Esin Hamamcı
İnkılap Kitabevi Pazarlama Müdürü Orkun Galolar: “Kitap, enflasyon canavarının en sevdiği yemek olmamalı”
“2023 yılı ülkemiz için büyük bir acıyla başladı. Yaşanan deprem felaketinin ardından reklam ve pazarlama faaliyetlerine ara verildi. Devamında girilen seçim süreciyle de zaten yılın yarısı geçilmiş oldu. Yeni kitapların raflarda yer alması için yılın ikinci yarısı daha uygun hale geldi. Yani daha çok beklemekle geçirildi. Bunlarla birlikte son birkaç yıldır artan enflasyona bağlı olarak maliyetler yükselen bir grafik çiziyor. Bu da çeşitliliği, proje üretimini zorlaştırıyor. Kültür hayatımız tehdit altında, koruma altına almak istiyorsak yayıncılığın desteklenmesi gerekiyor. Kitap, enflasyon canavarının en sevdiği yemek olmamalı. Türkiye’nin en eski ve en büyük yayınevi olarak büyük bir çeşitliliğe sahibiz. Reşat Nuri Güntekin, Refik Halid Karay, Zülfü Livaneli gibi Türk edebiyatının en önemli isimleriyle; Cem Yılmaz, Zafer Algöz, Celal Şengör gibi Türkiye’nin en sevilen isimlerini aynı çatı altında buluşturuyoruz. Her kesime hitap etmeye çalışıyoruz. 3.000'den fazla kitabımızın satış grafikleri gayet iyi. Bu yıl bunlara yeni bir marka daha eklendi: Tuhaf dergi ortaklığıyla kurulan Tuhaf'tan çıkan Ɓüşra Sanay'ın söyleşi yaptığı 109 yıllık çınarımız Muazzez İlmiye Çığ'ın Yaşadım Demek İçin Ne Yapmalı? kitabı en çok satanlarımızdan biri oldu. Aynı şekilde geçtiğimiz haftalarda çıkan Celal Şengör'ün Dikkate Değer Mevzular’ı da çok satanlar listelerinde yer alıyor. İnkılap yeni dönemde klasikleriyle ön planda olacak. Çok sevgili Zülfü Livaneli dünya edebiyatından Türk edebiyatından çok özel bir seçki hazırladı. Birkaç yıldır bu seçkiyi okurlarımızla buluşturmak için hazırlık yapıyorduk. Özel kapak tasarımları ve Livaneli’nin yazdığı önsözle bu kitaplara okurlarımızın büyük ilgi göstereceği beklentisindeyiz.”
Remzi Kitabevi yöneticisi Ömer Erduran: “Fuarla birlikte kitap satışları artacak”
“2023 yılında yaşadığımız olumsuz ekonomik koşullar herkes gibi yayıncıları da etkiledi. Fuar ve yeni sezonla birlikte kitap satışlarının daha canlanacağını umuyoruz. Bu yıl yayımladığımız kitaplar içinde Mahfi Eğilmez’in Fon kitabı yüksek satış rakamlarına erişti. Ayşe Övür’ün daha önce yayımlamış olduğumuz Botter Apartmanı adlı romanı da çok satanlar arasında kalmayı korudu. Okur bu yıl tarihsel araştırmalara ve bu tür konuları içeren romanlara ilgi gösterdi diyebiliriz. Kişisel gelişim ve okulöncesi çocuk kitapları da revaçta kalmayı sürdürdü.”
Metis Yayınları Satış Yöneticisi Feryal Karakulak: “Metis’in çok sayıda uzunsatarı var”
“Ülkenin içinde bulunduğu süper enflasyon şartlarından her sektör gibi yayıncılık sektörü de etkilendi. Üretim maliyetlerindeki artış kitap fiyatlarına da yansıdı. Metis’in çok ilgili, sadık bir okur kitlesi var. O yüzden satışlarda ciddi bir düşüş ortaya çıkmadı. Her yıl olduğu gibi okurlarımızla bir araya gelmek bize heyecan ve mutluluk veriyor. Umarım hem biz hem de okurlarımız için memnun kalacağımız bir fuar olur. İnsanların bu koşullarda kitaplara gösterdikleri sevgi muhteşem. İşimizi sürdürmemizi sağlayan, güç veren şey bu. Çalınan Dikkat bu yıl içinde 7. baskısını, Kaybolan Bağlar 6. baskısını, Byung-Chul Han’ın Palyatif Toplum’u 5. baskısını, Nurdan Gürbilek’in yeni kitabı Örme Biçimleri ise aynı ay içinde 2. baskısını yaptı. Murathan Mungan’ın yeni romanı 995 km de çok kısa sürede 2. baskısını yapıyor. Metis koleksiyonunda çoksatarlardan ziyade, çok sayıda uzunsatar var. O klasiklerimiz bu yıl da eskimediklerini gösterdiler.”
