26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.03.2022 04:30 | Son Güncelleme: 04.03.2022 19:38

Haftanın önerileri (4-10 Mart 2022)

Haftanın önerileri (4-10 Mart 2022)

Her hafta, haftanın kültür-sanat dünyasına dair önerilerimizi paylaşıyoruz. İşte 4-10 Mart haftasının önerileri…


8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü unutmayalım, unutturmayalım

Diziler: The Handmaid’s Tale (BluTV) gibi kasıp kavuran yapımlar bir yana, ekranlardan güçlü kadınları anlatan birçok dizi geçti. Farklı türden beş örnek

Women of the Movement: Irkçı yasaların hüküm sürdüğü zamanlarda oğlu öldürülen bir kadının, Mamie Till Mobley’nin hikayesi. Oğlunun kaçırılmasından cinayet duruşmasına kadar anlatan altı bölümlük dizi sivil toplum hareketindeki kadınların geçmişteki durumunu da gösteriyor. (beIN Connect)

Avlu: Evde yaşanan bir kavga sonrası kendisini cinayet suçuyla hapishanede bulan Deniz’in, oradaki mücadeleye ve zor şartlara uyum sağlama mücadelesi yayınlandığı dönem Türkiye’de büyük ilgi çekmişti. Dizi Netflix’te devam etmedi ama 35 bölümü izlemek de yeterince iyi. Demet Evgar, Ceren Moray ve Nursel Köse’nin şovu da var üstelik. (Netflix)

Gilmore Girls: Dizinin yedi sezonu boyunca çok şey değişmiş olabilir ama Lorelai ve Rory’nin eğlenceli anne-kız ilişkisi hiç değişmedi. İkili her fırsatta birbirine destek oldu ve bu zorlu yolculukta birlikte yürüdüler. Gilmore Girls’ün rastgele bir bölümünü açıp izlemek her zaman keyifli. (Netflix)

Get Even: “Ben sinirlenmem, ödeşirim” sloganıyla yola çıkan dört genç kız liselerindeki zorba ve suçluları ifşa ettikleri bir grup oluştururlar. Sonrasında işler çok karışsa da birbirlerini destekleyerek olayların üstesinden gelmeyi başarırlar. Britanya yapımı bol gizemli dizi çok ses getirmedi ama ergenlik dönemi hikayeleri hep eğlencelidir. (Netflix)

Kadın: İki sezon ve 81 bölümde yalnız bir kadının hem çocuklarıyla hayatta kalma hem de kötü insanlardan kurtulma mücadelesini anlatan Kadın, Özge Özpirinçci’nin performansıyla çok başarılı olmuştu. Hâlâ izlemediyseniz bir şans vermelisiniz. Senaryo Hande Altaylı’dan. (FoxPlay, YouTube)

I, Tonya

Filmler: Güçlü ya da mağdur edilen kadınların sinemadaki hikayelerinden beş tanesi. Siyasal devrimcisinden lisesinde mücadele edenlere uzanan bir liste

Rosa Luxemburg: “Devrimci” olarak nitelenen tarih figürlerinin genellikle erkek olmasına aşinayız ancak Rosa Luxemburg buna kocaman bir istisna oluşturuyor. 1986 yapımı filmde yaşamı konu edilen Luxemburg’un 1919’da katledilene dek ortaya koyduğu mücadeleye hayran olmamak elde değil. Başroldeki Barbara Sukowa’nın performansı da muhteşem.  (BluTV)

I, Tonya: Kadınların sporda daha görünür olduğu bu yıllara kıyasla doksanlı yıllar sporda cinsiyetçi kalıpların çok daha fazla olduğu zamanlardı. Buz pateni de bu kalıpların en keskin olduğu spor dallarından biriydi. Tonya Harding’in aykırı tarzıyla birçok kalıbı yıktığı ancak kötü biten zamanları anlatan filmin başrolünde Margot Robbie var.  (beIN Connect)

Sofra Sırları: Kendisini kocasına ve evine adamış bir kadın neden seri katil olur? Neslihan’ın, kendisine hiç değer vermeyen kocasından başlayarak bir seri katile dönüşme hikayesi, ödüllü kurgusuyla çok iyi bir film ortaya çıkarıyor. “Ezik” kadının güçlenmesi temalı ama oldukça farklı. Demet Evgar da başrolde şov yapıyor.  (BluTV)

