18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2023 20:11 | Son Güncelleme: 06.09.2023 21:28

Otomobilinizdeki casus: Kâbus gibi, en mahrem bilgilerinizi topluyor

İnternet araştırmaları yapan Mozilla Derneği, 25 otomobil firmasının müşterilerinin kişisel verileriyle olan ilişkisini inceledi. Şirketlerin yüzde 84'ü araç sahiplerinin bilgilerini paylaşıyor ya da satıyor. Bazı firmaların "cinsel yaşama ilişkin verileri" bile işlediği ortaya çıktı
Otomobilinizdeki casus: Kâbus gibi, en mahrem bilgilerinizi topluyor

Kâr amacı gütmeyen ve internet odaklı faaliyet gösteren Mozilla Derneği, 25 otomobil üreticisine yönelik yaptığı araştırmada tümünün tüketici gizlilik testlerinde başarısız olduğunu belirledi. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre; otomobil markalarının yüzde 84’ünün araç sahiplerinden topladığı verileri değerlendirdiği, paylaştığı ve hatta sattığı ortaya çıktı.

Mozilla, incelediği tüm otomobil markalarının gereğinden fazla kişisel veri topladığını ve bunların bir aracın çalışmasıyla ve bir otomobil markasının sürücüleriyle olan ilişkisiyle ilgisi olmayan nedenlerle kullanıldığını tespit etti. Araştırma, altı otomobil şirketinin sürücülerin tıbbi ve genetik bilgileri de dahil olmak üzere mahrem verileri toplayabileceğini öne sürüyor. Söz konusu şirketlerin topladığı veriler arasında bir kişinin ne kadar hızlı araç kullandığı, nereye gittiği ve aracında dinlediği şarkılar da bulunuyor.

Cinsel faaliyeti de dahil ettiler

Mozilla, Nissan'ın topladığı verilere "cinsel faaliyeti" de dahil ettiğini ve Kia'nın gizlilik politikasında "cinsel yaşamınız" hakkında bilgi toplayabileceğini belirttiğini söyledi. Kia'nın gizlilik politikası, "ırkınız veya etnik kökeniniz, dini veya felsefi inançlarınız, cinsel yöneliminiz, cinsel yaşamınız ve siyasi görüşleriniz hakkında bilgiler" ve "sendika üyeliği" dahil olmak üzere "özel kategorilerdeki" verileri işleyebileceğini belirtiyor.

Arabalar, arabada kullanılabilen bağlantılı hizmetlerden çevrimiçi radyo hizmeti Sirius XM veya Google Haritalar gibi üçüncü taraf kaynaklara kadar sürücülerden büyük miktarlarda kişisel bilgi toplayabilir. Mozilla, bu verilerin daha sonra "zekanız, yetenekleriniz ve ilgi alanlarınız gibi şeyler hakkında çıkarımlar yaparak hakkınızda daha fazla veri icat etmek" için kullanılabileceğini aktardı.

Tesla tüm kriterlerde çuvalladı

Mozilla'nın kriterlerine göre Tesla, güvenlik, veri kontrolü ve yapay zekayı inceleyen tüm değerlendirmelerde başarısız oldu. ABD'li elektrikli otomobil şirketi gizlilik uygulamaları nedeniyle zaten eleştirilere maruz kalmıştı. Bu yılın başlarında çalışanların müşterilerin araçlarındaki kameralar tarafından kaydedilen video ve görüntüleri paylaştığı ortaya çıkmıştı. 

İncelenen otomobil markalarının yüzde 84'ü kişisel verileri hizmet sağlayıcılarla veya veri aracılarıyla paylaşabileceklerini, yüzde 76'sı ise bu verileri satabileceklerini söyledi. Anılan 25 markadan sadece ikisi, aynı ana şirkete ait olan Renault ve Dacia, sürücülerin kişisel verilerini silme hakkına sahip olduğunu belirtti. Renault ve Dacia otomobillerinin merkezi, tüketicilerin Genel Veri Koruma Yönetmeliği gizlilik yasası ile korunduğu Avrupa'da bulunuyor.