29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 08.08.2022 00:55 | Son Güncelleme: 08.08.2022 08:33

Lüks otomobiller için resesyon yok: 2024’e kadar Lamborghini’ler tükendi, Ferrari kar rekoru kırdı

Birçok ülkede ekonomik krizin etkileri görülürken lüks otomobil markaları ikinci çeyrekte rekor sipariş sayıları bildirdi. Ferrari yılın bu döneminde kar rekoru kırdığını duyururken Lamborghini 2024'e kadar ki tüm üretimi kadar sipariş aldığını açıkladı
Lüks otomobiller için resesyon yok: 2024’e kadar Lamborghini’ler tükendi, Ferrari kar rekoru kırdı

Lüks otomobil markaları son günlerde rekor düzeyde taleple birlikte dikkat çeken ikinci çeyrek karları duyurdu. Lamborghini, altı ayda satışların yüzde 5 yükseldiğini ve kârların yüzde 70 oranında arttığını açıkladı. CEO Stephan Winkelmann ayrıca gelecek yılki üretimin tamamını kapsayacak kadar siparişin de olduğunu doğruladı. Bu siparişlerle birlikte 2024 yılına kadar ki Lamborghini’ler tükendi. Aynı hafta, Ferrari ikinci çeyrek için rekor kar açıkladı. Bentley ise yılın ilk yarısında şimdiye kadarki en iyi finansal sonuçlarını bildirdi. Pandemiden bu yana süper araba ve lüks motor üreticileri patlama yaşıyor. 

Son iki yılda lüks araç siparişlerindeki artışın 'hayat çok kısa' zihniyetini benimseyen zenginlerin, aylarca süren Covid kilitlenmeleri ve kısıtlamalarından sonra anlamsız harcamaları artırmasından kaynaklandığı söyleniyor. Bu eğilim, 2022'de inanılmaz satış rakamları ve finansal kazançlar bildiren otomobil markalarıyla devam etti.

Teslimatlar yüzde 5 arttı

Lamborghini yılın ilk altı ayında satış, ciro ve karlılık açısından en iyi açılışını yaşadığını açıkladı. Küresel teslimatlar, yüzde 61'i Urus SUV olmak üzere, yıllık yüzde 5 artışla 5 bin 90 araç olarak gerçekleşti.

Yaklaşık 195 bin dolar olan süper SUV, 2018'de piyasaya sürülmesinden bu yana marka için büyük bir başarı olmaya devam ediyor ve Lamborghini'nin en ünlüsü olan Huracan ve Aventador dahil olmak üzere süper otomobil modellerini kolayca geride bırakıyor. Mali göstergeler açısından ciro, Ocak-Haziran döneminde 1.33 milyar euro’ya ulaştı ve bu 2021'in ilk altı ayından yüzde 30,6'lık bir artışı ortaya koydu.

Faaliyet karı da yüzde 69,6 artarak 251 milyon euro’dan 425 milyon euro’ya yükseldi. Lamborghini'nin CEO Winkelmann, “Siparişler şimdiden 2023 üretiminin tamamını kapsadığı için görünüm de aynı derecede olumlu” dedi.

Yıllık tahminini yükseltti

Dünyanın en ikonik otomobil markası olan Ferrari, 2022’nin ikinci çeyreğinde ABD’deki talepte yüzde 62’lik bir artışın etkisiyle kazanç tahminlerinin aşıldığını ve rekor siparişler elde ettiğini duyurdu. Nisan-Haziran çeyreğinde toplam sevkiyatlar yüzde 29 artarak 3 bin 455 motora yükseldi. Çin’de ikiye katlanan teslimatlar da 358 adede ulaştı. Özellikle Portofino M ve F8 ailesi modellerine olan talebin artmasıyla Ferrari yıl sonu tahminini yükseltti. Daha önce 1,65-1,70 milyar euro aralığında olan tahmin yerine 1,70-1,73 milyar euro arasında kazanç bekleniyor. 

CEO Benedetto Vigna yaptığı açıklamada, "İlk altı ayın kalitesi ve işimizin sağlamlığı, tüm metriklerde 2022 kılavuzunu yukarı doğru revize etmemize olanak sağlıyor" dedi. Geçen Eylül ayında Ferrari'nin sorumluluğunu üstlenen Vigna, "Ayrıca net sipariş alımı bu çeyrekte yeni bir rekor seviyeye ulaştı" diye ekledi.

"Ekonomik istikrarsızlığa rağmen umut verici"

Bentley, Temmuz ayı sonunda devam eden küresel ekonomik belirsizliğe rağmen Avrupa ve İngiltere'de satışların önemli ölçüde artmasıyla ilk yarı işletme karının bu yılın ilk altı ayında iki katından fazla arttığını duyurdu. Bentley yılın ilk altı ayı için 398 milyon euro işletme karı ve 2021 yılının tamamı için 389 milyon euro kar bildirdi. 

CEO Adrian Hallmark yaptığı açıklamada, "Sürekli küresel ekonomik istikrarsızlığa rağmen, Bentley'in finansal tutarlılık gösterdiğini görmek umut verici" dedi. Küresel satışlar, 2021'in ilk yarısında 7 bin 199'dan yaklaşık yüzde 3 artarak 7 bin 398 adede yükselirken, araç başına gelir neredeyse yüzde 15 artarak 213 bin euro'ya ulaştı.

En çok satan Bentayga lüks SUV, toplam satışların yüzde 40'ını elde etti, en yeni Flying Spur limuzini yüzde 27'yi ve Continental GT Grand Tourer ise markanın satış payının yüzde 33'ünü kaydetti. Lüks otomobil üreticisi  yarıyıl gelirini geçen yılın aynı dönemindeki 1.32 milyar euro’dan yüzde 29 artırarak 1.71 milyar euro’ya yükseltti. Şirket, satışların Avrupa'da yüzde 33 ve İngiltere'de yüzde 44 arttığını söyledi. Bentley, en güçlü pazarı olan ABD için rakam vermedi, ancak Çin'de corona virüs pandemisi nedeniyle bir yavaşlama olduğunu söyledi.

Kayıpları dört katına çıktı

Tüm lüks otomobil markaları için her şey güllük gülistanlık değil. Lamborghini, Ferrari ve Bentley etkileyici finansal sonuçların keyfini çıkarırken, son birkaç ay diğer markalar için pek parlak geçmedi. Bentley'nin kâr artışını açıkladığı gün, Aston Martin, 2022'nin ilk yarısında kayıpların dört katına çıktığını açıkladı. Lüks marka, vergi öncesi zararlarının yılın ilk yarısında 289,8 milyon sterline çıktığını doğruladı.

Tedarik zinciri ve lojistik aksama, şirketin en büyük pazarı olan ve satışlarının yaklaşık üçte bir oranında düştüğü Amerika Kıtası'ndaki ticaretine de zarar verdi ve etkinin çoğu yılın ikinci çeyreğinde hissedildi. Toplam toptan satış hacmi yüzde 8 azalarak 2 bin 676'ya düştü. Kayıplardaki artışa rağmen Aston Martin, 2022'nin ikinci yarısında tedarik zinciri sorunlarının hafifleyeceği ve otomobillerine olan talebin güçlü kalacağı umuduyla tam yıl tahminini korudu.

(Kaynak: DailyMail)