27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.05.2024 12:37 | Son Güncelleme: 12.05.2024 14:53

The Guardian yazdı: Mona Lisa'nın nerede çizildiğine dair gizem çözüldü mü?

Jeolog ve Rönesans sanat tarihçisi Ann Pizzorusso, Mona Lisa tablosunun nerede çizildiğine dair yıllardır süren gizemi çözdüğünü öne sürüyor. Pizzorusso'ya göre Leonardo da Vinci, Kuzey İtalya'nın Lombardiya bölgesindeki Como Gölü kıyısında yer alan Lecco'yu resmetti
The Guardian yazdı: Mona Lisa'nın nerede çizildiğine dair gizem çözüldü mü?

Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa'sının arkasındaki manzara yıllarca sonsuz tartışmalara yol açtı, bazı sanat tarihçileri manzaranın hayali ve idealize edilmiş olduğunu öne sürerken, diğerleri belirli İtalya yerleriyle çeşitli bağlantılar olduğunu iddia etti. Şimdi bir jeolog ve Rönesans sanat tarihçisi, dünyanın en ünlü tablolarından birindeki gizemi nihayet çözdüğüne inanıyor. Ann Pizzorusso, iki uzmanlık alanını birleştirerek Leonardo'nun Kuzey İtalya'nın Lombardiya bölgesindeki Como Gölü kıyısında yer alan Lecco'nun bazı tanınabilir özelliklerini resmettiğini öne sürdü.

"Benzerlikler yadsınamaz"

Pizzorusso, Leonardo'nun Mona Lisa tablosundaki köprü, sıradağlar ve gölü Lecco'nun 14. yüzyıldan kalma Azzone Visconti köprüsü, bölgeye bakan güneybatı Alpleri ve Leonardo'nun 500 yıl önce ziyaret ettiği bilinen Garlate Gölü ile eşleştirdi. Benzerliklerin yadsınamaz olduğunu söyledi. Jeolog, "Bu konuda çok heyecanlıyım. Bunun gerçekten bir başarı olduğunu hissediyorum" dedi.

"Kimse jeolojiden bahsetmiyor"

Daha önceki teoriler arasında 2011 yılında Mona Lisa'daki bir köprü ve yolun İtalya'nın kuzeyindeki küçük bir kasaba olan Bobbio'ya ait olduğu iddiası ve 2023 yılında Leonardo'nun Arezzo eyaletinde bir köprü çizdiğine dair bulgular yer alıyordu. Ancak Pizzorusso köprüye odaklanmanın yeterli olmadığını söyledi. Sanat tarihçisi, "Kemerli köprüler İtalya ve Avrupa'da her yerde bulunuyordu ve birçoğu birbirine çok benziyordu. Sadece bir köprüden yola çıkarak tam yerini tespit etmek imkânsız. Herkes köprüden bahsediyor ama kimse jeolojiden bahsetmiyor. Jeologlar resimlere bakmaz, sanat tarihçileri de jeolojiye bakmaz. Sanat tarihçileri Leonardo'nun her zaman hayal gücünü kullandığını söyler ama bu resmi dünyadaki herhangi bir jeoloğa verseniz Lecco hakkında benim söylediklerimi söyleyecektir. Jeolog olmayan biri bile artık benzerlikleri görebilir" ifadelerini kullandı. 

Lecco'daki kayaların kireçtaşı olduğunu ve Leonardo'nun kayaları gri-beyaz renkte tasvir ettiğini kaydeden Kerry, "Çünkü oradaki kaya türü bu" dedi Lecco'nun aksine ne Bobbio'da ne de Arezzo'da göl olmadığını da sözlerine ekledi. ArtWatch UK'in direktörü Michael Daley, Pizzorusso'nun bulguları hakkında şunları söyledi: İyi niyetli bir bilimsel bilgiye sahip olduğu için, gelmiş geçmiş en bilimsel sanatçı olan Leonardo'da fark ettiği şeyler çok önemli. Sanat tarihçilerinin hepsi Mona Lisa'nın nerede resmedildiği konusunda spekülasyon yapıyor. Bir köprü gören herkes onun orada olduğunu düşünür. Ancak Pizzorusso, Leonardo'nun bölgedeki varlığına, jeolojisine ve tabii ki bir köprüye dair kanıtlarla yeri ikna edici bir şekilde tespit etti.

Louvre Müzesi'nin eski Leonardo danışmanı Jacques Franck de yeni bulguları, "Pizzorusso'nun teorisinde haklı olduğundan bir an bile şüphe duymuyorum, zira İtalyan ülkesinin jeolojisi ve daha doğrusu Leonardo'nun yaşamı boyunca seyahat ettiği ve Mona Lisa'daki dağlık manzaraya karşılık gelebilecek yerler hakkında mükemmel bir bilgiye sahip" diye konuştu.