27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.06.2023 14:48 | Son Güncelleme: 19.06.2023 15:15

Netflix etkisi: İsviçre'de bir köyün ziyaretçi sayısı nüfusunu geçti

Netflix'te yayınlanan Crash Landing on You adlı Güney Kore dizisi İsviçre'deki göl kenarında yer alan bir köy olan Iseltwald'da turizm patlamasına neden oldu. 400 nüfuslu kasabanın sakinleri pek memnun değil
Netflix etkisi:  İsviçre'de bir köyün ziyaretçi sayısı nüfusunu geçti

İsviçre'nin küçük balıkçı köyü Iseltwald'da yaklaşık 400 kişi yaşıyor. Brienz Gölü'nün güney kıyısında yer alan köy, uzun zamandır sessiz ve sakin, yabancılar tarafından nadiren ziyaret edilen bir yerdi. Ta ki popüler bir Güney Kore dizisi burayı bir gecede küresel gezginlerin ilgi odağı haline getirene kadar. 

Eylül 2022'den bu yana Iseltwald, çoğunluğu Güney Kore ve Güneydoğu Asya'dan olmak üzere çok sayıda Asyalı turiste ev sahipliği yapıyor. Günübirlik ziyaretçilerin sayısı o kadar arttı ki bazen yerel halkı bile geçiyor. Köy bu ay çift katlı bir otobüs servisi başlatarak onları görmeye geldikleri doğal güzelliklere götürmeye başladı.

Hikaye Kuzey Kore'de geçiyor

Köy bu popülerliği Nielsen Kore'nin, Güney Kore'nin tarihte en çok izlenen dördüncü dizi olarak sıraladığı popüler K-drama Crash Landing on You sayesinde oldu. Dizi 2019'da yayınlandıktan sonra Netflix üzerinden uluslararası olarak yayınlandı ve izleyici sayısını artırdı. Dizinin hikayesi, prodüksiyonun mümkün olmadığı Kuzey Kore'de geçiyor. Ancak bunun yerine birçok sahne İsviçre'de çekildi. Özellikle önemli bir sahne, dağlarla çevrili çarpıcı turkuaz suları artık izleyicilerin zihnine kazınmış olan Brienz Gölü'nde geçiyor.

Özel anları için kullanıyorlar

Aktör Hyun-bin'in bir iskelede piyano çaldığı ve ana karakterlerin ilişkilerinde bir önemli bir an olan bu sahne o kadar yoğun bir turizme neden oldu ki Google Maps artık burayı Crash Landing on You çekim yeri olarak adlandırıyor. Burası öyle bir romantizm ikonu haline geldi ki ziyaretçiler burayı evlenme teklifleri, düğünler ve nişan fotoğrafları için bir fon olarak kullanıyor. Dizinin bir başka bölümünün çekildiği Brienz Gölü'nün doğusunda, arabayla 40 dakika uzaklıktaki Lungern Gölü de Güney Koreli turist akınına uğruyor. 

Her iki noktaya da ulaşmak kararlılık gerektiriyor. Brienz Gölü daha kolay erişilebilir olduğu için ilginin aslan payını aldı. Ziyaretçiler genellikle Zürih'e uçmakta ve Interlaken Ost'a 140 dakikalık bir tren yolculuğu yaptıktan sonra 25 dakikalık bir otobüs yolculuğu ile Iseltwald'a ulaşıyorlar.  Turistlerin her biri fotoğraf çekmek üzere iskelenin kenarına gitmek için artık 5 İsviçre Frangı (5,50 dolar) ödemek zorunda. Bu ücret artan turizmi engellemek umuduyla Mayıs ayında uygulamaya kondu. Elde edilen tüm gelir, çöp imhası, tuvaletler ve tabelalar gibi ziyaretçi akınıyla ilgili altyapı masraflarının karşılanmasına yardımcı olmak üzere doğrudan belediyeye aktarılıyor. 

Ziyaretçilerin çoğu sadece bir ya da iki saat kalıyor. Hırvatistan'da Game of Thrones dizisinin coşkusuyla turizmde yaşanan büyük artışların ya da Downton Abbey'nin büyük çıkışından sonra İngiliz kırsalındaki malikanelerde gecelemelerin artmasının aksine, buradaki TV turizmi, fazla ekonomik fayda sağlamıyor. Köyde sadece birkaç mütevazı otel ve restoran bulunduğundan, çok azı anlamlı bir şekilde para kazanıyor. 

"Halk biraz bunalmış hissedebilir"

Switzerland Tourism'in kurumsal iletişim müdürü Markus Berger, "Yerel halk, özellikle bu göl kenarında, durumdan biraz bunalmış hissedebilir. Normalde bu güzel yer kendilerine ayıran küçük bir köydü. Şimdi birdenbire her gün yüzlerce turistle karşılaşıyorsunuz" dedi.