19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 01.06.2023 16:04 | Son Güncelleme: 01.06.2023 17:15

İngiltere'deki yeni düzenlemeye tepki: Netflix, dizi ve filmleri kaldırmakla tehdit etti

İngiltere'de yeni hazırlanan yasa tasarısına göre dijital platformların geleneksel yayınları inceleyen Ofcom tarafından denetlenmesi planlanıyor. Netflix ise böyle bir düzenleme gelecekse, sonradan denetlenmektense içeriklerini önceden kaldırabileceğini söyledi
İngiltere'deki yeni düzenlemeye tepki: Netflix, dizi ve filmleri kaldırmakla tehdit etti

Netflix, İngiliz hükümeti tarafından getirilen yeni yayıncı düzenlemelerine takılmamak için İngiltere'deki kütüphanesinden film ve dizileri kaldırmakla tehdit etti. İngiltere'deki bakanlar, medya düzenleyicisi Ofcom'un dijital yayıncılık devlerini, geleneksel yayıncılara benzer bir şekilde denetlemesini istiyor. Bu da Netflix ve Amazon Prime gibi platformların, Ofcom tarafından zararlı görülen içerikler yayınladıklarında 250 bin Sterlin'e kadar para cezasına çarptırılabilecekleri anlamına geliyor. 

Tasarıyı belirsiz olarak nitelendirdi

Netflix, Birleşik Krallık Parlamentosu Kültür, Medya ve Spor Komitesi'ne yaptığı bir sunumda, Medya Yasa Tasarısı kapsamında yayıncılar için tarafsızlık kuralları getirme planlarını eleştirerek, taslak mevzuatı belirsiz ve hizmetlerin uygulaması için potansiyel olarak zahmetli olarak nitelendirdi. 

Deadline'da yer alan habere göre Medya Yasa Tasarısı, büyük yayıncıların tarafsızlığı güncel olaylar bağlamında değerlendirmeleri gerektiğini belirtiyor ve özellikle güncel kamu politikası ve siyasi veya endüstriyel tartışmalar konularına işaret ediyor. Netflix ise bu kuralı uygulayabilmek için sürekli olarak platformdaki dizi ve filmlerin incelenmesinin zor olacağını öne sürdü. 

"Önceden kaldırmak daha risksiz olacak"

Netflix'ten yapılan açıklamada, "İngiliz izleyiciler için seçenekleri en üst düzeye çıkarma açısından genellikle en önemli gücümüz Netflix'in içeriğinin çeşitliliği. Bunlar Ofcom'un görev alanına girerse, bu çeşitlilik potansiyel bir risk kaynağı haline gelebilir. Bu hükümlerin kapsamı ve uygulanması konusunda önemli ölçüde açıklık getirilmeden, İngiltere'deki kataloğumuzdan içerikleri önceden kaldırmak, zahmetli bir uyum yükü ve potansiyel sorumluluk riskini almaktan daha kolay olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Denetlenmesi ayrı olmalı

Netflix, yasa tekliflerinin şikayet turizmi riskini de beraberinde getirdiğini yani Birleşik Krallık dışındaki kişilerin Ofcom'a şikayette bulunabileceğini sözlerine ekledi. Genel olarak Netflix, yayın hizmetlerinin düzenlenmesinin geleneksel yayıncılardan farklı olması gerektiğini belirtiyor. Yayıncı, izleyicilerin Netflix içeriğini izlemek için kendilerinin anlık karar aldığını, oysa insanların TV'de potansiyel olarak zararlı şovlara yanlışlıkla rastlayabileceğini söyledi.

Endişelere Disney'de katılıyor

Disney de Kültür, Medya ve Spor Komitesi'ne gönderdiği dört sayfalık yazıda aynı argümanı dile getirdi. ABD'li medya devi, Disney+'ta uyguladığı yaş derecelendirmesi gibi izleyici koruma tedbirleri için genel bir yayıncılık düzenlemesi getirmenin orantılı olmayacağı anlamına geldiğini söyledi. Disney'in yayınladığı açıklamada, dijital platformlar tarafından sunulan farklı tüketici önerileri ve marka vaatlari göz önüne alındığında tek tip kuralların uygun olmayacağı belirtildi.