17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.06.2023 15:15 | Son Güncelleme: 29.06.2023 15:46

New York Times yazdı: Tesla sarj savaşlarını çoktan kazanmış olabilir

Ford Motor'un ardından General Motors da elektrikli araçları için Tesla'nın hızlı şarj cihazlarını kullanma konusunda anlaştı. New York Times şarj girişleri dahil araçlarına dair tüm sistemi kendi üreten şirketin, bu savaşı kazandığını yazdı
Long Beach, Kaliforniya'da bir Tesla şarj portu, 20 Mayıs 2023. Ford ve GM ile yapılan anlaşmalar şarj cihazı bulmayı kolaylaştıracak ancak Elon Musk'a kritik altyapının kontrolünü verebilir (Fotoğraf: Alisha Jucevic/The New York Times)
Long Beach, Kaliforniya'da bir Tesla şarj portu, 20 Mayıs 2023. Ford ve GM ile yapılan anlaşmalar şarj cihazı bulmayı kolaylaştıracak ancak Elon Musk'a kritik altyapının kontrolünü verebilir (Fotoğraf: Alisha Jucevic/The New York Times)

Jack Ewing / The New York Times

Mary Barra ve Elon Musk iş dünyasında sıkı rakipler olabilirler ancak bu ay Twitter'da elektrikli araç sahibi olmanın önündeki en büyük engellerden biri olan şarj cihazlarının yetersizliğini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecek bir anlaşma hakkında sohbet ederken eski dost gibiydiler.

Satın almaktan çekinmenin ana nedeni

General Motors'un CEO'su Barra, Musk'ın liderliğindeki otomobil üreticisi Tesla tarafından geliştirilen şarj teknolojisini benimseme konusunda Ford Motor'u takip etmeyi kabul etmişti. Anlaşmalar GM ve Ford müşterilerinin Tesla'nın bazı hızlı şarj cihazlarını kullanmasına olanak tanıyacak. Anketler, şarj cihazı bulamama korkusunun bazı insanların elektrikli otomobil satın almaktan çekinmelerinin ana nedeni olduğunu gösteriyor.

Yardımına ihtiyaçları var

Barra Tesla'daki ekipten övgüyle bahsetti. Musk onunla çalışmanın bir onur olduğunu söyledi. Bu hoş sohbetlerin altında muhtemelen bazı zorlu kurumsal hesaplamalar yatıyordu. GM, Ford ve çok sayıda şarj şirketi ve ekipman tedarikçisi Tesla ile çalışmayı kabul etti çünkü şirketin yardımına umutsuzca ihtiyaçları var. Amerika Birleşik Devletleri'nde diğer tüm otomobil üreticilerinin toplamından daha fazla elektrikli otomobil satmanın yanı sıra Tesla, ülkenin en büyük hızlı şarj ağını işletiyor. 

Ancak Tesla ile çalışma kararı, önemli bir teknoloji için değişken bir lider olan Musk'a güvenecek olan otomobil endüstrisinin geri kalanı için büyük riskleri de beraberinde getiriyor. Tesla'nın kısa bir süre önce Kuzey Amerika Şarj Standardı olarak adlandırmaya başladığı tescilli şarj sistemi, diğer teknik standartlarda olduğu gibi çok sayıda şirket arasındaki işbirliğinin bir ürünü değil.

Salı günü, uçaklar ve araçlar için teknik standartlar belirleyen bir mühendisler birliği olan SAE International, şarj konektörü için bir standart oluşturmak üzere Tesla ile anlaştığını açıkladı. Anlaşma, diğer otomobil üreticilerinin ve şarj şirketlerinin teknolojiye ağırlık vermesine olanak tanıyacak. Ancak sistemin yazılım ve şarj ekipmanı gibi diğer yönlerinin gözetimi belirsizdi ve bazı rakipler Tesla'nın ne kadar kontrol sağlayacağı konusunda şüphelere sahip. 

Anlaşma Tesla için riskleri de beraberinde getiriyor. Bazıları yoğun seyahat zamanlarında uzun kuyruklar oluşturan şirketin şarj istasyonlarına özel erişim getirmesi şirketin Ford ve Chevrolet'lerin arkasında beklemek zorunda kalmaktan rahatsız olabilecek müşterilere otomobil satmasına yardımcı oldu. Teknik standartlar üzerindeki mücadeleler her yeni teknolojide yaygın. Yanlış ata oynayan şirketler ya da tüketiciler için sonuçlar acı verici olabilir. Daha sonra modası geçen bir video kaydedici, cep telefonu ya da müzik çalar satın alan ya da bunlara yatırım yapan herkese bunu sorabilirsiniz.

