Nissan Motor Başkan Yardımcısı ve Nissan Çin Başkanı Masashi Matsuyama, Pekin'de gazetecilere verdiği demeçte, Japon otomobil üreticisinin Çin'de üretilen ve geliştirilen mevcut içten yanmalı motorlu araçlar ile yakında piyasaya sürülecek olan saf elektrikli ve plug-in hibrid araçları denizaşırı pazarlara ihraç etmeyi düşündüğünü söyledi. Nissan'ın BYD gibi Çinli rakipleriyle aynı pazarları hedeflemeyi düşündüğünü dile getirdi.
Reuters'ın bildirdiğine göre şirket; Tesla, BMW ve Ford) gibi ülkenin düşük üretim maliyetlerinden yararlanmak ve fabrikalarının kapasite kullanımını artırmak için Çin yapımı otomobil ihracatını genişleten yabancı markalara katılıyor.
Çin, Nissan'ın yılın ilk 10 ayında dünya genelinde gerçekleştirdiği yaklaşık 2,8 milyon araç satışının beşte birinden biraz fazlasını oluştururken, bu rakam geçen yılın aynı döneminde üçte birin üzerindeydi.
Fiyat rekabeti markaları köşeye sıkıştırdı
Japon otomobil üreticileri bu yıl dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin'de yerli markaların popülaritesi ve elektrikli araçlara hızlı geçişle birlikte yaşanan yoğun fiyat rekabeti nedeniyle ciddi bir satış sorunuyla karşı karşıya kaldı.
Nissan, önümüzdeki yıl Çin'in önde gelen eğitim kurumlarından Tsinghua Üniversitesi ile şarj altyapısı ve batarya geri dönüşümü de dahil olmak üzere elektrikli araçların araştırma ve geliştirilmesine odaklanan ortak bir araştırma merkezi kuracağını duyurdu.
Çin pazarını daha iyi anlayacağız
Nissan Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Makoto Uchida yaptığı açıklamada, "Bu işbirliğinin Çin pazarını daha iyi anlamamıza ve Çin'deki müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacak stratejiler geliştirmemize yardımcı olacağını umuyoruz" dedi.
Araştırma merkezinin faaliyete geçmesi, şirketin 2016 yılından bu yana Tsinghua ile yürüttüğü akıllı mobilite ve otonom sürüş teknolojisine odaklanan ortak araştırma çalışmalarının bir uzantısı.