09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.07.2023 19:46 | Son Güncelleme: 07.07.2023 19:55

Mercedes-Benz'den Tesla hamlesi: Şarj standardını kabul etti

Almanya merkezli otomotiv devi Mercedes-Benz, 2025'ten itibaren Kuzey Amerika elektrikli araçları için Tesla'nın şarj standardını seçti
Mercedes-Benz'den Tesla hamlesi: Şarj standardını kabul etti

Mercedes-Benz, Cuma günü yaptığı açıklamada, Kuzey Amerika'daki elektrikli araçlarının 2025'ten itibaren Tesla tarafından geliştirilen şarj teknolojisini benimseyeceğini ve önümüzdeki yıldan itibaren 12 binden fazla Tesla Supercharger'a (süper şarj istasyonu) erişebileceğini söyledi.

Ford ve GM de Tesla'yı tercih etti

Reuters'ın haberine göre şirket, elektrikli araç sahibi olmayı kolaylaştırmak amacıyla hızlı şarj cihazları ağını genişletmeye çalışan Amerikalı rakipleri Ford ve General Motors'a katılarak Kuzey Amerika Şarj Standardı'nı (NACS) benimsedi. Mercedes-Benz, Kuzey Amerikalı müşterileri için Tesla'nın şarj tasarımına kaydolan ilk Alman otomobil üreticisi olacak. Bir diğer Almanya merkezli otomotiv şirketi Volkswagen de NACS'ı benimsemek için görüşmelerde bulunuyor.

Mercedes-Benz başlangıçta Kuzey Amerika'daki Kombine Şarj Sistemi'ne sahip mevcut elektrikli araçlarının 2024'ten itibaren NACS ağında şarj edilmesine yardımcı olacak bir adaptör sunacak. CCS, DC hızlı şarj için yaygın olarak kullanılan rakip bir fiş.

Tesla istasyonları harita üzerinden görülebilecek

Mercedes sürücüleri ayrıca Tesla süper şarj cihazlarını araçlarındaki kullanılabilirlik durumları ve fiyatlarıyla birlikte harita üzerinde görebilecekler. Ayrıca Tesla, on yılın sonuna kadar Kuzey Amerika'da 2 bin 500'den fazla yüksek güçlü şarj cihazı da dahil olmak üzere 400'den fazla şarj merkezi ile şarj ağını eşzamanlı olarak genişletmeyi planlıyor.

Bu arada Tesla, Biden yönetimi şarj ağlarını genişletmek için milyarlarca sübvansiyon sağlamaya çalışırken, ABD'deki bazı şarj istasyonlarına CCS'yi dahil etmek için konektörlerinin ötesine geçti. ABD Enerji Bakanlığı'na göre Tesla'nın Supercharger'ları ABD'deki toplam hızlı şarj cihazı sayısının yaklaşık yüzde 60'ını oluşturuyor.

Tesla hisselerine de yansıdı

Mercedes'in bu kararı borsada da etkisini hissettirdi ve Tesla hisseleri sabah saatlerinde yaklaşık yüzde 1 artış gösterdi.