Aile Arasında: Bu sütunlardaki üçüncü Demet Evgar filmi ancak en farklısı. Komedi altyapısına ve erkek başrolüne rağmen yalnız başlarına hayatta güçlü kalan bir kadın grubunun hikayesini anlatıyor. Solmaz ve Behiye’nin Türk komedisinde alışık olmadığımız kadar güçlü karakterleri etkileyici. Aynı zamanda da çok komik. (Netflix)

Moxie: 13 Reasons Why kadar dünyayı sallayan bir yapım olmasa da Moxie de liselerdeki genç kızların yaşadıkları sorunlara eğiliyor. Sessiz bir öğrenci olan Vivian’ın gizlice çıkardığı feminist dergiyle başlattığı hareket, tüm okulu değiştiriyor ve izleyen seyirciye de sonuna dek “Vay be” dedirtiyor. (Netflix)

Kusurlu

Belgeseller: Dünyanın önemli kadınlarının hikayeleri ve  mücadeleleri belgesellerin konusu oldu. En ünlüsünden sıradan vatandaşına beş hikaye

Maria by Callas: En ünlü sopranolardan biri olan Maria Callas’ın içinde iki kişi yaşıyor. Normal olma arzusundaki Maria ve bir diva olan Callas’ın çatışmasının bu büyük ikonun kendi sözleriyle anlatıldığı belgesel 2017’de ilk kez seyirci önüne çıktığında büyük takdir toplamıştı. (MUBI)

Introducing: Selma Blair: Hellboy ve Cruel Intensions gibi yapımlarla tanıdığımız Selma Blair’ın MS teşhisinden sonra yeni duruma uyum sağlama ve hayatına devam etmesini anlattığı 94 dakikalık belgesel Discovery+ yapımı. Blair’ın 2018’de konan teşhisten sonra hissettiklerini anlatması ve hayatını sürdürme şekli gerçekten ilham verici. (BluTV)

Rebel Hearts: Bildiğimiz belli başlı dinler hep ataerkil yapılara sahip. Peki bu alandaki kadınlar? Güçlü bir kardinale karşı duran rahibelerin hikayeleri 1965’ten 2018’e kadar toplumu yeniden şekillendirdi. 2021 yapımı Discovery+ belgeseli de bu mücadeleyi konu alıyor. (BluTV)

Kusurlu: İnsanların kıyafet seçimleri üzerine ahkam kesmek önemli bir eğlence aracı. Peki bu seçimler üzerine fikir beyan edince sonucunda ne olabilir? Yalnızca 17 dakika süren bu belgesel, ev arkadaşı tarafından kusurları sayılan Dilara’nın akşamını anlatıyor. Bu hafta izleyeceğiniz en ilginç yapım olabilir.  (BluTV)

Nevenka: Breaking the Silence: Kadınların çalışma alanlarında tacize maruz kaldığı sır değil. Nevenka Fernandez de bu mağdurlardan. Belediye meclis üyesiyken güçlü bir politikacı olan belediye başkanı tarafından yaşatılan tacizi mahkemeye taşıdı. Üç bölümlük belgesel bu süreci anlatıyor. (Netflix)

Derleyen: Mehmet Dinler


Elif Tanrıyar'ın seçtikleri: Oksijen Kitap Kulübü

Kadının Sesi Yok / Etaf Rum / İthaki Yayınları / 336 Sayfa

Filistin, 1990. 17 yaşındaki İsra, babasının seçtiği taliplerle evlenmektense gizlice kitap okumayı ve okuduklarının büyüsüne kapılmayı ister. Ancak kısa bir süre sonra evlendirilip kocasıyla yeni ailesinin yaşadığı Brooklyn’e göçmeye zorlanır. Otobiyografik izler taşıyan ilk romanında, Etaf Rum; edebiyatın zayıflar ile ezilenler için özgürleştirici gücüne ve gelenekler arasında sıkışıp kalmış günümüz kadınlarının iç çatışmalarına bakıyor.

Karşı Kaldırımdaki Adam / Selda Terek / Destek Yayınları / 336 Sayfa

“Vicdanın ve aşkın arasında kaldığında, seçimini hangisinden yana yaparsın?” diye soran Selda Terek, “En büyük hayalini gurura, vicdanını aşka yenik düşürme!” diyor. Bu romanda Meyra, “Yapılamaz!” denen her şeyi yapar ve kendi doğrularının peşinden gider. 