Timaş Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okçu: “Depremden sonra pandemi dönemini arar hale geldik”
“2023 yılına umutla başlamıştık. 6 Şubat depremi ile çok ciddi olarak olumsuz etkilenme oldu. Hem bölgedeki kitapçıların yaşadıkları kayıplar hem de ülke genelindeki psikolojik atmosfer mart ayına da olumsuz anlamda yansıdı. Ardından seçim süreci ve ekonomik kriz derken pandemi dönemini arar hale geldik. Eylül iyiydi. Ekim ve kasım aylarından da umutluyuz. Çocuk ve genç kitaplarımızda satış adetlerimizden memnunuz. Çantamdan Fil Çıktı kitabımız eylül ayı başında 100 bin adet üretildi. Şimdi 50 bin adet daha baskıda. Bu yılın bizdeki en iyi çocuk kitabı. Genç Timaş markamızdan çıkan Son Ayı, 50 bin adeti geçmiş durumda. Bu marka altındaki kitaplarımıza okurların gösterdiği ilgiden çok memnunuz. Bu yıl adetsel olarak satışlarımızda artış olmadı. Zaten bunu öngörüyorduk. Geçen seneki toplam satış adetlerimize ulaşırsak mutlu olacağız. Okurların alım gücünün düşmesini özellikle fuarlarda çok net görüyoruz. Çantayla kitap alanlar artık tek tük kitap alabiliyor. Okurlar, çocuk ve genç kitaplarımıza özellikle ilgi gösteriyor. Yetişkin kitaplarımızda ise Çağdaş Dünya Edebiyatı, İnanç Kitaplığı, Psikoloji ve Kişisel Gelişim kitaplıklarımız daha fazla ilgi gördü. Bir süre daha bu yönde bir büyüme öngörüyoruz.”
İthaki Yayınları editörü Ömer Ezer: “2023 iyi başlamadı”
“2023 iyi başlamadı aslında. Önce hepimizi oldukça üzen deprem, daha sonra seçim atmosferi derken hem okurların aklı hem de bizim aklımız ‘kitap’tan uzaklaştı. Yaz mevsiminde de hem ülkemizde hem dünyada okuma oranının bir nebze düştüğünü biliyoruz. Bu yüzden aslında nasıl geçtiğini önümüzdeki birkaç ayı yaşadıktan sonra geriye dönüp bakınca görebileceğiz gibi geliyor. Bunlara rağmen Japon Klasikleri dizimizin satışlarından oldukça memnunuz. Yeni çıkan kitaplar birkaç ay geçmeden tekrar baskı gördü genelde. Bu yıl en çok satan kitabımız da (İnsanlığımı Yitirirken) bu seriden ve çoğu sitede aylardır ilk sıralarda yer alıyor. Ayrıca Nolan’ın filminin de etkisiyle Amerikalı Prometheus kitabımız sevindirici bir okur sayısına ulaştı. Şu an Filmekimi’nde gösterimi olan, kasımda vizyona girecek Poor Things filminin uyarlandığı kitabımız Zavallılar’ın da benzer bir ilgi görmesini umuyoruz; kitabı filmden hemen önce yayımlayacağız biz de. Ekim ise iyi başladı, kasım ayında da İstanbul ve İzmir gibi fuarların etkisiyle daha da iyiye gidecektir diye düşünüyorum. Her sene öncekinden daha iyi geçiyor bu büyük fuarlar bizim için. Yine aynı beklentideyiz.”
Profil Kitap: “Okurun artık daha az kitap satın alabildiği bir gerçek”
“Ekonomik koşulların zorluğu ile eskisine nazaran hareket alanımızın sınırlandığı bir yıl oldu. Malumunuz pandemi ile başlayan zorlu süreç, bu sene deprem felaketi ve seçim süreci ile yıkıcı etkisini artırdı. Yükselen döviz kuru, artan kâğıt, baskı ve telif maliyetleri derken üretim yapmamız gittikçe güçleşti. Okurun artık daha az kitap satın alabildiği de bir gerçek. Bu yüzden ne yazık ki eskisi kadar çok başlık yayımlayamadığımız ve mecburen rağbet gören konu ve türlere daha çok yöneldiğimiz bir yıl oldu. Yeni sezondan beklentimiz biraz daha canlılık ve ilgi. Umarım İstanbul Kitap Fuarı bu sene geçen seneye nazaran daha etkili olur. Yayınevi profilimize bakacak olursak da kurguda roman ve deneme türleri öne çıkıyor. Kurgu dışında ise ebeveynlik kitapları, psikoloji, kişisel gelişim kitapları çok ilgi görüyor. İnsanlar kendilerine ve ailelerine psikolojik ve manevi açıdan yatırım yapmak istiyorlar.”
