsılan Karadağ’ın zirvelerinde kaybolmuş, ne yapacağını, nereye gideceğini bilmeyen bir kız çocuğu… Üstelik ne duyabiliyor ne konuşabiliyor. Katliamlardan kaçan bir Boşnak kadını onun elinden tutar ve küçük kız ölümden kaçanların yolculuğuna katılır, Türkiye’ye sığınırlar… Melih Esen Cengiz’den, kendisine kucak açan genç cumhuriyette önüne dikilen bütün duvarları birer kapıya çeviren, engelli, çok güzel bir kadının tutku dolu romanı…

Köpek / Pilar Quintana / Çeviren: Havva Mutlu / Can Yayınları / 112 Sayfa

Kolombiya’nın Pasifik kıyısı. Kocasıyla birlikte denize bakan derme çatma bir kulübede yaşayan orta yaşındaki Damaris, anne olma arzusu içindedir. Bir gün büyük bir hevesle yavru bir köpek edinir. Ancak bu sahiplenme şefkatten çok daha farklı duyguları beraberinde getirir. Her bir köşeden gerçek ya da duygusal fırtınaların patlak vermesine karşın tutumlu ve özlü bir dille yazılmış Köpek, yayımlandığında birçok dile çevrilmiş ve İngiliz Pen Ödülü’nü kazanıp Amerikan Ulusal Kitap Ödülü kısa listesinde yer almış.

Polisiye

Masum Cinayetler / Tuna Serim / Destek Yayınları / 336 Sayfa

İstanbul’un olağanüstü güzel yalılarında, malikânelerinde vahşi cinayetler işleniyor. Şöyle böyle değil korkunç cinayetler, cinayetlere aşina emniyet mensupları bile “Bu bir kâbus!” sözlerini fısıldıyor geceler boyu. En lüks semtlerde; onlarca korumanın arasında bir seri katil dolaşıyor, geride oluk oluk akan kandan başka iz bırakmayarak…

Otobiyografi/ Anı

Çapa Zamanı / Süleyman Onatça / İnkılap Kitabevi / 204 Sayfa

Her satırı öğretici derslerle dolu, buram buram yaşanmışlık kokan bir yaşam öyküsü. Adanalı iş insanı Süleyman Onatça’nın renkli hayatını okurken, Türkiye’nin yokluklardan bugünlere uzanan ders alınacak hikâyesine de tanıklık edeceksiniz.


Korkmaktan korkmayanlar için

Bu yalancının mumu hiç sönmüyor

Başka kültürlerden dizilerin uyarlaması sadece Türkiye’de olmuyor anlaşılan. İngiliz dizisi Liar yayınlandığında çok başarılı olmuş hatta 2021 yılında Yalancı adıyla Türkiye’ye de uyarlanmıştı. Dizinin İspanya uyarlaması Lies & Deceit’in ilk sezonu Netflix’te. Bir edebiyat öğretmeninin, kendisine tecavüz eden bir doktordan şikayetçi olmasıyla başlayan süreci anlatan dizide bildiklerimizden farklı ne var göreceğiz.

“Ev alma komşu al” uyarlaması

Bir suçluyla yaşamak nasıl bir duygu? Geçen hafta Netflix’te yayına giren ve hızlı bir şekilde en çok izlenenler listelerine dahil olan mini dizi Worst Roommate Ever, suçluları en yakın tanıklarının gözünden anlatıyor. Beş bölümlük dizide; hayırsever görünen kötü kalpli bir yurt işletmecisinden “işgalci” bir ev arkadaşına, son derece tehlikeli gizli saldırganlara kadar garip ve ürkütücü hikayeler yer alıyor. 

Vakit geçirmelik çarpıcı gerilim

2019 yapımı gerilim filmi The Intruder (Davetsiz Misafir) Netflix Türkiye’nin kütüphanesinde yerini aldı.. Filmde ünlü Napa Vadisi’nde aldıkları ve çocuklarını yetiştirmeyi hayal ettikleri şahane eve taşınan Annie ve Scott çiftinin başlarına gelenleri izliyoruz. Evi onlara satan Charlie’nin yavaş yavaş ailenin içine sızması ve sonrasında ortaya çıkan korkunç gerçeklerle gelişen, çarpıcı bir gerilim filmi.

Derleyen: Mehmet Dinler