28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.09.2022 13:45 | Son Güncelleme: 24.09.2022 14:09

Ford'un son tedarik krizi: Mavi oval logo yapılamıyor

Otomotivde son 2 seneye damga vuran tedarik zinciri problemleri devam ederken Ford'un yaşadığı akıl almaz zorluk krizin boyutu gözler önüne serdi. ABD'li otomobil üreticisi, ilk kez 1928'de kullandığı ve 2003'te güncellediği mavi Ford rozeti/logo tedarik edemediği için sevkiyatlarını geciktirdi
Ford'un son tedarik krizi: Mavi oval logo yapılamıyor

Dünya pandeminin başlangıcından bu yana başta çip krizi olmak üzere tedarik sıkıntılarını konuşuyor. Pandemi hemen hemen bitti sayılır ama dev sanayi şirketlerinin hammadde ve ara mal sıkıntıları henüz tam olarak geçmişte kalmadı. The Wall Street Journal'ın haberine göre ABD’nin en büyük otomotiv şirketlerinden biri olan Ford Motor da son günlerde çok ilginç bir parça eksikliğini gidermeye çalışıyor: Mavi zemin üzerinde ikonik oval Ford logosunun bulunduğu marka rozeti veya İngilizcesiyle badge/insignia.

Hisselerde düşüş yaşandı

 Ancak bu sıkıntının nedeni pandemi değil. Ford Motor’a bu parçayı üreten Michigan merkezli Tribar Technologies adlı şirket, kimyasal atıklarını kentin kanalizasyon sistemine sızdırdığı için üretimini yavaşlatmak, hatta neredeyse durdurmak zorunda kaldı. Tribar, otomotiv endüstrisine kaporta dizayn parçalarını üreten bir şirket. Ürünleri arasında marka plaketleri, otomobilin tipini belirten kelime veya harf serileri de bulunuyor. Örneğin Ford F-150 gibi. Ford, bu sıkıntının çözümü için üç boyutlu yazıcılar kullanmak dahil çareler arasa da, hisseleri cuma gününü yüzde 3.6 düşüşle kapattı. Bu oran, S&P 500 endeksindeki yüzde 1.7’lik düşüşün bir katından fazla.

Ford hafta başında yaptığı açıklamada, Eylül sonu itibariyle parça eksikliği nedeniyle 40-45 bin aracın stoklarda bekleyeceğini açıklamıştı. Çoğu yüksek teknolojiyle donatılmış SUV ve pick-up tipi bu araçlar Chip tedariğinin yapılamaması nedeniyle kontak çeviremiyor. Bir diğer ABD otomotiv devi General Motors ise parça eksikliği nedeniyle yaz boyunca 100 bin aracın teslimatını planlanan zamanda yapamadığının açıkladı. Elektrikli araç üreticisi Lucid ise cam ve taban halısı tedarik edemediği için 2022 üretim hedefini aşağı çekti.