Bayan Prim’in Uyanışı / Natalia Sanmartin Fenollera / Çeviren: Belgin Selen Haktanır / Kafka Kitap / 240 Sayfa

Prudencia Prim şehir hayatından bıktığına kanaat getirdiğinde gazetede ilginç bir ilanla karşılaşır: Bir köyde yer alan malikâne bir kütüphaneci aramaktadır... Birçok farklı dilden yüz binlerce okura ulaşan kitap, edebiyat, felsefe ve mutluluk arayışı başlıklarını kendine has üslubuyla yan yana getiren ayrıksı bir öykü...

Saygıdeğer Bir Öğrenci / John Le Carre / Çeviren: Ali Cevat Akkoyunlu / Kırmızı Kedi / 584 Sayfa

Karla üçlemesinin ikinci romanında John le Carré, çöküşün eşiğindeki Kamboçya ve Vietnam ile pek çok oyunun oynandığı Hong Kong’u merkezine alan postkolonyal casusluğun sürükleyici bir tasvirini ortaya seriyor.

Kadınca Bilmeyişlerin Sonu: 1960 - 1980 Döneminde Feminist Edebiyat / Duygu Çayırcıoğlu / İletişim Yayıncılık / 196 Sayfa

Duygu Çayırcıoğlu, Türkiye’de feminizmin olumsuz şekilde anıldığı bir dönemde, feminist duyarlılığın edebiyatta yol alan güçlü dip dalgasına dikkat çekiyor. Nezihe Meriç, Sevim Burak, Sevgi Soysal, Leylâ Erbil, Adalet Ağaoğlu, Füruzan ve Tezer Özlü gibi edebiyatımızın önemli yazarlarının eserlerinde erkek egemenliğinin ve ataerkil ailenin nasıl sorgulandığını ortaya seriyor. 

Tanrıça Kadınlar/ Seda Diker/ İnkılap Kitabevi/ 260 Sayfa

Seda Diker, yeni kitabında kadınların zayıf yanlarından kurtulup rahim güçlerini elde ederek yepyeni bir hayata başlaması için uygulamaları gereken yöntemleri anlatıyor. Yeryüzündeki bütün kadınların doğuştan içinde var olan rahim gücünü ortaya çıkarmak için hazırlanan kitap bu enerjiyi kullanabilmenin sırrını veriyor. 


Haftanın şarkıları

En tazeler, en güzeller, bu hafta dinlemeye doyamadığım şarkılar

  1. Coldplay “Day ‘n’ Nite”
  2. Q-Tip & E.S “Why We Speak”
  3. Hercules & Love Affair “Grace”
  4. Toro y Moi “The Loop”
  5. Florence & The Machine “King”
  6. Matilda Mann “Four Leaf Dream”
  7. Regina Spektor “Becoming All Alone”
  8. Shelly Archer “Lovebird”
  9. Balmorhea “Solanales”
  10. Lavina Meijer “Plus tot”

 

Haftanın yerlileri

Memleketten her hafta en iyi yeni şarkılar

  1. Ceza “BakaBaka”
  2. Nilüfer Yanya “the dealer”
  3. Selin Çıngır “Senin Rüyalarında”
  4. Evdeki Saat “Rüyadasın”
  5. Sezer Koç “Bu Düş Değil”
  6. Tuna Kiremitçi & Işıl Ayman “Deli Dans”
  7. Melis Karaduman “Kurmaca”
  8. Melisa Karakurt “Kaçsam Bırakıp”
  9. Mavi “Gizli”
  10. Aishe “Rüya”

 

10 kadın 10 şarkı

Dünya Kadınlar Günü’ne özel, henüz 20’lerindeki 10 kadın müzisyen...

  1. Deniz Tekin “Bende Bir Problem Var”
  2. Dilan Balkay “Sabaha Karşı”
  3. Ekin Beril “Zaman”
  4. Gülşah Kömür “Çok Mu Zor”
  5. Güneş “Dua”
  6. İdil Ateş “Dejavu”
  7. Lil Zey “Kara Tiyatro”
  8. Seda Erciyes “Belly Dancer”
  9. Selin “Gidip Gel”
  10. Sena Şener “Teni Tenime”