29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.02.2024 21:53 | Son Güncelleme: 01.02.2024 22:18

Universal Music lisanslı milyonlarca şarkı TikTok'tan kaldırıldı

Aralarında Taylor Swift, Beatles, Elton John ve Coldplay gibi ünlü isimlerin de bulunduğu birçok sanatçının eserlerinin yasal dağıtım haklarını elinde tutan Universal Music'e lisanslı milyonlarca şarkı TikTok'tan kaldırıldı
Universal Music lisanslı milyonlarca şarkı TikTok'tan kaldırıldı

Universal Music Group'un (UMG) ödemelerle ilgili görüşmelerde yaşanan anlaşmazlığın ardından sözleşme bitiminde lisanslamayı bırakacağını açıkladığı milyonlarca şarkı sosyal medya platformu TikTok'tan kaldırıldı, lisanslı müzikleri içeren platformdaki videolar da sessize alındı. 

Universal Music ile TikTok arasındaki lisans sözleşmesi 31 Ocak'ta sona erdi. Sözleşme bitim tarihi öncesinde Universal Music'ten yapılan açıklamada, sahip olduğu geniş müzik kataloğuna erişim için TikTok'un, diğer şirketlerin ödediği ücretin yalnızca bir kısmını ödemek istediğ ve 'müziğe adil bir değer ödemeden müzik merkezli bir iş kurmaya çalıştığını' iddia edilmişti. TikTok'u zorbalıkla suçlayan Universal Music, 'sanatçıları yapay zekanın zararlı etkilerinden koruma ve TikTok kullanıcılarının çevrim içi güvenliği' konusunda da endişeli olduklarını belirtmişti. 

TikTok'tan yapılan açıklamada ise, Universal Music'in olayları yanlış şekilde aktardığı savunulmuş, şirketin kendi açgözlülüğünü sanatçılarının ve şarkı yazarlarının çıkarlarının önüne koymasının üzüntü ve hayal kırıklığı yarattığı vurgulanmıştı. TikTok, müzik şirketi Warner Music ile Temmuz 2023'te yeni bir lisans anlaşması yapmıştı.