27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.06.2022 04:30 | Son Güncelleme: 18.06.2022 09:34

Rus oligarkların partilerine çıkan yıldızlar pişman oldu

Guns N’ Roses, Red Hot Chili Peppers, Jennifer Lopez, Sting, Prince, Amy Winehouse, Deep Purple, hatta Sir Elton John… Hepsi oligarkların özel partilerinden milyonlar kazandı
Rus oligarkların partilerine çıkan yıldızlar pişman oldu

Dünyanın önde gelen müzik dergilerinden Rolling Stone, Rus oligarkların özel etkinliklerine ve gizli organizasyonlarına katılan müzik yıldızlarına ulaştı. Çoğu konu hakkında konuşmak istemiyor, bazıları pişman.

Dergiye konuşanlar arasında Guns N’ Roses, The Replacements ve Soul Asylum gibi dev rock gruplarında çalan bas gitarist Tommy Stinson da var. Kendisine performans sergilediği en garip yerler sorulduğunda GN’R ile 2010’da Moskova’da bir Rus enerji şirketi için verdikleri özel bir konseri hatırlatan Stinson “Bunu yaptığımıza bile inanamıyorum. İnsan ‘Burada ne işimiz var’ diye düşünüyor” diyor.

Putin’in Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana birçok sanatçı kendine aynı soruyu soruyor. Rus zenginlerin milyon dolarlık tekliflerine hayır demeyenler arasında Elton John, Red Hot Chili Peppers, the Killers, Jennifer Lopez, Sting, Prince, Robbie Williams ve Amy Winehouse gibi önemli isimler var.

Örneğin 2005 yılında Christina Aguilera’nın Rus milyarder Melniçenko’nun düğününde şarkı söylemek için 2 milyon dolar alması basına yansımıştı. 2007’de çıkan haberlere göre George Michael Rusya’nın en zengin insanı olarak bilinen Vladimir Potanin’in yılbaşı etkinliğine çıkmak için 3 milyon dolar aldı. 2008’de Tina Turner ve Deep Purple grubu Rus devletine ait doğal gaz şirketi Gazprom’un 15. yıl dönümü kutlamasında göründü. Birçok başka sanatçının da sahne aldığı gösteriyi Putin de izledi.

2010 yılında Guns N’ Roses’ın Moskova’daki film ve stüdyo kompleksi Mosfilm’de verdiği konserin parasını Rusya’nın elektrik dağıtım şirketinin başkan yardımcısı Aleksander Çistyakov ödedi. 1998-2014 yılları arasında Duff Mckagan’ın yerine grupta yer alan Stinson “Biz çaldığımız için mutlu olan, eğlenen bir grup sarhoş insanın önüne çıktık. Altın kaplama tuvalet görmedim ama eminim bir yerlerde o da vardı” diyor.

Lopez’in derdi

Çoğunlukla gizlilik dahilinde organize edilen bu gösteriler Rusya’nın 2014’te Ukrayna’yı ilk kez işgal etmesinden sonra kesilmedi. 2016 yılında Sting ve Jennifer Lopez petrol milyarderi Rus Mikhail Gutseriev’in oğlu Said Gutseriev’in Moskova’daki düğününde ayrı ayrı sahneye çıktı. Yaklaşık 1 milyar dolara mal olan düğüne katılanlara mücevher kaplı kutular armağan edildi. Pasta 3.5 metreden yüksekti. Sahnede konuşan Lopez “En zoru da gelin ve damadın isimlerini telaffuz etmeyi öğrenmek” diye şaka yaptı.

Bundan bir yıl sonra Elton John ve Mariah Carey, Moskova Domodedovo Havalimanı’nın ortağı Rus milyarder Valery Kogan’ın torunun düğününde çıktı. Bazı müzisyenler son savaşın başlamasından sonra itiraf gibi açıklamalar yaptı. Sting kendisinin çıktığı düğüne atıfta bulunarak “Britanya’da, Rusya’da veya başka hiçbir yerde hiçbir oligark konser, düğün veya parti rezervasyonu yapacak konumda değil. O günler geçmişte kaldı” dedi. Deep Purple’ın basçısı Roger Glover ise grubu Rusya konserini iptal ettikten sonra “Birçok sanatçı gibi biz de zaman zaman çeşitli ülkelerdeki hayranlarımıza özel konserler verdik” diye konuştu.

Abramoviç’in RHCP sevgisi

Devlet varlıklarını ucuza satın alarak zengin olan oligarklardan biri de Roman Abramoviç. Abramoviç’in 2009’da o zamanki eşi Daşa Zuçova’nın Moskova’daki sanat galerisi Garage’daki gösterisine çıkan Amy Winehouse’a 2 milyon dolar ödediği bildirildi. Dergiye göre Winehouse gösteriye çıkacak halde değildi ve geç başladı ancak sahnenin arkasına ismi altın harflerle yazılmıştı.

Abramoviç Fransız Karayipler adası St. Barts’taki devasa villasına 90 milyon dolar harcadı. Kısa süre sonra burada şaşaalı partiler vermeye başladı. Eğlence bugün Marmaris’e çektiği süper yatı Eclipse’te devam ediyordu.

Burada verilen 2017 yılbaşı partisinde Paul McCartney Helter Skelter şarkısını yorumlayan Killers’a katılmak üzere sahneye çıktı. 2010 partisine Black Eyed Peas çağırıldı. Red Hot Chili Peppers’ın çıktığı 2012 yılbaşı partisinde konuklardan “ada şıklığına uygun” giyinmeleri istendi.

Kendi kuşağının en büyük müzisyenlerinden Prince ölmeden birkaç ay önce son performanslarından birini, 2015 yılbaşı gecesinde Abramoviç’in mülkünde gerçekleştirdi. Haberlere göre 1 milyon dolar alan Prince ve grubu 3rd Eye Girl’ü dinleyenler arasında oyuncu Leonardo DiCaprio ve sinemacı George Lucas da vardı. Daha önceki partilere katılanlar listesinde ise yapımcı David Geffen, cinsel saldırı suçundan hüküm giyen meslektaşı Harvey Weinstein ve talk-show’cu Ellen DeGeneres de yer alıyor.

Prince gümüş bastonla çıktı

Chef D’or St. Barth markasıyla seçkinlere hizmet veren şef Patrice Abderrahman kalça sakatlığı yaşayan Prince’in sahnede gümüş bir baston kullandığını, Abramoviç’in ise “cömert olduğunu” söylüyor.
Robbie Williams Abramoviç’in 2014’te Moskova’daki bir özel partisinde yer aldı. Bu partinin Williams’ın Rus oligarkları anlatan “Party Like a Russian” adlı bir şarkısına ilham verdiği düşünülüyor.

Ukrayna Savaşı’yla birlikte oligarklara çalıp söylemek artık nahoş bir iş. Ancak dergiye konuşan ABD’li bir etkinlik şirketi bölgeden bazı şaibeli isimlerden hala teklifler geldiğini ancak reddettiklerini anlatıyor. Basçı Stinson ise “Oligarklarlar ve zengin insanlar için çalmak iğrenç bir şey. Bunun başka bir ifadesi yok” diyor. •