04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.07.2023 21:39 | Son Güncelleme: 21.07.2023 22:02

Livaneli ve Farantouri Atina’da konser verecek

50 yıl boyunca Türkiye’nin yanı sıra Paris, New York, Berlin gibi dünyanın önde gelen sanat merkezlerinde konserler veren Zülfü Livaneli'nin sıradaki durağı Atina. 77 yaşındaki sanatçi, Maria Farantouri ile birlikte 7 Eylül'de sahneye çıkacak

Zülfü Livaneli, Yunan sanatçı Maria Farantouri ile birlikte Yunanistan'ın başkenti Atina'da sahneye çıkmaya hazırlanıyor. Konser, 7 Eylül'de Herodes Attikus Odeonu'nda gerçekleştirilecek.

Konserle ilgili Twitter hesabından paylaşım yapan Zülfü Livaneli, 40 yılın aşkın bir süredir dost oldukları Maria Farantouri'yle kendisinin ve Mikis Theodorakis'in eserlerinden oluşan senfonik bir konser vereceklerini belirtti.

Yunanistan devlet televizyonu ERT'nin Ulusal Senfoni Orkestrası ile solistler Görkem Ezgi Yıldırım ve Teyfik Rodos, bağlamada Erdem Şimşek, gitarda Ferhat Livaneli de yer alacak.

Herodes Attikus Odeonu hakkında

Atinalı hayırsever ve Romalı senatör Herodes Atticus tarafından MS 161 civarında merhum eşi Regilla anısına bir anıt olarak inşa edilen Herodion (genel ismiyle bilindiği gibi), en etkileyici Atina anıtlarından ve dünyanın en eski tiyatrolarından birisi. 

Her zaman açık hava değildi, kemerlerin orijinal üç katlı cephesinin ahşap ve kiremitli bir çatıyla kapatılmış olması onu antik Atina'nın en prestijli Roma dönemi tiyatrosu ve antik çağda bile şehrin bir simgesi haline getiriyordu. Bununla birlikte, inşa edildikten yaklaşık bir asır sonra çatı yandı ve önemi yüzyıllar boyunca azaldı. Ancak bu, savaş zamanı Alman işgali sırasında bile gösteriler ve halk etkinliklerini sahnelemeye devam etmesini engellemedi. 

1950'de, karakteristik olarak kapasiteyi yaklaşık 5.000'e çıkaran bir yenileme projesiyle küllerinden doğdu. 
Mekan, o zamandan beri yerli divalar Maria Callas ve Nana Mouskouri'den, uluslararası efsaneler Luciano Pavarotti ve Frank Sinatra ile pop ikonları Elton John ve Sting'e kadar dünyanın önde gelen sanatçılarından bazılarını ağırladı.