02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.12.2022 11:37 | Son Güncelleme: 15.12.2022 13:22

Bloomberg 2022'nin en iyi lüks otomobillerini seçti

Bloomberg yazarları Hannah Elliott ve Chris Rovzar, 2022'nin çok konuşulan otomobillerini test etti ve milyon dolarlık araçların en iyilerini nedenleriyle yazdı. Hepsinin bir ortak noktası var: Ultra lüks görünümlerini performansa yansıtabiliyorlar
Bloomberg 2022'nin en iyi lüks otomobillerini seçti

Bir hafta, bir dağ otoyolunda Porsche kullanırken, bir sonraki hafta Arizona çölünde elektrikli bir Hummer'la keyif yapmanın işlerinin en keyifli yönü olduğunu belirten Hannah Elliott ve Chris Rovzar, yılın en iyi otomobillerini şu sözlerle ilan etti: İyi olan tüm bu arabaların hepsinin belli ortak noktaları var. Bunlar dış görünüşlerinin vaat ettiği estetiği direksiyon başında da sunabilmeleri ve bunu kendi rekabet kümeleri içinde adil bir fiyatla yapabilmeleri. Tüm bunlar bu yıl keyifli bir çeşitlilik olduğunu kanıtladı. İşte çeşitli kategorilerde sürdüğümüz otomobillerin en iyileri ve nedenleri.

Spor Otomobil: Ferrari 296 GTB

Tarihi referanslara bayılırım, bu nedenle geçen mart ayında İspanya'nın Sevilla kentinde Ferrari 296 GTB'nin direksiyonuna geçtiğimde yolun yarısını fark etmeden bitirmiştim. Bu, Ferrari'nin 1976'da acı verici derecede şık orta motorlu Dino'yu üretmeyi bırakmasından bu yana ilk kez bir üretim otomobiline V6 motor koymasıydı. 296 GTB bazı harika performans rakamlarına sahip. Hibrit motoru 819 beygir gücü üretiyor ve 62 mph hıza 2,9 saniyede ulaşıyor.

En yüksek hızı 205 mph. 296 GTB, Ferrari'nin İtalya Fiorino'daki test pistinde 1,5 milyon dolarlık LaFerrari'den bile daha hızlı. Ancak pist dışında, hatta günlük olarak kullanmak isteyenlere de uygun. Yüzey koşullarına uyum sağlamaya yardımcı olmak için sürüş modları arasında geçiş yapabilirsiniz. Ön splitter yoldaki çukurları ve çukurları kolayca atlatmaya yardımcı olacak. Ayrıca koltuklar ve şasi, yarım milyon dolarlık SF90 Stradale gibi Ferrari'lerde beklediğinizden daha yumuşak. Orijinal Dino fiyatları bugünlerde BringaTrailer'da rutin olarak 500.bin ila 600 bin dolar arasında değişiyor. 

Sedan: Rolls-Royce Phantom II

Bu otomobilin bu kadar kendinden emin olmasını seviyorum. Ayrıca Rolls-Royce'un bu otomobili üretmiş olması beni mutlu ediyor. Rolls-Royce Phantom Series II, 116 yıllık markanın en uzun soluklu modeli. Tanıtımcılar, fiyatın önemli olmadığı durumlarda bir otomobilin olabileceği en sessiz ve en lüks otomobili temsil ettiğini söylüyorlar. Phantom II bu vaadi hemen hemen yerine getiriyor. Araç 563 beygir gücünde V12 motora, şehir içinde 12 mpg hıza ve çoğu alıcı için 700 bin dolara yakın bir fiyat etiketine sahip.

Fakat bu araba için normal şeyler bile çok pahalı Örneğin, Spirit of Ecstasy'de yukarıdan aydınlatma 4 bin 950 dolar, yükseltilmiş ayak dayama yerleri 6 bin 325 dolar, arka sinema 14 bin 525 dolar, soğutmalı şampanya soğutucusu 3 bin 500 dolar, 22 inç dövme siyah disk jantlar 13 bin dolar ve seçtiğiniz ahşap kaplama ile kaplı piknik masaları 4 bin 100 daha geleneksel seçeneklerden bazıları. Ancak incelememde de yazdığım gibi, Phantom'un sınırları içinde sürüş yaparken sadece kendinizi özel hissetmekle kalmayacaksınız, kendinizi üstün hissedeceksiniz.

