18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.07.2023 20:56 | Son Güncelleme: 18.07.2023 21:23

Tesla'nın karıştığı ölümlü kaza kafaları karıştırdı: Perde arkasında otopilot mu var?

ABD'de Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) yaptığı açıklamada, Kaliforniya'da gelişmiş sürücü destek sistemlerine dayandığından şüphelenilen 2018 Tesla Model 3'ün karıştığı ölümcül bir kazayla ilgili özel bir kaza soruşturması başlattığını duyurdu
Tesla'nın karıştığı ölümlü kaza kafaları karıştırdı: Perde arkasında otopilot mu var?

Tesla bir kez daha otopilot gibi gelişmiş sürücü destek sistemlerinden kaynaklı olduğu düşünülen bir kaza nedeniyle gündemde. 5 Temmuz'da South Lake Tahoe'da meydana gelen kazada, Tesla Model 3 ile kafa kafaya çarpışan Subaru Impreza'nın sürücüsü hayatını kaybetti.

ABD otomobil güvenliği düzenleyicisi 2016'dan bu yana otopilot gibi gelişmiş sürücü destek sistemlerinin kullanıldığından şüphelenilen vakalarda onlarca Tesla özel kaza soruşturması açtı ve 20 ölümlü kaza rapor edildi.

Reuters'ın haberine göre bu soruşturma, 2014 model Tesla Model S ile Kaliforniya Contra Costa County'de bir itfaiye aracının karıştığı Şubat ayındaki ölümlü kazadan bu yana Tesla ve sürücü destek sistemlerinin şüpheli kullanımını içeren ilk özel kaza soruşturması.

Yerel bir Kaliforniya itfaiyesi, bir Tesla'nın itfaiye araçlarından birine çarptığını ve Tesla sürücüsünün olay yerinde öldüğünün açıklandığını söyledi. Mart ayındaki diğer soruşturma ise Kuzey Carolina'da bir okul otobüsünden inen 17 yaşındaki bir öğrenciye çarparak ağır yaralanmasına neden olan 2022 model Tesla Model Y ile ilgili.

California Otoyol Devriyesi sözcüsü yaptığı açıklamada, 5 Temmuz'daki kazada üç aylık bir çocuğun da hayatını kaybettiğini ve kazada aldığı yaralar nedeniyle birkaç gün sonra öldüğünü söyledi. Sözcü, "Şu anda herhangi bir suçlama yok. Araç ve araba koltuğu incelemeleri yapılıyor" şeklinde konuştu.

Gelişmiş teknolojiler özel olarak soruşturuluyor

NHTSA daha önce hava yastıklarıyla ilgili güvenlik kurallarının geliştirilmesine yardımcı olan yeni teknolojiler ve diğer potansiyel otomobil güvenliği sorunları hakkında yılda 100'den fazla özel çarpışma soruşturması açıyor. Bunlar, bir güvenlik geri çağırmasının gerekli olup olmadığını belirlemek için kurum tarafından açılan kusur soruşturmalarından ayrı tutuluyor.

Haziran ayında NHTSA, sürücü destek sistemi otopilot özelliğine sahip 830 bin Tesla aracı ve itfaiye araçları da dahil olmak üzere park halindeki acil durum araçlarıyla meydana gelen kazalara ilişkin kusur soruşturmasını bir üst seviyeye yükseltti.

NHTSA, otopilot soruşturmasında Tesla'dan Çarşamba gününe kadar açıklama beklediğini söyledi.

Tesla otopilot ile neler yapılabiliyor?

Tesla, Otopilot özelliğini sürücü üzerindeki yükü azaltmak için tasarladığını vurguluyor ve bu teknolojinin şu avantajlara sahip olduğunu belirtiyor:

  • Trafiğe Duyarlı Hız Sabitleme
  • Otomatik Direksiyon
  • Otomatik Şerit Değiştirme 
  • Otomatik Park
  • Akıllı Çağır 
  • Trafik Işığı ve Dur İşareti Uyarısı
  • Otopilot ile Navigasyon 
  • Trafik Işığı ve Dur İşareti Kontrolü