27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.10.2022 15:55 | Son Güncelleme: 14.10.2022 17:11

İklim aktivisti iki kişi Vincent Van Gogh'un tablosuna çorba döktü

İklim aktivistleri, Londra'daki Ulusal Galeri'de Vincent Van Gogh'un eseri olan 'Ayçiçekleri'nin üzerine domates çorbası attı
İklim aktivisti iki kişi Vincent Van Gogh'un tablosuna çorba döktü

İklim aktivistleri bu kez Ulusal Galeri'de sergilenen Vincent Van Gogh'un 'Ayçiçekleri' isimli tablosunu hedef aldı. İngiltere'de "Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun)" adlı çevreci grubun iki üyesi, başkent Londra'daki National Gallery'de sergilenen Vincent Van Gogh'un "Ayçiçekleri" tablosuna iklim değişikliğine dikkati çekmek amacıyla domates çorbası attı. İklim aktivisti iki kadın, Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un Londra'daki National Gallery'de yer alan ve yaklaşık 72,5 milyon sterlin değerindeki ünlü tablosunun üzerine iki konserve kutusundaki domates çorbasını fırlattı. 

Just Stop Oil yazılı tişörtler giyen protestocular, Van Gogh'un 1888 tarihli Ayçiçekleri adlı tablosuna domates çorbası attıktan sonra yapıştırıcıyla ellerini tablonun altındaki duvara yapıştırdı. Daha sonra aktivistlerden 21 yaşındaki Phoebe Plummer, "Daha değerli olan nedir? Sanat mı yoksa hayat mı?" diye bağırdı. Camla kaplı tablonun zarar görmediği ancak çerçevesinde ufak bir hasarın olduğu açıklanırken polis, tabloya zarar verme girişiminde bulunan iki protestocuyu gözaltına aldı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde olaya tanıklık eden ziyaretçilerin, "Aman Tanrım!" diye bağırarak şaşkınlıklarını dile getirdiği görüldü.

"Bu yapılan şey sadece insanları kızdırıyor"

İsmini vermek istemeyen bir kişi, eylemcilerin amacını anlayabildiğini ancak insanlığın en iyi örneği olan güzel bir sanat eserini hedef almaktan endişe duyduğunu söyledi ve "İnsanların bu konular hakkında düşünmelerini sağlamaya çalışıyor olabilirler ama sonuçta yaptıkları tek şey insanları gerçekten sinirlendirmek ve kızdırmak oluyor" diye sözlerine ekledi.

"Değişim bu şekilde gerçekleşiyor"

Salon boşaltıldıktan sonra Guardian'a konuşan Just Stop Oil sözcüsü Alex De Koning, insanları davalarından uzaklaştırmanın endişe verici olduğunu ama bunun yarış olmadığını söyledi. Koning, "Burada arkadaş edinmeye çalışmıyoruz, değişim yaratmaya çalışıyoruz ve ne yazık ki değişim bu şekilde gerçekleşiyor" dedi. 

Just Stop Oil Kimdir?

Just Stop Oil, Birleşik Krallık Hükümeti'nin yeni fosil yakıt ruhsatlandırmasını ve üretimini durdurmayı taahhüt etmesini sağlamak amacıyla Birleşik Krallık'ta sivil direniş kullanan bir iklim kampanya grubudur.