22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.05.2024 13:37 | Son Güncelleme: 21.05.2024 13:50

Wall Street Journal yazdı: Çinli telefon üreticisi Apple'ın yapamadığını yaptı

Apple bu yılın başlarında yıllardır çalıştığı elektrikli otomobil projesini rafa kaldırdığını açıkladı. Ancak akıllı telefonlar, robot süpürgeler üreten Xiaomi şimdi bir de araba üreterek elektrikli araçlar dünyasına giriş engellerinin ne kadar düşük olduğunu gösterdi
Wall Street Journal yazdı: Çinli telefon üreticisi Apple'ın yapamadığını yaptı

Xiaomi robot süpürgeleri, hava temizleyicileri ve akıllı telefonlarıyla tanınan Çinli bir şirket. Şimdi, uzun süredir rakibi olan Apple'ın yapamadığını başardı: Elektrikli bir araba yapmak ve pazara sunmak. Bunu üç yıl içinde başardı.

Xiaomi, SU7 sedanını Mart ayının sonlarında piyasaya sürdükten sonra bekleyen alıcı listesine yetiştiriyor. Pekin merkezli şirket, Nisan başından bu yana 10 binden fazla elektrikli araç teslim ettiğini ve yaklaşık 90 bin sipariş aldığını söyledi. 30 ila 42 bin dolar arasında fiyatlandırılan SU7'nin tek şarjla 800 km gidebildiğini belirten şirket, Tesla Model 3'ün Çin'deki benzer versiyonlarının yaklaşık 4 bin dolar altında olduğunu ve şarj başına yaklaşık 300 km onu geride bıraktığını söyledi.

"Tekerlekli bilgisayarlara benziyorlar"

Xiaomi'nin başarısı, yüzyıllık otomotiv sektöründe yeni bir gerçekliğe ışık tutuyor: Son yıllarda elektrikli araçların ortaya çıkmasıyla birlikte otomobil üretimine girişin önündeki engeller azaldı. Bu yeni gerçeklikte Çin hızla ilerliyor. Donanım daha basit hale geldikçe, bir ürünü cazip kılan şeylerin odak noktası kararlı bir şekilde yazılım ve özelliklere kaydı. UBS'de Çin otomobil araştırmaları başkanı olan Paul Gong, "Yeni elektrikli araçlar daha çok tekerlekli bataryalı bilgisayarlara benziyor. Çinli otomobil üreticileri şu anda tüm elektrikli araç tedarik zincirinde neredeyse herkesin önünde yer alıyor" ifadelerini kullandı. 

Şirket, zaman ve maliyetten tasarruf etmek için Tesla ve diğer otomobil üreticilerinin uygulamalarını benimsedi, kendi ürün geliştirme bilgi birikimini kullandı ve Çin'in hızlı hareket eden otomobil tedarik zincirine bağlandı. Yıllarca dizüstü bilgisayarlar, blenderlar ve evcil hayvan kameraları geliştiren şirket, dokunmatik ekran aracılığıyla ses seviyesini veya koltuğunu kontrol etmek istemeyenler için 16,1 inçlik orta ekranın altına manyetik olarak takılan çıkarılabilir bir fiziksel düğme paneli de dahil olmak üzere kararsız bir tüketici tabanına göre uyarlanmış özellikler geliştirmesine yardımcı oldu.

Tüketici-ürün uzmanlığı akıllı telefon, araba ve ev cihazlarının entegrasyonuna da yardımcı oldu. Örneğin, telefon ekranı dokunmatik ekrana yansıtılabiliyor. Araba "eve gidiş" modundayken, evden belirli bir mesafeye ulaştığında, konutun içindeki akıllı ışıklar ve klimalar açılıyor. Nisan ayında, Çin'in en büyük yıllık otomobil fuarında, dünyanın en büyük otomobil markalarının yöneticileri Xiaomi standının etrafında toplandı. Çin'in en büyük elektrikli araç üreticisi olan Warren Buffett destekli BYD'nin CEO'su Wang Chuanfu, Xiaomi CEO'su Lei Jun'a başlangıçta Xiaomi'nin bunu başarabileceğinden şüphe ettiğini ancak yanıldığının kanıtlandığını söyledi. 

