23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2023 04:30 | Son Güncelleme: 25.02.2023 23:10

Göç etmek istiyorlar ama anahtarları yok!

Deprem bölgesinde yer alan 107 otomotiv yetkili satıcısından 72’si zarar gördü. Bayilerin bahçelerine çadır kurularak vatandaşların barınma ihtiyacı sağlandı. Pert olmayan araçlar servis için yakın illere gönderildi. Araç anahtarlarının enkaz altında kalması sorun oldu
Mete Tansu
Mete Tansu
Göç etmek istiyorlar ama anahtarları yok!

Türkiye’de Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’ne (OYDER) üye 880 yetkili satıcı, 1.257 plazada faaliyet gösteriyor. Depremden etkilenen bölgelerde toplam 107 yetkili satıcı bulunuyor. Renault, Ford, Toyota, Dacia, Nissan, Peugeot, Citroen, Opel, Hyundai ve Volkswagen Grubu, bölgede en fazla yetkili satıcı ve servisi olan markalar.

• Bayilerin 72’si zarara uğrarken, 35’i hasar görmedi. Hasarsız yetkili satıcıların 25’i Adana’da yer alıyor.
62’si az-orta hasarlı, 6’sı kullanılamaz halde ve 4 tanesi de tamamen yıkıldı. Tamamen yıkılan plazaların 3’ü Hatay’da, 1’i Malatya’da.

• Bölgedeki bayi çalışanların ve ailelerinin içinde çok sayıda can kaybı yaşandı. Depremi az zararla atlatan bazı bayiler henüz hizmet vermeye başlayamadı. Çalışanların psikolojisi bozuk olduğu için binaya girmek istemiyorlar.

Ücretsiz yol yardımı

• Hasarsız ve az hasarlı binalarda bölge yetkili satıcıları yardım merkezleri oluşturarak depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Birçok yetkili satıcının bahçesine kurulan çadırlarda evsiz kalan vatandaşlar kalıyor.
• Şirketler acil durumlar ile sadece araçların çalışabilmesi amacıyla yol yardım hattı açtılar. Servis için araçlar çekiciler ile yakın iller Kayseri, Sivas, Erzurum’a gönderiliyor.

• Araç anahtarları enkaz altında kaldığı için vatandaşlar sorun yaşıyor, yenisini çıkarmak için uğraşıyor. Acil Yol Yardımı’na en çok anahtar talebi için telefon geliyor. Güvenlik için kimlik ve ruhsat ibrazı gerekiyor. Distribütörler güvenlik onayını verdikten sonra yedek anahtarlar veriliyor. Bir başka seçenek ise anahtarın koduna ulaşarak, kopyasının çıkarılması.