18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.01.2024 09:15 | Son Güncelleme: 09.01.2024 10:50

Rus oligarktan Sotheby’s'e dava: Sanat eserlerinin fiyatlarını şişirdiler

Dünyanın en zengin 180. kişisi olan Rus milyarder Dmitry Rybolovlev, ünlü müzayede evi Sotheby's'e satın aldığı sanat eserlerinin tahmini değerini şişirdiği iddiasıyla dava açtı. Duruşmada Sotheby's avukatı suçlamalar hakkında hiçbir şey bilmediklerini savundu
Dmitri Rybolovlev ve kızı Ekaterina Rybolovlev
Dmitri Rybolovlev ve kızı Ekaterina Rybolovlev

Bir Rus oligark bu hafta mahkemede, Sotheby's'i, aralarında Leonardo da Vinci'nin Salvator Mundi eserinin de bulunduğu başyapıtlar için fazla ödeme yaptığı ve bu nedenle kandırıldığı için suçlayacak. Tahmini 9 milyar sterlinlik (11,4 milyar dolar) servetiyle dünyanın en zengin 180. kişisi olan Dmitry Rybolovlev, 280 yıllık İngiliz müzayede evinin, aralarında Gustav Klimt, Amedeo Modigliani ve René Magritte'in eserlerinin de bulunduğu satın almakla ilgilendiği sanat eserlerinin tahmini değerini şişirdiğini iddia ederek New York'taki Sotheby's'i dava etti. 

2 milyar dolar harcadı

Rus gübre kralı olan ve 2008 yılında Donald Trump'a Florida'daki sahil malikanesi için 95 milyon dolar ödeyen 57 yaşındaki adam, 2002-2014 yılları arasında Leonardo, Henri de Toulouse-Lautrec ve Henri Matisse'in eserlerini de içeren devasa bir sanat koleksiyonu için yaklaşık 2 milyar dolar harcadı. Ancak davaya bakan New York yargıcına göre Rybolovlev ve danışmanları daha sonra eserlerin satın alınmasına yardımcı olan sanat simsarı Yves Bouvier'nin eserleri bir fiyattan satın alıp milyonlarca ya da on milyonlarca dolar daha yüksek bir fiyattan satarak kendilerini kandırdığını keşfettiler.

Rybolovlev, Bouvier aleyhine Monako, Singapur, New York, Hong Kong ve İsviçre'de yasal işlem başlatarak sanat danışmanını 38 sanat eserinin değeri konusunda kendisini 1 milyar euro tutarında yanıltmakla suçladı. Bouvier iddiaları reddetti ve geçen ay ikili iddiaları mahkeme dışında çözdü. 

Sotheby's: Hiçbir bilgimiz yok

Sotheby'nin avukatı Sara Shudofsky, Manhattan Federal Mahkemesi'ndeki konuşmasında jüriye, milyarder Dmitry Rybolovlev'in başka birisi tarafından dolandırılmasının bedelini masum bir tarafa ödetmeye çalıştığını savundu. Shudofsky "Sotheby's'in bu yalanlar hakkında bilgisi yoktur. Ayrıca herhangi bir suiistimalden de haberi yoktu ve bu olaya dahil olmadı" dedi. 

"Onlar açgözlülüğü seçti"

Mahkemede Rybolovlev'in avukatı Daniel Kornstein, Sotheby's yöneticisinin ayrıntılı bir sahtekarlığa bulaşan bir grup yöneticinin parçası olduğu konusunda ısrar etti. Kornstein, "Dolandırıcılığa dahil olmanın bir sonucu olarak Sotheby's çok para kazandı. Sotheby's'in seçenekleri vardı ama onlar açgözlülüğü seçti" dedi. 

İddiaları reddetti

Ligue 1 futbol kulübü AS Monaco'nun ve Jacqueline Kennedy'nin 1968 yılında Aristotle Onassis ile evlendiği Yunan adası Skorpios'un sahibi olan Rybolovlev, müzayede evinin Bouvier'in dolandırıcılık yapmasına ve güvene dayalı görevlerini ihlal etmesine yardım ve yataklık ettiği" iddiasıyla Sotheby's'e dava açtı. Sotheby's iddiaları reddetti.

Ancak, ABD bölge mahkemesi yargıcı Jesse Furman Mart 2023'te Sotheby's'in dört eserin satışında dolandırıcılıkla ilgili iddialarla yüzleşmesi gerektiğine karar verdi. Bunları, Salvador Mundi, Modigliani'nin Tête adlı heykeli, Klimt'in Wasserschlangen II ve Magritte'in Le Domaine d'Arnheim adlı eserleri.

Sotheby's'den bir sözcü The Guardian'a yaptığı açıklamada, "Sotheby's bu sanat eserlerinin alım satımı sırasında tüm yasal gerekliliklere, mali yükümlülüklere ve sektördeki en iyi uygulamalara sıkı sıkıya bağlı kalmıştır. Sotheby's'in alıcının iddia edilen suiistimalinden veya Bay Rybolovlev'i dolandırma niyetinden haberdar olduğu yönündeki iddialar yanlıştır" ifadelerini kullandı. 

Rybolovlev, Salvator Mundi'yi 2017 yılında Christie's müzayedesinde 450 milyon dolara satarak bugüne kadar satılan en pahalı tablo haline getirmişti. Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman tarafından satın alınan tablonun Abu Dabi'deki yeni Louvre galerisinin yıldızı olması planlanıyordu. Ancak uzmanların tablonun gerçekliği konusunda soru işaretleri yaratması nedeniyle sergilenmedi.