08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.07.2023 04:30 | Son Güncelleme: 09.07.2023 17:16

Platformlarda bu hafta bizi bekleyen en yeni yapımlar(7-13 Temmuz 2023)

Oksijen'den platformlarda bu hafta bizi bekleyen en yeni yapımlar (Derleyen: Harun Kubat)
Platformlarda bu hafta bizi bekleyen en yeni yapımlar(7-13 Temmuz 2023)

Kültür sanat kanalı TRT 2’nin bu hafta ekrana getireceği filmlerden seçimlerimiz

Di Jiu Tian Chang (1993)

1980’lerde başlayıp yıllar süren bir süreci anlatan film, Çin’de gerçekleşen toplumsal olaylar ve yeni düzenlemeler nedeniyle zorluk yaşayan bir çifti merkezine alıyor. Bu bağlamda sevgi, arkadaşlık, aile gibi birçok unsur da ele alınmış oluyor. Filmin yönetmenliğini de Wang Xiaoshuai üstleniyor. (7 Temmuz Cuma)

Las Acacias (2011)

Kamyon şoförü Ruben, Jacinta adında bir kadın ve onun küçük bebeği ile uzun bir yola çıkar. Bu yolda ikili arasındaki sessizlik, yaşanmış hayatlara dair birçok şeyi anlatacaktır. Arjantin yapımı. (8 Temmuz Cumartesi)

 A Pál utcai fiúk (1969)

Pal Sokağı Çocukları. Başka bir çocuk çetesi tarafından, oyun alanlarının ele geçirildiğini öğrenen bir grup çocuğun, kendileri için çok önemli olan bir şeyi korumak adına verdikleri mücadele gözler önüne seriliyor. Dayanışmayı ve çatışmayı bir arada göstermeyi de yönetmen Macar yönetmen Zoltán Fábri üstleniyor. (10 Temmuz Pazartesi)

Quo Vadis, Aida? (2020)

Bosna Hersek’in Srebrenitsa şehrinde, Birleşmiş Milletler için çevirmenlik yapan Aida, her geçen gün işte öğrendiği ve yapmak zorunda kaldığı çeviriler nedeniyle yaşadıkları ele alınıyor. Ortak yapımcıları arasında TRT’nin de bulunduğu film, 2021’de Yabancı Film dalında Oscar’a aday olan beş filmden biriydi. (11 Temmuz Salı)

Kovan (2019)

Almanya’da yaşayan Ayşe, annesinin hastalanması üzerine memleketi Artvin’e döner. Film, Ayşe’nin arıcılık ile uğraşmaya başlamak zorunda kalması ve diğer insanlarla yaşadığı olayları anlatıyor.Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Eylem Kaftan üstlenirken, oyuncu kadrosunda Meryem Uzerli, Feyyaz Duman ve Hakan Karsak yer alıyor. (12 Temmuz Çarşamba)

Dünyanın her köşesinden yapımları ekrana taşıyan platformdan bu haftanın seçmeleri

Before the Rain (1994)

“Kelimeler”, “Yüzler”, “Fotoğraflar” olmak üzere üç ayrı bölümden oluşan film, savaş döneminde birbirinden ayrı hayatlar yaşayan bir grup insanın hikayelerini ele alıyor. Makedonya sinemasının en önemli filmlerinden biridir. (9 Temmuz Pazar)

Gece Yolculuğu (1988)

Zamanın Labirentinde: Bir Ömer Kavur Retrospektifi’ seçkisi sayesinde izleme imkanımızın olduğu film, yönetmen ve senarist olup beraber çalışan Ali ve Yavuz isimli iki arkadaşın hikayesini anlatıyor. Ali’yi Aytaç Arman, Yavuz’u ise Macit Koper canlandırıyor. (10 Temmuz Pazartesi) 

Kinatay (2009)

Cannes Film Festivali’nde ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü de alan, Filipinler Sineması’nın öne çıkan yönetmenlerinden Brillante Mendoza’nın bu filmi, para ihtiyacını karşılamak için tehlikeli işlere bulaşan bir genci merkezine alıyor. (11 Temmuz Salı) 

Neruda (2016)

No, Jackie, Ema, Spencer gibi birbirinden önemli filmleriyle bilinen Şilili yönetmen Pablo Larrain bu filminde; hükümet tarafından suçlanan ve hakkında yakalanma emri çıkartılan şair Pablo Neruda’nın hayatına odaklanıyor. (12 Temmuz Çarşamba) 

Blind Chance (1987)

Varşova’ya doğru giden bir trende yer alacak Witek’in; hayatının geri kalanını üç ayrı hikayede yaşama ihtimali vardır. Kendi ideolojisi mi zorlu koşullarda başkalarının düşünceleri mi yoksa mutlu bir hayatta arada kalmak mı? Krzysztof Kieślowski, filmin hem senaryosunu hem de yönetmenliğini üstlenmiş. (13 Temmuz Perşembe)

Fransa’da süren eylemlere ’içeriden’ bakış açılarını merak edenler için önerilerimiz

Les Misérables (2019)

Suç karşıtı sivil bir ekibe katılan Stephane isimli bir polisin, iş arkadaşları Chris ve Gwada ile sahip oldukları gücü, insanlara zarar vermeye yönelik kullandıkları ortaya çıktığında yaşanan tepkisel olaylar ele alınıyor. Ladj Ly yönetmenliğindeki film, 72. Cannes Film Festivali’nde “Jüri Ödülü” sahibi olmuştu. (TV+)

La Haine (1995)

Vinz, Hubert and Saïd isimli üç gencin; polisle, sosyal ayrımcılıkla, ırkçılıkla karşı karşıya oldukları 24 saatlik gerilim dolu bir Paris hikayesi. Vincent Cassel, Hubert Koundé ve Saïd Taghmaoui başrolde yer alıyor (BluTv)

Athena (2022)

En küçük kardeşleri İdir’in polis tarafından öldürüldüğünün söylenmesi üzerine Karim ve Abdel isimli iki zıt düşünceli kardeşin, yaşananlara verdikleri tepkilerin yarattığı olaylar anlatılıyor. Athena isimli banliyöde geçen filmin yönetmenliğini ise Romain Gavras üstleniyor! (Netflix)

Bac Nord (2020)

2022’de Fransa’yı Oscar’da temsil etme fırsatını son anda kaçıran film; Marsilya’daki büyük bir uyuşturucu ağını ortaya çıkarmak için işlerini değiştiren üç polisin, onlara yardım eden kişinin isteklerini de yerine getirmesini ve sistemin onları suçlu tarafına koymasını konu alıyor. (Netflix)

The Monopoly of Violence (2020)

Belgesel, devletin kullandığı baskıya, şiddete ve halkın eylemlerine yönelik politik bir tartışma ile güçlü bir sorgulama alanı sağlanıyor. Bunu yaparken alanda olan çeşitli insanlarla (akademisyenler, avukatlar, gazeteciler…) röportajlar gerçekleştiriliyor. (MUBI)