08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.04.2023 18:28 | Son Güncelleme: 24.04.2023 19:15

New York Times yazdı: 18 bin dolara siz de James Bond gibi seyahat edebilirsiniz

Son yıllarda diziler ve filmler insanların seyahat tercihlerini yönlendirmeye başladı. James Bond filmlerinden esinlenen turlardan The White Lotus dizisinin çekildiği otele kadar birçok destinasyona ilgi artıyor. New York Times, ekranlardan esinlenen seyahat planlarını yazdı
Spectre (2015)
Spectre (2015)

Isabella Kwai / The New York Times

The Last of Us dizisinin kıyamet sonrası kasvetinden, James Bond film serisinin göz alıcı Avrupa destinasyonlarına kadar, pandemi kısıtlamaları azaldıkça seyahat ilhamı için bir kaynak yeni bir cazibe kazanıyor: Film ve televizyonun kurgusal dünyaları. Seyahat analistlerine göre set-jetting* bu yıl destinasyon seçimini büyük ölçüde etkileyecek. Expedia gibi online seyahat şirketlerinin araştırmalarına göre, en popüler film ve televizyon dizilerinin çekim yerleri için arama trafiğinin artmasıyla birlikte, bu eğlencenin gezginler için en önemli ilham kaynağı olarak sosyal medyayı geçmesi bekleniyor. 

Buna karşılık, destinasyonlar, tur operatörleri ve hatta film ve TV yapım şirketleri, insanların en sevdikleri kurgusal dünyalarla etkileşime girmeleri için daha da deneyimsel yollar sunmaya çalışıyor. The Last of Us'ın çekildiği Kanada'nın Alberta eyaletinde hükümet, dizinin tutkunlarının bir yolculuğa çıkarken takip edebilecekleri bir çekim yerleri haritası bile hazırlıyor. 

Ancak belki de hiçbiri James Bond temalı yeni bir dizi özel tur kadar sürükleyici değil. Bunlar arasında The World Is Not Enough filminde kullanılan Sunseeker Superhawk 34 sürat teknesiyle Thames Nehri'nde yüksek hızda bir yarış, GoldenEye filminde yer alan Casino de Monte-Carlo'ya Côte d'Azur boyunca klasik bir yatla yelken ve Spectre filminin çekildiği Avusturya'daki karla kaplı Ötztal Alpleri üzerinde özel efekt ustası Chris Corbould eşliğinde bir helikopter yolculuğu yer alıyor.

"Filmler kadar mekanlara da ilgi duyuluyor"

New York ve Londra merkezli bir seyahat şirketi olan ve Bond filmlerinin yapımcısı EON Productions tarafından ilk Bond filmi olan Dr. No'nun 60. yıldönümünü kutlamak üzere görevlendirilen Black Tomato'nun kurucularından Tom Marchant, insanların filmlerdeki olay örgüsü kadar mekanlara da ilgi duyduklarını söyledi. Marchant, turların amacının 007 dünyasına benzersiz bir şekilde dalmak olduğunu söyledi. Peki maliyeti ne kadar? Beş gecelik bir deneyim için kişi başı 18 bin 500 dolardan, 12 günlük tam deneyim için ise kişi başı 73 bin 500 dolardan başlayan fiyatlarla.

"Sete taşınmak"

Pek çok gezgin için bu yüksek fiyata değer. New York'ta bir girişimci olan Natalie McDonald, Julie Andrews'un başrolünü oynadığı 1965 yapımı müzikal film The Sound of Music'teki pastoral tepeler ve yüce Alpler'den esinlenerek, o zamanlar 12 yaşında olan kızıyla birlikte 2019 yılında İsviçre'de ülkeler arası bir tren yolculuğu planlamak için Black Tomato'ya yaklaşık 10 bin 500 pound  ödemeye razı oldu. Yolculuk anılarının eve döndükten sonra bile aklından çıkmadığını belirten McDonald, "Kelimenin tam anlamıyla sete taşınmış gibi hissettik. Pek çok yönden bilinçaltımızdaki yolculuğu genişletiyor" ifadelerini kullandı. 