Tesla'yı gözetliyor

Xiaomi, Apple ve Güney Koreli Samsung'un ardından dünyanın en büyük üçüncü akıllı telefon üreticisi konumunda. Ancak Lei, Nisan ayında devlet yayın kuruluşu China Central Television'a verdiği bir röportajda, geleneksel otomobilleri üretmeyi bu kadar zahmetli hale getiren içten yanmalı motoru yapmak zorunda kalmadan bile otomobil üretmenin yepyeni bir karmaşıklık seviyesi gerektirdiğini söyledi.

Lei, Xiaomi'nin otomobil projesinde çalışmak üzere yaklaşık 6 bin kişiyi işe aldığını belirtti. Xiaomi'nin pazarlama ekibinin bir üyesi olan Ma Yingbo, bazılarının Porsche ve BMW gibi yabancı otomobil üreticilerinden işe alındığını; diğerlerinin ise diğer departmanlardan transfer edildiğini ekledi. Xiaomi'nin ilham almak için baktığı otomobiller arasında Tesla'nın Model 3'ü de vardı. Geliştirmeyi basitleştirmek ve maliyetleri düşürmek için Xiaomi, Tesla'nın otomobilin çerçevesini oluşturmak için büyük ölçekli, yüksek basınçlı alüminyum kalıp döküm kullanan gigacasting sürecini benimsedi. Bu süreç yüzlerce üretim adımını tek bir adımda birleştirerek bileşenlerden, ağırlıktan, maliyetten ve zamandan tasarruf sağlıyor.

Xiaomi'nin de yenilik yapması gerekiyordu. Kalıp döküm makinesine enjekte edilen sıvı alüminyumun, olağanüstü miktarda basınca dayanabilen belirli bir çeşit olması gerekiyor. Ma, Xiaomi'nin kendi malzemesini bulmak zorunda kaldığını ve farklı malzemelerin kalıp döküm makinesinin içine yerleştirildiğinde nasıl davranacağını simüle etmek için derin öğrenme olarak bilinen bir yöntemi kullanan bir yapay zeka programı oluşturduğunu söyledi.

Çin hızı

Xiaomi, devlete ait şirketin otomobil üretim lisansını kullanarak tesis projesine başlamak için Beijing Automotive Group ile bir araya geldi. Bu aşamadan sonra Xiaomi'nin tesisi tasarlaması yarım yıl, inşa etmesi ise 15 ay sürdü ve lansmana giden üç yıllık yolun geri kalanı onaylar, kalite kontrol ve standartlarla uğraşmakla geçti.

Lei CCTV'ye verdiği demeçte, şirketin otomobil sektörüne girmeyi ancak ABD hükümetinin Ocak 2021'de Çin ordusuyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle şirketi kara listeye alarak Amerikalıların Xiaomi'ye yatırım yapmasını yasaklamasının ardından ciddi bir şekilde araştırmaya başladığını anlattı.(Mayıs 2021'de Washington şirketi kara listeden çıkarmayı kabul etti. Kara listeye alınma duyurusunun yapıldığı gün Lei, Xiaomi'nin yakında Amerikan bileşenlerine erişimini kaybedebileceğinden ve artık akıllı telefon üretemeyeceğinden endişelenerek yönetim kurulu üyelerini acil bir toplantıya çağırdı. Kısacası Lei, Xiaomi'nin para kazanmak için yeni yollar bulması gerektiğini söyledi. Mart 2021'de Xiaomi, Çinli elektrikli araç üreticileri arasına katılma niyetini açıkladı ve gelecek on yıl içinde 10 milyar dolar yatırım yapma sözü verdi.

Bu yılın başlarında Apple, mevcut otomobil üreticilerinin yeteneklerini yakalamak ya da aşmak için milyarlar harcayan şirketin karşılaştığı artan zorluklardan yılarak kendi elektrikli aracını yaratmak için yıllardır sürdürdüğü çabayı sona erdirdi. CCTV'ye verdiği demeçte Lei, Apple'ın çıkışını öğrendikten sonra çalışanlarına SU7'nin Apple'ın tescilli CarPlay yazılımıyla çalışmasını sağlamaları talimatını verdiğini söyledi.