Kronik Kitap: “Ekonomik zorluklara rağmen kadromuza yeni isimler kattık”
“2023 yılı tüm ekonomik zorluklarına rağmen yeni kitaplar ve yeni yazarları kadromuza kattığımız bir yıl oldu. Ayşe Bilge Selçuk, Niall Ferguson, Şermin Yaşar, Tom Holland, Arnold Toynbee, William H. McNeill gibi alanında uzman yazarları kadromuza kattık. İstanbul Kitap Fuarı her sene heyecanla beklediğimiz fuarlardan biri… Okurlarımızla doğrudan temas ettiğimiz, kitaplarımıza gösterilen ilginin hangi yönde yoğunlukta olduğuna dikkat ederek onlardan beslendiğimiz bir mecra bizim için… Direkt geribildirimler almak da şüphesiz çok kıymetli… Okurlarla böylesi bir buluşma bizi her zaman heyecanlandırıyor. Bu sene de bu büyük buluşma için çok heyecanlıyız. Ayrıca ilk defa bu sene fuarda okurlarıyla buluşacak Kronik Çocuk da on beş kitabıyla çocukların karşısında olacak. Resimli çocuk kitaplarından romana geniş bir yelpazede kurgu ve kurgu dışı kitaplardan oluşan kataloğuyla Kronik Çocuk’un fuarda okurlarıyla buluşacağı ânı iple çekiyoruz. Çocuk edebiyatımızın üretken ve sevilen yazarlarından Şermin Yaşar ve Türk tarihçiliğinin büyük ismi İlber Ortaylı’nın ortaklaşa kaleme aldıkları Cumhuriyet'in İlk Sabahı kısa sürede 100 bin adeti geçti. Bu yıl Cumhuriyet Bayramı ve 100. yıl coşkusunu da birlikte yaşayacağımızı düşünürsek fuarda da kitabımıza yoğun bir ilgi olacağını umuyoruz.”
Doğan Yayınları Genel Müdürü Gülgün Çarkoğlu: “Deprem dahil yaşanan tüm
zorluklara karşın satışlarımız 2022 yılının üzerinde seyrediyor”
“2023 yılı genel olarak biz yayıncılar için zorlayıcı bir yıl oldu. Enflasyonla yaşamayı
unutmuştuk, eski refleklerimiz yeniden canlandı. Yayın politikamızda daha seçici davrandık,
stok yönetimine dikkat ettik. Deprem dahil yaşanan tüm zorluklara karşın satışlarımız 2022
yılının üzerinde seyrediyor. Yılı 5 milyon adetin üzerine kitap satışıyla bitireceğiz. Ekip
çalışmasına odaklanarak daha önce de olduğu gibi zorlukların üstünden gelmeyi başarıyoruz.
Bu başarıda Doğan Kitap, Doğan Çocuk, Doğan Novus, DEX, CEO Plus, Doğan Solibri
yazarları ve popüler çocuk kitabı lisanslarımızın etkisi çok büyük. 2023 yılında gençlere
yönelik kitaplar, Manga serileri ve çizgi romanlar sektörde öne çıktı. DEX markasıyla
yayınladığımız gençlik kitapları çok başarılı bir sene geçirdi, Cam Şato ve Bana Dokunma
serilerimiz her zamankinden daha çok okura ulaştı. Cagaster ve Double Me serilerimiz de
manga sevenlerle buluştu. Çocuk kitapları alanında da 12 yaş üstü okurlara seslenen Xlibris
markasını kurduk. Narnia Günlükleri, Percy Jackson ve Olimposlular gibi başarılı serilerimiz
artık bu markadan yayınlanacak. Yakın zamanda da Şeker Portakalı çizgi romanı yine Xlibris
markasından yayımlandı.”
“Dijital yayıncılığı da önemsiyoruz”
“Dijital yayıncılığı da önemsiyoruz ve bu alanda da yatırımlarımız devam ediyor. E-
kitaplarımıza dünyanın her yanından ulaşılmasını sağlayan dağıtım anlaşmaları yaptık.
Cumhuriyet’imizin 100. yılını kutladığımız 2023 yılında Yüzüncü Yıla Armağan kitapları
yayımladık. Tüm kurum ve marka logolarımızı bu özel yıla uygun olarak değiştirdik ve bu yıl
yayımladığımız tüm kitaplarımızı Cumhuriyet’e adadık. “Ulus, Cumhuriyet’ine sesleniyor”
sloganıyla 23 Nisan’da Cumhuriyet’e Mektuplar projesini başlattık. Bu amaçla kurduğumuz
https://cumhuriyetemektuplar.com/ internet sitesinde dileyen herkes Türkiye Cumhuriyeti’nin
anlamı, başardıkları, ona duyduğumuz bağlılık, kurucu kadrolara duyduğumuz gönül borcu,
hayal ettiğimiz gelecek gibi konularda serbestçe yazıp toplumla paylaşabiliyor. Cumhuriyet’in
çoğulcu ruhuyla her yaştan, her kesimden insanın Cumhuriyet’e söylemek istedikleri bu sitede
buluşuyor. Herkesi sitemize mektuplarıyla katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Bu yıl fuarda
yetmişten fazla yazarımız için düzenlediğimiz söyleşi ve imza günlerinde okurlarımızla
buluşacağız. Uzun kuyrukların olduğu, okurların koridorları doldurduğu güzel bir fuar
diliyoruz.”