SUV: Audi Q4 e-Tron

SUV modeller bana genellikle bir Labrador retriever'ı hatırlatıyorlar. Yani güvenilir, istikrarlı ve güvenli. Dolayısıyla, bu kategoride dört ay sonra bile hatırlayabildiğim bir otomobil kullanmak eşsiz bir şey. Audi'nin yeni EV Q4'ü iki şekilde sunuluyor. Bir önceki model Q4 e-Tron, yumuşak bir şekilde yuvarlatılmış dikdörtgen şeklinde daha geleneksel bir arka kısma sahipken, Q4 e-Tron Sportback daha sportif ve daha şık bir arka tavan çizgisine sahip.

Her ikisi de 241 mil sürüş menziline sahip ve sıfırdan 60 mph hıza 5,8 saniyede çıkabiliyor. En yüksek hızı ise 112 mph. Her ikisinin de sürüş menzili en iyi koşullarda şarj başına 265 mildir. Sportback yaklaşık 3 bin dolar daha pahalı. Fakat sanki dünyadaki ebeveynler aileleri için oturup 2022'de elektrikli bir SUV'da olmasını istedikleri şeylerin bir listesini yapmışlar ve Audi de bunu yerine getirmiş gibi. Karşılaştırılabilir Q5 Sportback'ten daha düşük olan 48 bin 800 dolar fiyatıyla Q4 e-Tron, Audi'nin gelecekteki EV'leri için iyiye işaret.

Cabrio: Mercedes-AMG SL 

Bu yıl, ünlü bir tarihi model olan Mercedes-Benz SL'ye bir başka modern yorum getirdi. 1988 model bir 560 SL sahibiydim, bu yüzden yeni çıkan Mercedes-AMG SL versiyonunun nasıl karşılaştırılacağını çok merak ediyordum. Diğer modelleriyle pek bir ortak noktası yok tek benzerlikleri isimleri. Ama bu beni rahatsız etmiyor. Yeni SL'yi eskisine kıyasla aktif bir şekilde dizginlemek zorunda kaldım. V8 bi-turbo motoruyla 577 bg güç ve 590 pound-feet tork üretiyor. Sıfırdan 100 km/s hıza 3,5 saniyede ulaşıyor ve azami hızı yaklaşık 200 km/s.  S L, kısmen AMG tarafından geliştirilen yeni bir mimari, sertliği en üst düzeye çıkaran karmaşık bir kompozit şasi ve ilk kez AMG tarafından ayarlanan dört tekerlekten çekiş sayesinde heyecan verici bir tork, denge ve stabilite sergiliyor. Muhteşem bir sürüşe sahip. Fiyatlandırma 137 bin 400 dolardan başlıyor, bu da Porsche 911 Carrera S Cabriolet gibi bir rakibe harcayacağınız miktara denk geliyor.

Hiper araba: Rimac Nevera

Saf elektrikli hiper otomobiller, teknik olarak gerçek olsa da, hala varsayımsal denebilir. Çok az sayıda üretildi. Bu şirketler üretim rakamlarını açıklamak zorunda olmadıkları için tam olarak kaç tane olduğunu bilmek imkansız, ancak dünya çapında müşterilerin elinde 100'den az olduğunu söylemek yalan olmaz Bunlardan birkaçını kullandım ve daha fazlasını merakla bekliyorum. Aralarında en iyisi, gezegendeki en hızlı elektrikli araç rekorunu kıran 1 bin 914 beygir gücündeki Rimac Nevera. En yüksek hız: 256 mph ve sıfırdan 60 mph'ye 1.85 saniyede çıkıyor. Fiyatı 2.1 milyon dolar.