24 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.07.2022 04:30 | Son Güncelleme: 10.11.2022 17:17

Ms. Marvel: “Normal diye bir şey yok!”

Marvel evreni genişlemeye ve daha kapsayıcı olmaya devam ediyor. Disney+’taki Ms. Marvel, Müslüman süper kahramanıyla önemli bir eşik
Ms. Marvel: “Normal diye bir şey yok!”

Marvel sinematik evreninin Örümcek Adam: Evden Uzakta filmiyle kapanan ‘üçüncü faz’ının ardından araya giren pandemi molası sonrasında Black Widow ile sinemada, WandaVision ile de dijital platformda dördüncü fazı başladı. 

Bir süper kahraman filminde hissedilebilecek bütün duyguları kapsayan The Avengers: Endgame’in ardından evrenin nasıl devam edeceği özellikle fanlar açısından ciddi merak konusuydu. Ms. Marvel evreni farklı bir yerinden zenginleştirmeyi sürdürüyor. 

2021’de izlediğimiz Shang-Chi ve On Halka Efsanesi filmi, Marvel Evreni’ne derin bir Asya bağlantısı eklemişti. Ama Ms. Marvel hem anlamlı bir ergen hikayesiyle hem de başkahramanı Kamala Khan’ın ve etrafındaki diğer kadınların başkaldıran devrimci kişilikleriyle Marvel evrenindeki kadın açısına büyük katkı vermiş.   

Müslüman göçmen kız

Avengers’a hayran, özellikle de Kaptan Marvel’ı kendisine idol olarak seçmiş 16 yaşındaki Pakistan asıllı bir Amerikalı kız çocuğu olan Kamala Khan’ın çizgi roman sayfalarında görünmesi 2014 yılına rastlıyor. Marvel’ın ilk Müslüman karakteri değil belki ama en derini olduğu kesin. İlk macerası No Normal ile önemli çizgi roman ödüllerini de kazanmıştı. 


Disney+’ta altı bölüm halinde izlediğimiz bu mini dizi, çizgi romandaki ana karakterleri korusa da hikayenin sosyolojik temelini daha sağlamlaştırıp Müslüman göçmen bir kızın Amerikan toplumunda, dindar ailesiyle olan iletişimini de düzelterek kendisine sağlam bir yer açması temasını güçlendirmiş. 
Kamala (bizdeki Kemal isminin Urduca karşılığı da denilebilir), annesi tarafından süper kahramanlara duyduğu merak yüzünden fazla hayalcilikle suçlanan liseli bir ergen kız. Avengers etkinliğine ailesinden gizli olarak katılıyor. Kostüm yarışmasına eklediği büyükannesinden gelen eski bileklik ondaki bir gücü harekete geçirince yeni bir süper kahramanla tanışıyor dünya. Kamala Khan, İslami terminolojide ‘nur’ olarak adlandırılan hava ve ateş karışımı ışığa şekil verebilmekte. Kamala bunu keşfedince açığa çıkmış oluyor ve o bilekliğin peşinde tehlikeli bir grubun daha olduğunu keşfediyor. 

Siyasi tarih etkin

Ama aslında hikayenin temeli Hindistan’ın 1947’deki Hindistan ve Pakistan diye ikiye bölündüğü günlere kadar uzanıyor. Bu anlamda siyaset tarihinin bu kadar etki ettiği ender Marvel yapımlarından biri. İzleyecek gençler için aile içi iletişim, akran zorbalığı, ayrımcılık ve İslamofobi konularında da oldukça olumlu mesajlar barındırıyor. Ayrımcılık yapanların her türlü farklı olanı ‘normal değilsin’ diye yaftalamasına karşılık, Kamala’nın şu cümlesi oldukça önemli: “Normal diye bir şey yok!” 
Kamala’yı sevimli bir tonda canlandırmayı başaran genç oyuncu Iman Vellani’yi aynı karakterde önümüzdeki yıl yeni Kaptan Marvel filmi olan The Marvels’da da izleyeceğiz. 

