29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.03.2023 08:21 | Son Güncelleme: 31.03.2023 08:30

BMW batarya maliyetlerini düşürmek için geri dönüşüme odaklandı

Dünyanın önde gelen araç üreticilerinden BMW'nin finans şefi Nicolas Peter yaptığı açıklamada şirketin batarya maliyetlerini düşürmek için verimli tasarım ve geri dönüşüme odaklandığını ve madenlere yatırım yapmaktan uzak durdurduğunu söyledi
BMW batarya maliyetlerini düşürmek için geri dönüşüme odaklandı

Peter konuyla ilgili "Madenlere yatırım yapmanın doğru olduğunu düşünmüyoruz. Otomobil ve diğer ürünlerden elde edilen hammaddeleri geri kazanmanın daha önemli olduğunu düşünüyoruz" sözlerini kaydetti.

BMW'nin Almanya'da kendisine ait bir pil hücresi araştırma merkezi bulunuyor, ancak Çin ve Avrupa'da pil hücreleri üretmek için CATL ve EVE Energy ile milyarlarca euro'luk siparişler vererek büyük ölçekli geliştirmeyi ortaklara bıraktı. 

Reuters'ın haberine göre çoğu hammaddeden gelen batarya maliyetlerini düşürmek, elektrikli araçlardan içten yanmalı motorlu araçlardan elde edilene eşdeğer karlar elde etmeye çalışan otomobil üreticileri için en önemli zorluk ve BMW bu hedefe on yılın ortalarında piyasaya süreceği Neue Klasse isimli sadece elektrikli araç serisi ile ulaşmayı umuyor. 

Volkswagen gibi bazıları, kendi batarya üretimlerini genişletmek ve tedarik zincirinde kontrolü sağlamak için madenlere yatırım yapmak konusunda büyük beklentilere sahip.

Mercedes-Benz'den madencilik adımı

Mercedes-Benz Perşembe günü yaptığı açıklamada madenciliğe sermaye ayırmak için temel bir karar aldığını ve geçen yıl hammadde anlaşması imzaladığı Kanada'da bir hammadde ofisi kurduğunu söyledi. Peter, hidrojenle çalışan arabalar da dahil olmak üzere daha az ham mineral gerektiren teknolojilere yatırım yapmanın maliyetleri düşürmenin bir başka yolu olduğunu söyledi.

Peter, otomobil üreticisinin Çin'deki ortak girişimi aracılığıyla bir akü hücresi geri dönüşüm tesisine sahip olduğunu, ancak kendi başına büyük hücre geri dönüşüm tesisleri geliştirmeye de gerek görmediğini söyledi.

Geri dönüşüm için ortaklık

Bunun yerine, geri dönüştürülmüş hammaddelere olan talebi elektrikli otomobillerinin satış büyümesiyle kanıtlayacağını ve büyük ölçekte geri dönüşüm için ortaklarla birlikte çalışacağını söyledi.

Peter, sözlerini şöyle noktaladı: "İşimizi geliştirerek yatırım yapmak için motivasyon yaratıyoruz, ancak pil hücreleri için büyük geri dönüşüm tesislerini kendimiz geliştirmesek de olur".