04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.04.2024 21:58 | Son Güncelleme: 24.04.2024 00:29

Satışları düşen Tesla 3 bine yakın çalışanının işine son veriyor

Otomotiv sektörünün önde gelen isimlerinden Tesla bir yandan düşen satışlarla mücadele ederken öte yandan binlerce çalışanıyla yollarını ayırmaya hazırlanıyor
Satışları düşen Tesla 3 bine yakın çalışanının işine son veriyor

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, Teksas'taki tesisinde 2 bin 688 çalışanı işten çıkaracağını açıkladı. Geçtiğimiz hafta Tesla, düşen satışlar ve elektrikli araç üreticileri arasında yoğunlaşan fiyat savaşının baskısı altında küresel işgücünde yüzde 10'dan fazla bir kesinti yapacağını duyurmuş, ancak işten çıkarmaların etkileyeceği çalışan sayısını açıklamamıştı.

Bazı rakamlar, 100 veya daha fazla çalışanı olan şirketlerin planlı kapanışları veya toplu işten çıkarmaları 60 gün önceden bildirmelerini gerektiren bir ABD çalışma yasası kapsamında Pazartesi günü Teksas eyaletine yapılan bir bildirimde açıklandı.

Tesla'nın hisseleri, şirketin ilk çeyrek sonuçlarını duyurmadan önce yaklaşık yüzde 2 arttı ve hisse senedini yüzde 19 aşağı çeken yedi seanslık kayıp serisini kırma noktasına geldi.

Tesla'nın Austin bölgesindeki 22 bin 777 kişilik toplam işgücünün yüzde 12'sini temsil eden işten çıkarmaların 14 Haziran'da başlayacağı belirtildi. 

Şirketin ABD'li düzenleyicilere yaptığı başvurulara göre, 2021 sonunda 100 bin civarında olan Tesla'nın personel sayısı geçen yılın sonlarında 140 bin üzerindeydi.

Ucuz otomobil projesi iptal

Reuters'in 5 Nisan tarihli özel haberinde, Tesla'nın uzun süredir vaat ettiği ve yatırımcıların kitlesel pazar büyümesini sağlamak için güvendiği, yaklaşık 25 bin dolara mal olması beklenen ucuz bir otomobili iptal ettiği belirtildi.

Dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin'deki rakipleri daha ucuz modelleri piyasaya sürerken, Tesla yüksek faiz oranlarının tüketicilerin yüksek fiyatlı ürünlere olan iştahını azaltması nedeniyle eskiyen modellerini yenilemekte yavaş kaldı.

Müşteriler ayrıca daha yüksek bir sürüş menzili sundukları için giderek daha ucuz kalan benzinli-hibrit araçları satın almayı tercih ediyor.