27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.01.2024 20:45 | Son Güncelleme: 02.01.2024 21:01

Tesla beklentileri aştı, 2 milyona yakın aracı banttan indirdi

Elektrikli araç pazarının güçlü isimlerinden Tesla, 2023'ün dördüncü çeyreğinde rekor sayıda elektrikli araç üreterek piyasa tahminlerini aştı ve yıl sonu satış hamlesinin karşılığını alarak 2023 hedefi olan 1,8 milyon araca ulaştı
Tesla beklentileri aştı, 2 milyona yakın aracı banttan indirdi

Tesla, kompakt Model 3 sedanının bazı varyantlarının 2024 yılında ABD federal vergi kredilerini kaybetmesinden önce satışları artırmak amacıyla indirimlerine devam etti ve müşterilerin Aralık ayı sonuna kadar almaları halinde altı aylık ücretsiz hızlı şarj gibi teşvikler sundu.

LSEG (Londra Borsası Grubu) tarafından ankete katılan 14 analiste göre, bu durum dördüncü çeyrekte şirketin 484 bin 507 araç teslim etmesine yardımcı oldu. Bu rakam bir önceki çeyreğe göre yüzde 11'lik bir büyümeye işaret ediyor ve 473 bin 253 olan satış tahmini rakamlarının çok üzerinde.

Üretimi 1,85 milyona çıkardı

Reuters'ın haberine göre üçüncü çeyrekte montaj hatlarının iyileştirilmesi için üretimin durdurulmasının ardından Tesla, bu çeyrekte 494 bin 989 araç üreterek 2023 yılındaki toplam üretimini 1,8 milyon adede çıkardı.

Tesla hisseleri gün boyu genel olarak zayıf bir piyasada yatay seyretti.

Tesla ABD'li rakiplerinden çok daha iyi

Tesla hissedarı Hodges Capital'in portföy yöneticisi Gary Bradshaw, "Tesla silahlarına sadık kalıyor ve teslimat rakamları yüzde 38 arttı, bu CEO Elon Musk'ın görmek istediği yüzde 40 seviyesi değil ama yerli ABD otomobil şirketlerinden çok daha iyi" dedi.

Tesla'nın küçük rakiplerinden Rivian da Salı günü teslimatlarını paylaştı ve şirket, elektrikli araç talebindeki daha geniş bir gerilemenin ortasında piyasa tahminlerini ıskaladı. Bu zayıflık, Ford ve General Motors gibi ABD'li otomobil üreticilerinin elektrikli araç üretim kapasitesi planları konusunda daha temkinli davranmalarına yol açtı.

Tesla, federal bir güvenlik düzenleyicisinin güvenlik endişelerini dile getirmesinin ardından, 'Otopilot' sürücü destek sistemine yeni güvenlik güncellemeleri için geçen ay 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasıyla birlikte, otonom sürüş teknolojisi konusunda düzenleyicilerin incelemesiyle karşı karşıya.

Otomobiller, mutfak aletleri ve diğer ürünler hakkında kapsamlı incelemeler yapan ve ABD'de kar amacı gütmeyen etkili bir grup olan Consumer Reports yaptığı ön değerlendirmede, sorunları gidermek için yapılan yazılım güncellemesinin yeterli olmadığını ve kötüye kullanımı ve sürücü dikkatsizliğini önlemek için yeterince ileri gitmediğini belirtti.

Tesla fiyatları daha da indirebilir

Bazı analistler, Enflasyon Azaltma Yasası (IRA) kapsamındaki vergi teşviklerinin sona ermesinin satışları dördüncü çeyreğe taşımasının ardından Tesla'nın talebi korumak için geçen yıl Ocak ayında başlattığı fiyat indirimlerine devam etmek zorunda kalabileceğini söyledi.

Morningstar'da hisse senedi stratejisti olan Seth Goldstein, "Tesla, özellikle Model 3'ün vergi kredisini kaybeden versiyonları için fiyatları daha da düşürmek zorunda kalabilir" dedi.

Model 3 vergi avantajından yararlanamayacak

Tesla'nın Model 3 modelinin arkadan itişli ve uzun menzilli versiyonları, IRA'ya göre batarya malzemesi tedarikine ilişkin güncellenmiş gerekliliklerin devreye girmesiyle bu yıl artık 7 bin 500 dolarlık federal vergi kredisine sahip olmayacak.

Ancak Goldstein, fiyat indirimlerinin çoğunun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını yükseltmesine tepki olarak yapıldığını, dolayısıyla borçlanma maliyetlerinin düşmeye başlaması halinde Tesla'nın fiyatları koruyabileceğini söyledi.

Model 3 otomobilleri ve Model Y spor araçları çeyrekte 461 bin 538 teslimat gerçekleştirirken, Tesla diğer modellerinden yaklaşık 23 bin 000 adet teslim etti.

Tesla, teslimatların yeni piyasaya sürülen Cybertruck'ı içerip içermediğini açıklamadı. Radikal bir şekilde tasarlanan aracın Tesla'nın bu yılki teslimatlarının küçük bir kısmını oluşturması beklenirken, Musk Ekim ayında şirketin 2025 yılında elektrikli kamyonetten yaklaşık 250 bin adet üretmeyi hedeflediğini söyledi.