26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2022 04:30 | Son Güncelleme: 18.09.2022 09:28

Platformlarda bu hafta bizi bekleyen yapımlar

Kültür sanat kanalı TRT2’nin film kuşağından, MUBI kütüphanesine yeni eklenen filmlerden bu hafta seyredebileceğiniz beş film ve Disney+’a yeni eklenen, sezonlarca izleyebileceğiniz eğlenceli dizilerden seçimlerimiz…
Platformlarda bu hafta bizi bekleyen yapımlar

TRT 2

A Birder’s Guide to Everything
Gençlik heyecanı, keşfetmenin getirdiği zafer hissi, baba-oğul ilişkisi ve nihayetinde doğada bir macera… Kuş gözlemciliği yapan 15 yaşındaki David’in, hayatının keşfinin peşinden gitme hikayesi. Babasını yeni evliliğinin arifesinde yalnız bırakan David, arkadaşlarıyla “epik” bir yolculuğa çıkıyor.
(18 Eylül Pazar) 

Mon oncle d’Amérique
Alain Resnais’nin en başarılı filmlerinden biri. Davranış bilimleri profesörü Henri Laborit’nin insanlar ve fareler üzerindeki bir araştırmasında üç insanın hikayesini takip etmesini izliyoruz. İnsanlar ve farelerin aynı sosyolojik davranışları sergilediğini iddia eden Laborit’nin haklı çıkıp çıkmayacağını izlemek çok keyifli. (19 Eylül Pazartesi)

Kömür
Ahlak kavramına bakış açınız bir gün değişebilir mi? Peki ya babanızın ahlak normları değişir mi? İkincisi biraz daha zor. Esmaeel Monsef’in 2019 yapımı filmi, hapis cezası çekmemek için Azerbaycan’a kaçan oğlunun ardından mücadele etmek zorunda kalan bir babanın hikayesini anlatıyor.
(20 Eylül Salı)

Yol Kenarı
Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu’ndan bir kıyamet öyküsü. Açıklanamayan ölümler, gizemli doğa olayları, küçük bir kasaba ve bir Mehdi… Sırtında leke olduğu için Mehdi olduğu sanılan, kasabaya yeni gelen birisi. Başrollerde Tansu Biçer, Nalan Kuruçim, Ercan Kesal, Taner Birsel var. (21 Eylül Çarşamba)

Buñuel en el laberinto de las tortugas
Yönetmen Salvador Simó, animasyon filminde, sürrealist hareketin, Salvador Dali ile birlikte en unutulmaz ismi Luis Buñuel’in hikayesini nefis anlatıyor. İlk filmini çektikten sonra bir anda işsiz kalan Buñuel’in şansı, arkadaşının piyangoyu kazanmasıyla dönüyor. (22 Eylül Perşembe)

MUBİ 

13 Aylı Bir Yılda
Bir insanın hayatının son beş gününe bakmak trajik olabilir. Üstelik bu insan, sevdiği erkek uğruna kadın olmuş bir trans bireyse. Aşkı tek taraflı kalmış, eskiden tanıdığı insanlara sığınmış ama alaycılıktan başka bir şeyle karşılaşmamış olması da cabası. Rainer Werner Fassbinder bir insanın ölüme nasıl adım adım gittiğini olağanüstü anlatıyor.

Dostluğun Ölümü
İnsanlığın savaşmamasını, kavga etmemesini savunan bir uzaylı 1970’lerde Ortadoğu’ya inerse ne olur? Kara Eylül olaylarının ortasına inen uzaylımız Friendship’in, kendisini kurtaran bir İngiliz savaş muhabiriyle derin sohbetlerini izlemek gerçekten keyifli. Başrolde muhteşem Tilda Swinton yönetmen koltuğunda da Peter Wollen var.
​​Destello Bravío
İspanya kırsalında, küçük bir kasabada yaşayan üç kadının hikayesini anlatan film rutinleri değiştirmenin zorluklarını ve güzelliklerini merkezine alıyor. Artık iyice bunaldıkları hayattan çıkıp özgürleştirici deneyimler yaşamak isteyen kadınların hikayesini yönetmen Ainhoa Rodríguez aktarıyor.

Kundun
Martin Scorsese’nin 1997’de çektiği film, yönetmenin klasiklerinden biri. Dalai Lama’nın öyküsünü anlatan film 1937’den 1959’a kadar bir süreci izleyiciye aktarıyor. Tibet’in ruhani lideri, için oldukça sancılı bir süreyi anlatıyor. Özellikle dekor, kostüm ve müzikleriyle etkileyici olan film, dört dalda Oscar’a aday olmuştu.

Stiletto
Geceleri taksicilik yapan 45 yaşındaki Hasan’ın, bir gece stiletto giymiş bir kadın gördükten sonra kendisinin, karısının ve çocuklarının değişen hayatını anlatan film 17 Eylül’de MUBI’de. Adını ilk kez duyuran yönetmen Can Merdan Doğan’ın 18 dakikalık filminin başrollerinde Murat Kılıç ve Nihal Yalçın var. 

Disney+

Malcolm in the Middle
Basit yaşamak ve gevezelik etmekten hoşlanan küçük bir çocuğu ‘aşırı zekiler’ sınıfına koyarsanız ne olur? Malcolm in the Middle kendine has komedi tarzıyla yıllar boyunca sürdü. Malcolm’un çok yetenekli okul çevresiyle yaşadıkları, bakmak zorunda kaldığı kardeşleriyle mücadelesi ve yavaş yavaş büyümesini izlemek çok keyifliydi.

Fresh off the Boat
Kimilerince Malcolm in the Middle’ın Asyalı versiyonu olarak anılan bir başka komediyle devam ediyoruz. Amerikan Rüyası’ndan kültür şokuna… 90’lı yıllarda Florida’ya taşınan Uzakdoğulu bir ailenin, ayakta kalma mücadelesini anlatan dizi altı sezon sürdü. İşler açıldı, saçıldı, çocuklar büyüdü ve dizi, çok güldüren bir kültür komedisi olarak sona erdi.
Devious Maids
Latin Amerika yapımı hafta içi her gün izlediğimiz pembe dizileri özlediniz mi? Desperate Housewives’a da imza atan Marc Cherry’nin dizisi, birbirine sıkı sıkıya bağlı dört hizmetçinin hikayesini anlatıyor. Türkiye’deki uyarlaması birkaç bölüm süren ve unutulan Devious Maids, dört sezon boyunca zevkle seyredilebilir.

Harrow
Gerilim sevenler için biraz da polisiye. Adli tıpta kimsenin çözemediği vakaları çözen karizmatik patoloji uzmanımız Daniel Harrow’un maceraları üç sezon sürüyor. “CSI: Herhangi Bir Yer” tarzındaki dedektif hikayelerini sevenler için çok iyi. Üstelik başrolde Ioan Gruffudd var.

Mistresses
Karmaşık ilişkiler yaşayan dört yakın kadın arkadaşın hikayesi dört sezon sürüyor. Bir avukat, bir psikiyatrist, bir emlak uzmanı ve bir kafe sahibinden oluşan arkadaş grubu birbirine hayatın her anında destek veriyor. Dizi aynı isimli İngiliz orijinalinden uyarlanmış, hatta aynı hikaye Güney Kore’ye de gitmişti.

Derleyen: Mehmet Dinler