29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.09.2023 20:04 | Son Güncelleme: 03.09.2023 20:21

Durgun talebe rağmen vites yükselten BMW Çin'de daha hızlı büyümeyi öngörüyor

Almanya merkezli otomotiv devi BMW'nin finans müdürü (CFO) Walter Mertl, IAA Münih Otomobil Fuarı'nda yaptığı açıklamada şirketlerinin elektrikli araç (EV) segmentindeki yerel fiyat savaşına ve genel olarak durgun talebe rağmen bu yıl Çin'de daha fazla otomobil satmayı beklediğini söyledi
Durgun talebe rağmen vites yükselten BMW Çin'de daha hızlı büyümeyi öngörüyor

Mayıs ayında finans şefi olmasından bu yana verdiği ilk röportajda Reuters'e konuşan Walter Mertl, BMW'nin Çin'de ilk yarıda yüzde 3,7 ile dünyanın en büyük otomobil pazarından daha hızlı büyüdüğünü ve bu trendin devam etmesini beklediğini söyledi.

Çin ile ilgili olarak "Bu yıl geçen yıla kıyasla daha fazla satış yapacağımızı varsayıyoruz ve bunu şimdiden söyleyebiliyoruz" diyen Mertl, fiyat savaşının ağırlıklı olarak BMW'nin aktif olmadığı otomobil pazarının daha ucuz segmentlerini etkilediğini sözlerine ekledi.

Çin'deki durgunluk sektörü vurdu

Çin'de binek araç satışları Temmuz ayında ikinci ayında da düşerken, indirimler ile hükümetin destek önlemleri, ekonomideki durgunluk ve konut piyasasındaki uzun süreli çöküş nedeniyle otomobil satın almaktan çekinen tüketicileri cezbedemedi.

Tesla tarafından 2023'ün başlarında yapılan fiyat indirimleri, General Motors ve Volkswagen'in  yaz aylarında yeni bir indirim turuna katılmasıyla Çin'deki çok sayıda markaya yayıldı. BMW kısa süre önce grup araç satışları için 2023 görünümünü yükseltti ve yüzde 5 ila 9,9 arasında tanımlanan sağlam bir büyüme beklediğini söyledi. 2022 yılında araç satışları yüzde 4,8 azalarak yaklaşık 2,4 milyona; Çin'de ise yüzde 6,4 azalarak 791 bin 985'e gerilemişti.

Elektrikli araç üretimini artırma hedefi

Mertl, Almanya'da elektrikli araçların desteklenmesine yönelik hibelerin aşamalı olarak kaldırılmasının talepte geçici bir düşüşe neden olacağını söyledi ve şunları söyledi: "Ancak sonrasında her şey normal seyrinde devam edecek"

Cumartesi günü yeni elektrikli platformu "Neue Klasse" ile ilgili ayrıntıları açıklayan BMW, 2022 yılında yüzde 9 civarında olan elektrikli araçların toplam satılan araçlar içindeki payını 2023 yılında yüzde 15'e, 2024 yılında ise yüzde 20'ye çıkarmayı planlıyor.