Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 40 bin metrekarelik bir alanda, 998 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla, 500 binin üzerinde ziyaretçisini ağırlamaya hazırlanıyor. Bu yılki ana tema, Cumhuriyet’in 100. yılı vesilesiyle ‘Yaşasın Cumhuriyet’ ve onur yazarı Prof. Dr. Nermin Abadan Unat.
Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle, kırkıncı yılında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılacak. Fuar, 28 Ekim-5 Kasım 2023 arasında okurlar ile buluşmak için gün sayıyor.
İstanbul Kitap Fuarı haftasında sadece ‘bir kitap’ önermek mümkün değil. O yüzden bu kadar özel bir yılda, hepimiz için çok özel olduğunu düşündüğüm bir kitabı önereceğim: Nutuk.
40 yıla 15 bin yayınevi ve sivil toplum kuruluşu, 12 milyondan fazla okur sığdıran Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 40. yaşına özel hazırlıklar içinde. Tüyap Fuarcılık Grubu CEO’su Zeynep Ünal Öztop ile konuştuk.
İstanbul kitap fuarı, Cumhuriyet’ın 100. yılında onur yazarı olarak Türkiye’nin öncü isimlerinden Prof. Dr. Nermin Abadan Ünat’ı ağırlayacak. usta yazarla söyleşi yaptık, önemli konularda fikrini aldık.
Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 40. yılında Hint edebiyatına yer açıyor. Türk edebiyatında Hint etkisinin ise çok eskiye, 9. yüzyıla dayandığını görüyoruz. Türkler, Hindistan’la gerek dini gerek kültürel olarak yüzyıllarca alışveriş içinde olmuşlar. Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan bu etkileşim halı, bugün de Hindistan’ın İstanbul Kitap Fuarı odak pazar ülkesi seçilmesiyle devam ediyor.
İstanbul Kitap Fuarı yaklaşırken, O2 yazarlarına gelenekselleşen fuar öncesi öneri listelerini sorduk. Bakın
hangi yazarımız, hangi kitaplar için “Kaçırmayın” diyor.
40. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı öncesi, ülkemizin evrensel değerlerinden Zülfü Livaneli ile fuar anılarını, edebiyatımızın dününü ve bugününü konuştuk.
Fuarın kuruluşundan bugüne geçen süreçte ben de dört yayınevinden geçmiştim. Şimdi yaşananları deşmeye kalksam… Onlardan mütevazı bir kitap çıkar mı? Kim bilir… Hâlâ gerçekleşmeyi bekleyen o kadar çok hayal var ki…
İstanbul’un kitapseverleri için yılın en canlı zamanı, 40. İstanbul Kitap Fuarı başlıyor. Peki yayınevlerinin stantlarında hangi yazarlar, hangi kitaplar öne çıkacak? Bu yıl fuarda güzergahınızı belirlemek için yayınevlerine sorduk.
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ile Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı öncesinde yayıncılık sektörü üzerine konuştuk.
Edebiyatımızın en değerli kalemlerinden Ahmet Ümit’in Moskova’da geçen yıllarını anlattığı otobiyografik romanı Kar Kokusu, 25. yaşında özel bir baskıyla yeniden yayımlandı
Şiir dünyayı geçmeye, zamanı yakalamaya çalışır, biz de şiire yetişmeye çalışırız. İşte son dönemde ‘şiiri biriktiren’ kitaplara kısa bir bakış…
İstanbul Kitap Fuarı öncesinde, son haftalarda öne çıkan öykü kitaplarını değerlendirdik.
Kunio Nakamura’nın yazdığı ve çizdiği Haruki Murakami Sözlüğü, adeta bir edebiyat festivaline giriş bileti; Haruki Murakami’nin romanları, hikayeleri, metaforları üzerinden ilerleyen bir hasbihal.
Prens Harry ve eşi Meghan Markle’ın sarayı terk etmelerinin hemen ardından çıktı Yedek. Prens Harry, kraliyet ailesinin her imkanına sahip olmasına rağmen içinde kopan fırtınaları anlatıyor.
İstanbul Kitap Fuarı, okurları heyecanlandırdığı kadar yayınevlerini de heyecanlandırmaya devam ediyor. Peki bugüne kadar yayınevi stantlarında hangi unutulmaz anlar yaşandı? Yayınevlerinin fuar anılarını derledik.
Nahid Sırrı Örik’in tüm öyküleri, Bahriye Çeri tarafından derlenerek ilk kez tek ciltte toplandı ve Toplu Öyküler ismiyle yayımlandı.
Çarpıcı kalemiyle okuruna her kitabını sabırsızlıkla bekleten Hakan Günday’ın öykü kitabı Derz çıktı. Günday bu tuhaf, absürt ve gerçekliği hatırlattığı öyküleriyle okura “İyi ki yazıyor” dedirtiyor.
Ece Erdoğuş Levi’nin yeni çocuk kitabı Başıma Gelen Acayip Şeyler, korktuğu her şeyin başına gelmesiyle türlü maceraya atılan küçük bir çocuğun hikayesi
İstanbul Kitap Fuarı’na sayılı günler kala minik okurların kitap alışveriş listesine ekleyebileceğiniz kitapları derledik.
Paulo Coelho’nun dilimize çevrilen en son kitabı Mektub. Kitap kesitler halinde kıssalardan, birçok farklı kaynaktan ve kendi öğreticisinin söylediklerinden derlediği hayat derslerinden oluşuyor.
Braille alfabesinde basılan ‘Engel Tanımayan Kitaplar’, Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü’nden itibaren satışa sunuldu.
Polisiye edebiyat okumayı seviyorsanız, Melih Günaydın’ın ikinci polisiye romanı Buzlar Çözülünce sizin için yeni bir soluk olabilir.
Katrine Engberg’in üç kitaplık polisiyesi Kopenhag Serisi, polis dedektifi ve bir psikiyatristin birlikte çözmeye çalıştıkları cinayetleri anlatıyor