Tesla’nın Avrupa’daki pazar payı, şubat ayında da gerilemeye devam etti. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre, şirketin satışları art arda ikinci ayda da düşüş gösterdi.
Elektrikli araç pazarındaki rekabetin arttığı bu dönemde, Tesla’nın Avrupa’daki satışları yılın ilk iki ayında yüzde 42,6 azaldı. Bu düşüş, şirketin yeni Model Y SUV modelinin piyasaya sürülmesi öncesinde yaşandı. Buna rağmen, Avrupa genelinde elektrikli araç satışlarında artış kaydedildi.
Tesla Şubat ayında da düşüşünü sürdürdü
Şirketin toplam otomobil pazarındaki payı şubat ayı itibariyle yüzde 1,8’e gerilerken elektrikli araç pazarındaki payı ise yüzde 10,3’e geriledi. Geçen yıl bu oranlar sırasıyla yüzde 2,8 ve yüzde 21,6 seviyesindeydi.
Tesla, Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri ve Birleşik Krallık genelinde şubat ayında 17 binin altında araç sattı. 2024’ün aynı ayında ise bu sayı 28 binin üzerindeydi. Şirket, Avrupa’da çeşitli zorluklarla karşı karşıya. Bu sorunun temel sebebi ise Tesla'nın hem model yelpazesinin sınırlı olması, hem de Çinli üreticilerin daha uygun fiyatlı alternatifler sunuyor olması.
Musk'ın aşırı sağa desteği satışları etkiliyor
Öte yandan, Tesla CEO’su Elon Musk’ın Avrupa’daki aşırı sağ partilere verdiği destek, şirketin satışlarındaki düşüşü hızlandıran faktörlerden biri olarak görülüyor. Tesla'nın gerilemesine rağmen Avrupa’daki elektrikli araç satışları artış gösterdi. ACEA verilerine göre, elektrikli araç satışları şubatta yıllık bazda yüzde 26,1 arttı ve toplam otomobil satışları yüzde 3,1 geriledi.
Geçen hafta açıklanan bir Avrupa Birliği (AB) raporuna göre Tesla, ocak ayında yürürlüğe giren Avrupa CO2 emisyon hedeflerini karşılamak isteyen otomobil üreticilerine karbon kredisi satmak için bir havuz oluşturdu. Analistler 2024 verilerine dayanarak Tesla’nın satışlarının bu şirketlerin emisyonlarını dengeleyebileceğini ancak satışlardaki düşüşün devam etmesi halinde bu durumun değişebileceğini belirtiyor.
AB yaptırımları piyasada etkili
AB, elektrikli araçlara geçişi hızlandırmak için emisyon hedeflerini sıkılaştırmıştı. Ancak salı günü alınması beklenen bir kararla, üreticilere üç yıllık filo emisyon ortalaması yapma imkanı tanınarak bu kuralların gevşetilmesi bekleniyor.
Şubat ayında AB genelinde yeni otomobil kayıtları yüzde 3,4 azalırken, tamamen elektrikli araç satışları üst üste ikinci ay artarak yüzde 23,7 yükseldi. Hibrit otomobil satışları ise yüzde 19 arttı. Elektrikli, hibrit ve şarj edilebilir hibrit araçlar, AB’de şubat ayında satılan tüm yolcu araçlarının yüzde 58,4’ünü oluşturdu. Bu oran geçen yıl yüzde 48,2 seviyesindeydi.
Çin elektrikli araç piyasasında hakim
Avrupa’nın en çok satan otomobil markaları arasında Volkswagen ve Renault’nun satışları şubatta sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 10,8 artarken, Stellantis’in satışları yüzde 16,2 düştü. Çinli SAIC Motor’un satışları AB’nin Çin menşeli elektrikli araçlara uyguladığı tarifelere rağmen yüzde 26,1 artarken, Geely bünyesindeki Volvo’nun satışları yüzde 15 geriledi.
ACEA verilerine dahil edilmeyen BYD ve diğer Çinli üreticilerin pazar payı ise yüzde 1,5’ten yüzde 2,5’e yükseldi. Ülkelere göre bakıldığında, şubat ayında İspanya’da otomobil satışları yıllık bazda yüzde 11 artarken, Almanya’da yüzde 6,4, İtalya’da yüzde 6,2 ve Fransa’da yüzde 0,7 düşüş kaydedildi.