19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.05.2024 14:23 | Son Güncelleme: 03.05.2024 15:02

The Guardian yazdı: Hollywood filmlerinde cinsellik sahneleri yüzde 40 azaldı

Yapılan bir analize göre milenyumun başından bu yana sinema perdesi daha az cinsellik içeriyor. Bunun sorumlusu ise değişen izleyici zevkleri ve mahremiyet koordinatörleri
The Guardian yazdı: Hollywood filmlerinde cinsellik sahneleri yüzde 40 azaldı

Poor Things, Saltburn ve All of Us Strangers gibi müstehcen filmlerin ortaya çıkışı, Z kuşağı izleyicilerinin ilgisizliği karşısında beyazperdede cinselliğin yeniden canlanması olarak müjdelendi. Ancak yeni bir rapor, aslında Hollywood'da cinsellik sahnelerinin hızla gerilediğini gösteriyor. Milenyumun başına kıyasla büyük filmlerde neredeyse yüzde 40 daha az cinsel içerik var.

The Economist tarafından veri analisti Stephen Follows'a hazırlatılan raporda, 2000 yılından bu yana her yıl en çok hasılat yapan 250 filme ilişkin veriler bir araya getirildi. İncelenen verilere göre 2023 yılında gösterime giren filmlerin, 2000 yılında ilk 250'de bulunan erotik içeriğin yüzde 60'ından biraz fazlasına sahip olduğu tespit edildi. Türe göre incelendiğinde, düşüşün en fazla aksiyon filmlerinde olduğu (aynı dönemde yaklaşık yüzde 70'lik bir düşüş), romantik filmlerde ise yüzde 20'nin biraz altında bir düşüşle çok daha az değişiklik kaydedildiği görülüyor.

Aynı zamanda, en yüksek gişe hasılatı elde eden filmler arasında hiç cinsel içerik bulunmayan filmlerin oranı önemli ölçüde artarak 2000 yılında yaklaşık yüzde 18'e ulaşmışken 2023 yılında yüzde 46'ya yükseldi. Follows, bunun cinsel içerikteki azalmanın en büyük itici gücü olduğu sonucuna varıyor. Rapor, bol cinsel içeriği nedeniyle geniş çaplı tartışmalara neden olan Poor Things ve Saltburn'ün kötü şöhretli banyo sahnesi gibi filmlerle ilgili tartışmaların ardından geldi.

Küfür ve şiddet azalmadı

Rapor aynı zamanda diğer 'günahların' ekrandaki tasvirlerinin de aynı oranda azalmadığını ortaya koydu. Filmlerdeki küfür ve şiddet 2000 yılındakine benzer seviyelerde yer alıyor. Follows, cinsellik sahnelerinin azalmasının ardında, cinsel temalardan tamamen kaçınan veya bunları daha incelikli bir şekilde ele alan içerik tercihi ile izleyici zevkindeki değişiklikler ve daha kısıtlayıcı yaş derecelendirmeleri ile sansürle sonuçlanarak erişiminin azalması gibi ihtimaller gibi bir dizi olası neden olduğunu belirtiyor. Follows tarafından daha önce yapılan bir analiz, mahremiyet koordinatörlerinin kullanımının 2020'den bu yana sekiz kat arttığını öne sürmüştü.