05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.01.2024 15:26 | Son Güncelleme: 31.01.2024 16:11

Rus milyarder Sotheby's'e açtığı dolandırıcılık davasını kaybetti

Ünlü müzayede evi Sotheby's'i aralarında Salvator Mundi'nin de bulunduğu sanat eserleriyle ilgili fiyatları şişirmekle suçlayan Rus milyarder Dmitry Rybolovlev davayı kaybetti
Dmitri Rybolovlev ve kızı Ekaterina Rybolovlev
Dmitri Rybolovlev ve kızı Ekaterina Rybolovlev

ABD'deki davada jüri, Rus milyarder oligark Dmitry Rybolovlev'in müzayede evini kendisini on milyonlarca dolarlık sanat eseri satışından dolandırmakla suçladığı davada Sotheby's lehine karar verdi. Rybolovlev, Sotheby's'i İsviçreli sanat simsarı Yves Bouvier ile komplo kurarak, aralarında Leonardo da Vinci'ye atfedilen ve müzayedede satılan en pahalı sanat eseri haline gelen İsa tasviri Salvator Mundi'nin de bulunduğu dört esere şişirilmiş fiyatlar ödemesi için kendisini kandırmakla suçluyordu. 

Özel bir şirket olan Sotheby's, uzun süredir, bu sanat eserlerinin işlemleri sırasında tüm yasal gerekliliklere, mali yükümlülüklere ve sektördeki en iyi uygulamalara sıkı sıkıya bağlı kaldığını, Bouvier'nin iddia edilen suiistimalleri hakkında hiçbir bilgisi olmadığını ve Rybolovlev ile olan ilişkilerinden sorumlu olmadığını savunuyordu.

Gizli uzlaşma

Bouvier davalı değildi ve yanlış bir şey yapmadığını savundu. Geçtiğimiz ay Bouvier ve Rybolovlev, çeşitli yargı alanlarındaki davaları içeren tüm anlaşmazlıklarına ilişkin gizli bir uzlaşmaya vardılar. Bouvier'in avukatları şunları söyledi: Yves Bouvier'nin Dmitry Rybolovlev ile olan iş ilişkilerine dair devam eden son soruşturma 2017 yılında İsviçre'de başlamış ve 6 Aralık 2023 tarihinde Cenevre Başsavcılığı tarafından kapatılmıştır. Cenevre Savcılığı, Bouvier'e karşı yeterli şüphe uyandıracak herhangi bir kanıt sağlamayan bir dizi duruşma gerçekleştirdiğini belirtti.

Aldığı eseri rekor fiyata sattı

Eser alışılmadık derecede karlı olmasına rağmen Rybolovlev'in Salvator Mundi için dava açmasına izin verildi. Mahkeme belgelerine göre Bouvier 2013 yılında da Vinci eserini 83 milyon dolara satın aldı ve ertesi gün 127,5 milyon dolara Rybolovlev'e sattı. Rybolovlev, Salvator Mundi'yi 2017 yılında Christie's'de 450,3 milyon dolara satarak bir sanat eseri için rekor fiyata sattı.

Eser Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman tarafından satın alındı ve Abu Dabi'deki yeni Louvre galerisinin yıldızı olması planlanmıştı. Ancak uzmanlar eserin gerçekliği konusunda soru işaretleri uyandırdığı için eser sergilenmedi. Forbes dergisine göre 6.4 milyar dolar serveti olan Rybolovlev'in Ligue 1 futbol kulübü AS Monaco'nun ve Jacqueline Kennedy'nin 1968 yılında Aristotle Onassis ile evlendiği Yunan adası Skorpios'un sahibi.

Rybolovlev'in avukatlarından Daniel Kornstein, davanın sanat piyasasındaki şeffaflık eksikliğine ışık tutma amaçalarına ulaştığını söyledi.  Sotheby's, kararın en yüksek dürüstlük, etik ve profesyonellik standartlarını koruma taahhüdünü yeniden teyit ettiğini ve Rybolovlev'i aldattığına dair bariz bir kanıt eksikliğini yansıttığını belirtti. Dava, son yılların en yüksek profilli sanat dolandırıcılığı anlaşmazlıkları arasında yer alıyor ve zengin alıcıların bazen kimden satın aldıklarını bilmedikleri, genellikle gizli bir sektöre bakış sunuyor.