29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.04.2023 19:43 | Son Güncelleme: 01.04.2023 19:57

Tesla fiyatları indiriyor rekabet giderek kızışıyor

Tesla yatırımcıları Elon Musk'ın fiyat indirimlerinin ne kadar işe yarayacağını görmek için bekliyor: Elektrikli araç üreticisinin bu hafta sonu, ABD sübvansiyonlarının yardımıyla ucuzlayan etiket fiyatlarının talebi artırmasıyla rekor satışlar bildirmesi bekleniyor.
Tesla fiyatları indiriyor rekabet giderek kızışıyor

Tesla'nın araç fiyatlarında indirime gitmesi otomotiv sektöründeki rekabeti kızıştırdı. Refinitiv tarafından toplanan analist tahminlerine göre Tesla, 31 Mart'ta sona eren çeyrekte 430 bin araç teslim etmiş olabilir. Bu rakam bir önceki çeyreğe göre yüzde 6, bir önceki yıla göre ise yüzde 39 artış anlamına geliyor. 

Otomobil üreticisinin Teksas ve Berlin'deki yeni fabrikalarında üretimi artırması ve Çin'in Covid-19 nedeniyle başlattığı karantina uygulamalarını bitirmesiyle üretimin artması bekleniyor. Analistler, birçok otomobil üreticisinin fiyat indirimlerine uyması ve zayıflayan ekonomiye ilişkin endişelerin devam etmesi nedeniyle Tesla'nın fiyatları daha da düşürmesini bekliyor.

Ek arz fiyatları daha da aşağı çekecek

Barclays analisti Dan Levy, "Tesla'nın hem Austin hem de Berlin'de üretimi artırmaya devam etmesiyle birlikte, ek arzın daha fazla fiyat indirimine yol açması muhtemel" dedi.

Reuters'ın haberine göre Amerika Birleşik Devletleri'nde Tesla elektrikli araçlarının fiyatlarını yüzde 20'ye varan oranlarda düşürdü ve düşürülen fiyatlar sayesinde daha fazla araç ABD'nin araç başına 7.500 dolarlık sübvansiyonundan faydalanabilir hale geldi. Musk Ocak ayında yaptığı açıklamada, fiyat indirimlerinin talebi artırdığını ve zayıf ekonomiye ilişkin endişeleri azalttığını söyledi.

Levy, sübvansiyonun ABD'de geçici bir destek sağlayarak talebi öne çekmiş olabileceğini söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı ise Cuma günü, bazı modellerde vergi kredilerini azaltacak daha katı yapıdaki elektrikli araç vergi kurallarını açıkladı ve kurallar 19 Nisan'da yürürlüğe girecek. Tesla, en ucuz otomobili olan Model 3 için kredinin azaltılacağını söyledi.

Çin'de rekabet kızıştı

China Merchants Bank International'ın verilerine göre, Çin'de Tesla'nın perakende satışları 19 Mart'a kadar olan yılda 106 bin 915 adede ulaşarak kayıtlara geçen en iyi çeyreklerden biri oldu. Tesla'nın Çin'deki fiyat indirimleri, BYD ve Xpeng gibi Çinli rakiplerin fiyatları düşürmesiyle bir fiyat savaşını ateşledi.

Tesla, 2023 yılı için üretim hacminin yüzde 37 artarak 1,8 milyon araca ulaşacağını tahmin ederken, bu rakam 2022'deki yüzde 40'lık hızdan daha düşük. Son yıllarda Tesla için kendi iddialı satış hedeflerini ıskalayan Musk, 2023 teslimatlarının 2 milyon araca ulaşabileceğini söyledi.

Tesla fiyatları indirdi hisseleri değerlendi

Tesla hisseleri, şirketin başlattığı fiyat savaşını kazanacağı umuduyla bu yıl şimdiye kadar yüzde 65'ten fazla yükseldi, ancak hisse senedi Kasım 2021'deki 414 dolarlık zirvesinden hala oldukça uzakta.