08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.05.2024 11:03 | Son Güncelleme: 22.05.2024 11:14

Bloomberg yazdı: BYD'nin fiyatıyla rakiplerine fark atan modeli Avrupa'ya gidiyor

Avrupa, Çin'den gelen ucuz elektrikli otomobillerle rekabete hazırlanmaya çalışırken, BYD fiyat konusunda rakiplerini geride bırakan Seagull hatcback modelini gelecek yıl kıtada satışa sunacağını açıkladı
Bloomberg yazdı: BYD'nin fiyatıyla rakiplerine fark atan modeli Avrupa'ya gidiyor

Çin'den gelen ucuz elektrikli araçlar şimdiden Avrupa'ya girerek bölgenin en büyük endüstrilerinden birinin altını oyuyor. Geçen yıl Tesla şirketini geride bırakarak en büyük küresel elektrikli araç üreticisi haline gelen BYD çıtayı yükseltmek üzere. Çinli üretici geçen ay, hız sabitleyici ve kablosuz telefon şarjı gibi premium özellikler sunan ancak Çin'de 10 bin doların altında satılan Seagull hatchback'i gelecek yıl Avrupa'da tanıtmayı planladığını duyurdu. Avrupa standartlarını karşılamak için gümrük vergileri ve modifikasyonlardan sonra bile, BYD yöneticileri Seagull'u kıtada 21 bin 500 dolardan daha düşük bir fiyata satma sözü verdi.

Bu da dört koltuklu aracın fiyatını Stellantis NV, Renault SA ve diğerlerinin enerji dönüşümünde kendilerine yardımcı olmasını bekledikleri elektrikli runabout'ların binlerce dolar altında tutuyor. Bu aracın gelişi, yanmalı motor sonrası dönemde hakimiyet için Avrupalı otomobil üreticileri üzerindeki baskıyı artırıyor. Brüksel'deki bir rekabet soruşturması bu tehdidi ortadan kaldıracak gibi görünmüyor. 

"Yeni rakipler geldiğinde tedirgin oluyoruz"

Ford'un Avrupa EV işinin başındaki Martin Sander, "Bu modele ve Çinli EV üreticilerinden gelen diğer araçlara çok yakından bakıyoruz. Pazara yeni rakipler girdiğinde elbette tedirgin oluyoruz" dedi.  Seagull, BYD'nin fiyatına göre sunduğu yapı kalitesi, tasarım ve teknoloji ile övgü topladı. Avrupa Genel Müdürü Michael Shu, bu ay Londra'da düzenlenen bir endüstri etkinliğinde yaptığı açıklamada, şirketin şehir otomobilinden önce 25 bin euro'luk daha üst düzey bir EV tanıtmayı planladığını söyledi. BYD'nin bölgede iki fabrika kurma planları, Avrupa Birliği'nin şirketin yolunu yavaşlatması yönündeki etkilerini hafifletmesine yardımcı olacak.

Model Asya'daki ana üssünün dışında da şimdiden iyi iş çıkarıyor. Aracın Dolphin Mini olarak adlandırıldığı Meksika'da sürücüler, henüz emekleme aşamasında olan şarj altyapısına rağmen, Şubat ayında piyasaya sürülmesinden bu yana 358 bin 800 peso (19 bin 780 dolar ) değerindeki aracı satın almak için akın ediyor. BYD Başkan Yardımcısı Stella Li, geçen hafta başkentte Meksika pazarı için plug-in hibrid pick-up'ı tanıttığı bir etkinlikte "Meksika bizim için harika bir yer değil, ama sonuçta bu araç için çok fazla talep bulduk" dedi.

BYD, kendi iç pazarlarının kontrolünü ele geçirdikten sonra giderek daha fazla ihracatı hedefleyen Çinli otomobil üreticilerinin öncüsü konumunda. Tesla CEO'su Elon Musk, Ocak ayında yaptığı açıklamada, ticari engellerin kaldırılmaması halinde diğer otomobil üreticilerinin çoğunu yerle bir edecekleri uyarısında bulundu. Başkan Joe Biden, ABD'nin Çin elektrikli araçlarına uyguladığı vergileri neredeyse dört katına çıkararak yakın vadeli ithalatın önünü keserken, tarifeler Avrupa için daha karmaşık bir hal alıyor. Çünkü bölgedeki otomobil üreticileri Çin pazarına ABD'deki muadillerinden daha bağımlı ve bu da onları Pekin'in misilleme önlemlerine karşı savunmasız hale getiriyor. Ayrıca Avrupa'nın içten yanmalı motorlu araçların satışını aşamalı olarak durdurma planı, kitlesel pazarda benimsenmeyi artırmak için daha ucuz araçlara ihtiyaç duyacaktır.

"Rekabete karşı kullanmamalı"

AB, Çin'in elektrikli araç endüstrisine yönelik bir soruşturma başlattı ve engelleri artırma konusunda bir karara yaklaşıyor, ancak endüstri yöneticileri ve uzmanlar geri adım attı. Transport & Environment lobi grubunun araçlar ve e-mobilite tedarik zincirleri kıdemli direktörü Julia Poliscanova, "Tarifeler, lider üreticilerimizi anlamlı bir rekabetten korumak için kullanılmamalı. Kritik öneme sahip iklim hedeflerinin ötesinde önemli olan, aslında yerel istihdamın sağlanması ve karbonsuzlaşmanın sanayisizleşmeyle sonuçlanmaması" diye konuştu.