Çekişme müşterileri caydırabilir

Otomobillerde bahisler çok daha yüksek: On binlerce dolara mal oluyorlar ve benzinli araçların elektrikli modellerle değiştirilmesi iklim değişikliğiyle mücadelede kilit önem taşıyor. Bazı endüstri yetkilileri, şarj teknolojisi üzerindeki dağınık kurumsal çekişmenin insanları elektrikli otomobil satın almaktan caydırabileceğinden korkuyor.

Şarj Arayüzü İnisiyatifi Kuzey Amerika Başkanı Oleg Logvinov, "Bu durum kafa karışıklığı yaratıyor" dedi. Logvinov, müşterilerin muhtemelen hangisinin kazanacağını anlayana kadar bekleyeceklerini de sözlerine ekledi. Ford, GM ve Tesla dışındaki çoğu üretici, Avrupa'da standart olan CCS fişlerine sahip otomobiller üretiyor. Electrify America ve EVgo gibi şirketler tarafından işletilen şarj ağları öncelikle CCS fişleri sunuyor.

Tesla'nın fişi daha hafif ve kullanımı daha kolay ancak sadece şirketin araçlarına uyuyor. Ford ve GM ile yapılan anlaşmalar uyarınca Tesla, önümüzdeki yılın başlarında bu üreticilerin otomobillerinin ABD'deki yaklaşık 12 bin hızlı şarj cihazına bağlanmasını sağlayan bir adaptör sunacak. Ford ve GM, 2025 yılında Tesla fişini adaptörsüz olarak kullanacak şekilde tasarlanmış modeller üretmeyi planlıyor.

Tesla, GM ve Ford'un birleşik gücü, şarj ağlarının operatörlerini Tesla fişlerini takmaya etkili bir şekilde zorluyor ve CCS fişini en azından Kuzey Amerika'da  önümüzdeki yıllarda etkili bir şekilde kullanılmaz hale getirebilir. Daha küçük bir elektrikli araç şirketi olan Rivian, geçen hafta Tesla fişine geçeceğini söyledi ve Volvo, otomobil üreticisinin Kuzey Amerika'da sattığı otomobiller için Salı günü aynı taahhüdü verdi. Diğer üreticiler de bunu yapmayı düşünüyor. 

Rivian CEO'su R.J. Scaringe bir röportajda "Bizim için şarjın müşteriler için gerçekten erişilebilir ve kolay olduğundan emin olmak önemli" dedi. Tesla fişi baskın hale geldikçe, CCS fişini kullanmak üzere tasarlanmış arabalara sahip insanlar, güvenlik açısından ne kadar voltajı kaldırabilecekleri konusunda sınırlı olan ve daha yavaş şarj eden adaptörlere giderek daha fazla bağımlı hale gelecek.

Tüm sistemi kendi tasarlıyor

Tesla'nın sistemi, kullanımı kolay ve güvenilir olmakla bilinirken, CCS şarj cihazları titiz olabilir. Mevcut şarj ağındaki hayal kırıklığı, açıkça Ford ve GM'nin Tesla'ya pay ayırmaya karar vermelerinin bir nedeni. Elektrikli araç sektörünü takip eden Battle Road Research'ün başkanı Ben Rose, "Diğer ağlar daha güvenilir olsaydı bunun olacağını kesinlikle düşünmüyorum" dedi. Ancak Tesla'nın sisteminin iyi performans göstermesinin bir nedeni, şirketin arabayı, yazılımı ve şarj donanımıyla tüm sistemi tasarlaması ve üretmesi. Diğer otomobil üreticileri ağına katıldığında Tesla mutlak kontrolü kaybedecek. Birçok farklı üreticinin düzinelerce aracına yakıt sağlayabilen şarj cihazlarını işletmek son derece zor olacak. 

Şarj şirketi EVgo'nun CEO'su Cathy Zoi, bu ay New York'ta "50 farklı modeli şarj ediyoruz" dedi. Üreticilerin bazen araç yazılımındaki değişiklikler hakkında EVgo'yu bilgilendirmediğini ve bunun da bağlantı sorunlarına yol açtığını belirten Zoi, "Ve şarj cihazı suçlanıyor" dedi. Rakipler, Tesla'nın bir şarj tekeli oluşturmaya çalışması halinde hükümet düzenleyicilerinin devreye gireceğini iddia ediyor. Bazıları ise elektrikli araç satışlarının önündeki büyük bir engeli kaldırmak için birilerinin öncülük etmesinden memnun. Ağına Tesla prizleri yerleştirmeyi planlayan Blink Charging'in CEO'su Brendan Jones, "Gerçekten de bu hızlandırılmış büyüme eğrisindeyiz. Bu gerçekten de sektörü ileriye götürecek” ifadelerini kullandı.

©️ 2023 The New York Times Company