26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.01.2023 19:15 | Son Güncelleme: 31.01.2023 12:51

Hastane koğuşunda yazılan gerçek bir hikaye: Ben ve Ben

Tiyatrocu Niyazi Gezer'in kaleme aldığı, düşüncenin ne kadar derinleşebileceğini ve insanın bunlarla nasıl baş ettiğini gerçek bir hikaye ile sunan Ben ve Ben tiyatro severlerle buluşmaya devam ediyor. Dilfuza Rozıyeva'nın hayat verdiği oyun 9. temsilini 1 Şubat'ta Göztepe Oda Tiyatrosu'nda yapacak
Dilfuza Rozıyeva
Dilfuza Rozıyeva

Yazar ve yönetmen Niyazi Geçer'in gerçek bir hikayeden yola çıkarak kaleme aldığı Ben ve Ben, 17 yaşındaki bir genç kızın ailesini trafik kazasında kaybetmesinin ardından yaşadığı suçluluk duygusunun şizofreniye dönüşen hikayesini konu alıyor. 9. temsilini 1 Şubat'ta Göztepe Oda Tiyatrosu'nda yapmaya hazırlanan tek kişilik gösteride sahnede ise Dilfuza Rozıyeva var.

Gerçek karakterler ile an be an yaşanılarak kaleme alınmış bu öyküyü yönetmen Gezer, 22 gün boyunca Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hastalarla birlikte kalarak kaleme almış. Seyirciyi "Suçluluk duygusunun insanın yaşamında yarattığı travma bir yaşamı nasıl etkiler", "Duygular, kavramlar ve felsefenin insan hayatındaki önemi nedir" , "Yaşanmışlıklar unutulur mu" gibi sorulara cevap bulmaya çağıran Gezer, oyunu nasıl kaleme aldığını şu cümlelerle anlattı, "Ben ve Ben'i ‘’Çağrıldım, perşembe günü saat tam 10'da’’ cümlesinden yola çıkarak yazmaya başladım. Yazdıkça oyun psikoloji ve felsefeye doğru evrilmeye başladı. Çeşitli kitaplar ve dokümanlar okudum fakat yetersiz kalıyorlardı, anlatmak istediğim şeyi anlatamıyordum. Çaresizce düşünürken Bakırköy Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne gittim. Bana bir karakter lazımdı. Bir gün baş hekime ‘’Yazabilmem için burada yaşamam ve bir karakter yaratmam lazım’’ dedim. Baştan çok itiraz etti ama ısrarlarıma dayanamadı ve beni hastanenin K1 koğuşuna yatırdı"

1986 yılından bu yana tiyatroyla uğraşan, Basın Müzesi Tiyatro Topluluğu, Bulunmaz Tiyatro ve en son Oda Tiyatrosu'nda sahnede sanatını sergileyen Niyazi Gezer, Ben ve Ben ile tiyatro eğitmenliği ve yönetmenliğinin yanında yazar tarafıyla karşımıza çıkıyor.

K1'de 21 günlük gözlem 

"Koğuşta 21 gün kaldım, gözlemler yapmaya başladım" diyen yazar oyunun ana teması olan yalnızlığı oradan gözlemleyerek aldığını ifade ederek şu ifadelere yer verdi:  Baş hekim yardımcısı 10. gün elinde bir dosya ile geldi ve ‘’sana bir vaka buldum’’ dedi. Dosyayı okudum, inceledim ve karakter ilgimi çekmişti. Hasta 17 yaşında bir kızdı. Ailesi ile trafik kazası geçiriyor ve ailesini bu kazada kaybediyor. Kaza için kendisini suçluyor, bu suçluluk duygusu ile uzun zaman yaşıyor. Zamanla bu duygu şizofreniye dönüşüyor ve yakınları kızı hastaneye yatırmak zorunda kalıyor. Aradığımı bulmuştum. Evime döndüm ve oyunu 15 günde yazdım. Ardından 8 ay psikolojik destek almak zorunda kaldım" 

Ben ve Ben'e sahnede hayat veren oyuncu Dilfuza Rozıyeva, Türkmen Tatar bir aileden geliyor. 1991 doğumlu Dilfuza, 15 yaşından beri tiyatroyla ilgileniyor. Türkmenabat tiyatro okulunda Rus dilinde eğitim alan oyuncu 2018 yılından beri Türkiye'de çeşitli tiyatrolarda performansını sergiliyor.