Kurgusal dünyalara dalma arzusu, interaktif ve çok daha uygun fiyatlı etkinlikler listesini genişleten Netflix gibi yayın şirketleri tarafından da fark edildi. New York gibi şehirlerde Regency dönemi balolarından Los Angeles'taki bir etkinlikte gizli bir hükümet laboratuvarını ortaya çıkarmaya kadar, katılımcılara giyinme ve Bridgerton (kişi başı 59 dolardan başlayan fiyatlarla) ve Stranger Things (bir yetişkin için 39 dolardan başlayan fiyatlarla) gibi dizilerin olay örgüleriyle etkileşim kurma fırsatı veriliyor.

3 milyon kişi etkinliklere katıldı

Netflix'in tüketici ürünlerinden sorumlu başkan yardımcısı Josh Simon, "İnsanların sevdikleri bir dünyada ya da hikayedeki kahraman anını gerçekten yaşamış gibi hissetmelerini istiyoruz" dedi. Yaklaşık 3 milyon kişi 17 şehirde bu tür sürükleyici etkinliklere katıldı ve şirket Squid Game gibi dizilerle bağlantılı daha fazla etkinlik planlıyor. 

Seyahat danışmanları, bu yıl ekran turizminin en belirgin kazananları arasında, HBO dizisi The White Lotus'un ikinci sezonunun geçtiği Sicilya'nın uçurum kenarındaki Taormina kasabasının yer aldığını söylüyor. LGBTQ müşterilerine hizmet veren bir tur operatörü olan Quiiky Travel'a göre, 7 bin 500 dolarlık bir haftalık White Lotus turu o kadar talep gördü ki aylar öncesinden tükendi. Otel, dizinin yayınlandığı Four Seasons San Domenico Palace'ın web trafiğinin ilk bölümlerin yayınlanmasının ardından yüzde 60'tan fazla arttığını ve rezervasyonların bu yıl geçen yıla kıyasla daha güçlü olacağını söyledi.

James Bond olarak son kez 2021 yapımı No Time to Die'da karşımıza çıkan aktör Daniel Craig'in yerine kimin geçeceği merakla beklenirken, Black Tomato'nun 60 özel turundan birine katılmak isteyen Bond hayranları, Londra'da Bond arşivi direktörü Meg Simmonds'ın anlatımıyla Bond kostümlerini ve dekorlarını inceleme fırsatı bulacak. Eğer adrenalin arıyorlarsa, yine Londra'da dublör koordinatörü ve Craig'in eski dublörü Lee Morrison'dan dövüş sahnelerini öğrenebilirler. Ya da Octopussy ve A View to Kill filmlerinde rol alan İngiliz aktris Carole Ashby ile Paris'te bir akşam yemeğinde içeriden hikayeler dinleyebilirler. 

Ayrıca İngiltere Millbrook'ta bir Aston Martin atölyesi (ajanın tercih ettiği araba) ve Fransa'daki Bollinger bağlarında özel bir tur (casusun tercih ettiği şampanya) dahil olmak üzere Bond dünyasında öne çıkan markaların tadını çıkarabilecekler. Bir de turun en lüks teklifi var: Londra'da başlayan ve yolcuları Venedik'te sona eren beş lokasyonlu bir Avrupa turuna çıkaran, kişi başı 73 bin 500 dolardadan başlayan 12 gecelik The Assignment (Görev) adlı yolculuk. Marchant, katılımcıların kendi Bond hikayelerini yaşayabilmeleri için potansiyel olarak bir anlatı bileşeninin geliştirilmekte olduğunu söyledi.

Bütçesi kısıtlı Bond hayranları için başka seçenekler de var. İngiltere'de popüler film ve televizyon dizilerine dayalı turlar düzenleyen eski bir taksi şoförü olan Rob Woodford, önümüzdeki yılın yoğun geçmesini bekliyor. James Bond temalı turları, serideki 25 filmin çoğundan bir unsur içermeye çalışıyor. Bu yıl bir sürat teknesi şirketiyle işbirliği yaparak The World Is Not Enough'daki nefes kesen sahneyi yeniden yaratmayı düşünüyor. Woodford, "Pierce Brosnan'ın Thames Nehri'nde ateş ettiği sahneyi yeniden canlandırmak iyi bir fikir olmaz mıydı?" dedi ve "Kendinizi biraz yeniden keşfetmeniz gerekiyor" diye ekledi.

© 2023 The New York Times Company


*Set-jetting, filmlerin çekildiği yerler olan destinasyonlara seyahat etme eğilimi için kullanılan kavram.