02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.11.2022 12:59 | Son Güncelleme: 01.11.2022 13:03

Çip sıkıntısı Toyota ve diğer otomobil üreticilerinin başına bela olmaya devam ediyor

Temmuz-Eylül çeyrek sonuçlarını açıklayan Japon otomobil üreticisi Toyota otomotiv çiplerinde sıkıntı yaşadıklarını ve kârın bir önceki yıla göre yüzde 31 düşerek 2,9 milyar dolar'a denk gelen 434 milyar Yen'e gerilediğini açıkladı
Çip sıkıntısı Toyota ve diğer otomobil üreticilerinin başına bela olmaya devam ediyor

Toyota salı günü yaptığı açıklamada, otomotiv çiplerinde yaşanan sıkıntıyı gerekçe göstererek Mart ayına kadar olan mali yıl için üretim hedefini 9,7 milyon adetten 9,2 milyon adede düşürdü. Şirket yaptığı açıklamada kişisel bilgisayar, akıllı telefon ve veri sunucularının satışlarındaki gerilemeden kaynaklanan talepte keskin bir yavaşlama gördüklerini söyledi.

Analistlere ve yöneticilere göre, otomotiv endüstrisinde kullanılan bazı çipler de yetersiz kalmaya devam ediyor. Çip üreticisi STMicroelectronics NV ekim ayı sonunda yaptığı açıklamada, otomotiv siparişlerinden oluşan birikiminin 2023 yılına kadar mevcut ve planlanan üretim kapasitesinin oldukça üzerinde olduğunu söyledi.

Temmuz-Eylül çeyrek sonuçlarını açıklayan Totoya çeyrekte net kârın bir önceki yıla göre yüzde 31 düşerek 2,9 milyar dolar'a denk gelen 434 milyar Yen'e gerilediğini açıkladı. Kriz nedeniyle Japon otomobil üreticisi tüm yıl üretim planında 500 bin araç azaltma kararı aldı. Rakam analistlerin tahminlerinin altında kaldı ve Toyota hisseleri Tokyo'da öğleden sonraki işlemlerde yüzde 2'den fazla değer kaybetti. Şirket, zayıflayan yenin olumlu etkilerine rağmen, kârın kısmen daha yüksek malzeme maliyetleri nedeniyle zayıfladığını söyledi.