27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.01.2023 15:24 | Son Güncelleme: 29.01.2023 15:45

Virginia Woolf ‘kendine ait bir oda’sıyla Türkiye’de

British Council iş birliğiyle gerçekleşen “Türkiye’de Virginia Woolf” etkinliği, Virginia Woolf’un Türkiye’deki izlerini kelimeler ve resimler aracılığıyla anlatmayı hedefliyor
Hülya Çelik
Hülya Çelik
Virginia Woolf ‘kendine ait bir oda’sıyla Türkiye’de

British Council’ın Yaratıcı İş Birlikleri için Hibe Çağrısı kapsamında, Türkiye’de Virginia Woolf Araştırmaları İnisiyatifi kurucuları Mine Özyurt Kılıç ve Demet Karabulut Dede, Müze Evliyagil direktörü Can Akgümüş ve müzenin koordinatörü İrem Hasçiftçi Kurt tarafından hazırlanıp yürütülen Türkiye’de Virginia Woolf etkinliği, efsanevi İngiliz yazar Virginia Woolf’un Türkiye’deki izlerini kelimeler ve resimler aracılığıyla anlamayı, anlatmayı hedefliyor.

Oluşturulan kapsamlı programla projede yer alan sempozyum, atölye ve sergi gibi çeşitli etkinlikler; modernizm, eleştirel teori, mimarlık, tiyatro, kültürel çalışmalar ve edebiyat gibi çeşitli alanlarda üretim yapan yazar, çevirmen, akademisyen, sanatçı, dramaturg ve oyunculardan oluşan ulusal ve uluslararası isimleri bir araya getiriyor. 26 Ocak’ta başlayan etkinlikler, Ankara ve İstanbul’daki iş birlikçi mekanlarda nisan ayına kadar devam edecek.

Türkiye’de Virginia Woolf Çalışmaları İnisiyatifi kurucusu, akademisyen Mine Özyurt Kılıç: Etkinliklerimiz Woolf’u anlamak ve kutlamak üzere yola çıkıyor

“Etkinliklerin her biri, olabildiğince çok bileşene ulaşacak, olabildiğince çok alana değecek biçimde tasarlandı. Bundan 85 yıl önce, Woolf, evinde, yemek masasının üzerinde başlayan yayınevi Hogarth Press’ten seslenerek, savaşları durdurmanın yolunu kendisine bir mektupla soran eğitimli ‘beyefendiye’ üç yıl sonra verilmiş kitap boyutundaki cevapta şöyle diyordu: ‘Bir kadın olarak, ülkem yok. Bir kadın olarak, bir ülkem olsun istemiyorum. Bir kadın olarak, bütün dünya benim ülkem.’ Woolf’un o kullanmayı çok sevdiği ifadeyle söylersem, bugün onun etrafındaki, ‘ışıklı hale’nin sadece ülkelerin değil keskin çizgilerle ayırageldiğimiz birçok düşünsel üretim alanının da sınırlarını aşarak aydınlık yaymayı sürdürdüğünü görüyoruz. Etkinliklerimiz, ‘Hayat!’ dediğimiz anlardan oluşan bütüne işte bu haleden bakmak, Woolf’u bir etkileşimler ve etkiler bağlamında anmak, anlamak ve kutlamak üzere yola çıkıyor. Bu ışıklı haleyi hepinizin oluşturduğu bilinciyle ve heyecanıyla!”

Virginia Woolf Çalışmaları İnisiyatifi kurucusu, akademisyen Demet Karabulut Dede: Woolf’un İstanbul gezisinin izlerini sürme isteği bizi yönlendirdi

“Bu proje, ‘büyük bir tutkuya, yalan olan bir aşka, kırılan heveslere dair’ yazılarını okuduğumuzda her defasında bu duyguları bildiğimizi, hissettiğimizi ve yaşadığımızı bize hatırlatan bir yazarın; ‘taş gibi dosdoğru düşen ve kuş gibi tam doğru yere konan’ sözlerinin peşinden giderken, 2022 Temmuz ayında kurulan Virginia Woolf Çalışmaları İnisiyatifi’nin Müze Evliyagil ile yaptığı iş birliği sonucunda ortaya çıktı. Düşünce oltalarının ucuna takılan fikirlerin paylaşıldığı, Woolf’un hem daha iyi anlaşıldığı hem de Türkiye ile ilişkilendirildiği bir proje olmasını hedefledik. Virginia Woolf’un Ekim 1906 yılındaki İstanbul gezisinin izlerini sürme ve Woolf’un düşüncelerinin Türkiye’deki okur ve sanatçılara ilham olma biçimlerini anlama isteği de projeyi tasarlarken bizi yönlendirdi.”

Müze Evliyagil Direktörü Can Akgümüş: Walking Unshadowed sergisi ülkelerin ve medyumların sınırlarını aşacak

“Projemiz, Müze Evliyagil, Pera Müzesi, Galeri Kairos, Tiyatro Boyalı Kuş ve Koma Sahnesi gibi birçok kurum ve mekanla temas kurarak geniş izleyici ve katılımcı çevrelerine ulaşıyor. Hem Ankara’da hem de İstanbul’da gerçekleşen etkinliklere davet ettiğimiz birbirinden değerli isimler ile büyüyerek devam edeceğimiz uzun ve verimli bir yola çıkıyoruz. 25 Şubat’ta proje kapsamında Müze Evliyagil’de açılışını kutlayacağımız, küratörlüğünü üstlenmekten büyük onur duyduğum Walking Unshadowed sergisiyle Woolf’a ve onun kıymetli çalışmalarına bambaşka bir gözle bakıyoruz. Kıdemli ve genç soluklu çağdaş sanatçıların bir araya geldiği bu çok özel Woolf esinli serginin İngiltere’ye doğru yola çıkarak ülkelerin ve medyumların sınırlarını aşacağına ve anlamlı bir etkileşim köprüsü kuracağına inanıyorum"

Proje kapsamındaki etkinlikler:

Türkiye’de Virginia Woolf Sempozyumu, 28 Ocak, Pera Müzesi, İstanbul

Kendimize Ait Bir Metin: Türkiye’de Kendine Ait Bir Oda, Tiyatro Boyalı Kuş, 29 Ocak, İstanbul

Satır Araları: Yasemin Bahloul Nirun “Kendine Ait Bir Oda Podcast Dizisi”, 18 Şubat, Çevrimiçi Etkinlik

Walking Unshadowed sergisi, 25 Şubat-2 Nisan, Müze Evliyagil, Ankara