Sinemalara gelen

İnsan bedeniyle makinelerin hemhal olduğu David Cronenberg dünyası, insanlığın geleceğine dair fikirler üreten düşünsel bir kuvvet de taşıyor. Ustanın yeni filmi Müstakbel Suçlar (Crimes of the Future) hayal gücünü tetikleyen şaşırtıcı evreniyle Cannes’da pek çoklarının dudaklarını uçuklatmıştı. Viggo Mortensen, Léa Seydoux ve Kristen Stewart gibi üç büyük yıldızı buluşturan ve insanların sentetik organlarla kendini yenilediği bir yakın gelecek tasviri sunan film, bedensel dönüşümünü canlı bir şova çeviren bir performans sanatçısına odaklanıyor. 

Kaldın mı tek başına!

How I Met Your Mother’ın Barney’si, Neil Patrick Harris’in başrolünde yer aldığı romantik komedi dizisi Uncoupled, Netflix’te yayına girdi. Sekiz bölümlük dizide Harris, 17 yıllık ilişkisi yeni biten Michael’ı canlandırıyor. Michael bir gecede iki kabusla birden karşılaşır: Hem terk edilmiştir hem de bir anda kendini New York’ta 40’lı yaşlarının ortasında bekâr ve eşcinsel bir adam olarak bulmuştur. 

İlginç yeni işler

Deniz Canavarı / The Sea Beast  8+

Moby Dick, Karayip Korsanları ve eski canavar hikayelerinden ilhamla oluşturulmuş heyecanlı bir hikaye anlatıyor film. Bir deniz canavarının peşine düşmüş gemicilerin arasına katılan cesur bir kız çocuğunun hikayesi... Ama daha ilk sahnesinden itibaren tehlikelerle dolu bazı gergin sahneler barındırıyor. Çok küçük çocukların korkabileceği canavar saldırlarıyla dolu. Filmin renkleri, animasyon tekniği ise çok şık. İzlerken çok keyif veren parlak tasarımlara ve heyecan içinde izlenen sahnelere sahip. (Netflix)

Saftirik Greg’in Günlüğü / Diary of a Wimpy Kid  7+

Jeff Kinney tarafından yazılan ve çizilen çocuk romanı serisi bizde de hayli popüler bir seri. İlkokuldan yeni çıkmış Greg ortaokul atmosferine uyum sağlamaya gayret gösterir. Artık biraz büyümüştür, eski oyun alışkanlıklarını törpülemeye ve okuldaki akran zorbalıklarına karşı da tedbirli olmaya çalışır. Çocukluk ve ergenlik arasındaki o garip dönemin neşeli bir parodisi. Ancak romandaki gibi bazı kaba esprilere de açık bir yapısı var. (Disney+) 

Kral Şakir: Geri Dönüşüm 5+



Önceki Kral Şakir filmlerinde bazı şikayetçi olduğumuz durumlar vardı. Çok küçük çocuklar tarafından izlenmesine rağmen bazı heyecanlı sahnelerin korkutucu veya gürültücü olduğunu, bazı diyalogların adeta büyükler için yazıldığını ve ürün yerleştirme olayının aşırı abartıldığını, yanlış yapıldığını söyledik hep. Bu yeni filmin en azından bu konularda daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Hikayesi de yine biraz fazla basit ama eğlenceli. (Disney+) 

Aslan Hürkuş: Kayıp Elmas  4+



Bir ilkokul öğrencisi olan Aslan’ın dedesi ona kahraman bir pilot olan büyük büyükbabasından kalan eşyalar içeren bir kutu getirir. Aslan arkadaşlarıyla birlikte bu eşyaların arasında büyük büyükbabasının notlarını bulur. Notlardan anlaşıldığı kadarıyla kendisi zamanında kendi kendine uçabilen canlı bir uçak bulmuştur. TRT Çocuk’un yapım ortağı olduğu her animasyon film gibi ‘genel izleyici’ için son derece steril bir tasarımı var Aslan Hürkuş’un. (Prime Video)