05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.03.2024 17:19 | Son Güncelleme: 29.03.2024 17:28

Xiaomi Tesla ile rekabeti kızıştırdı: Zararına satış yapacak

Çinli akıllı telefon şirketi Xiaomi, Çin'in son derece rekabetçi elektrikli otomobil pazarında fiyat savaşları kızışırken, ilk otomobilini Tesla'nın Model 3'ünden çok daha ucuza satacağını açıkladı. CEO Lei Jun, her bir otomobili zararına satacaklarını onayladı
Xiaomi Tesla ile rekabeti kızıştırdı: Zararına satış yapacak

Xiaomi CEO’su Lei Jun, şirketin her bir aracı zararına satıyor olacağını kabul ederek yeni çıkardıkları elektrikli araç olan SU7’nin standart versiyonunun ülkede 215 bin 900 Yuan (30 bin 408 dolar) karşılığında piyasaya sürüleceğini belirtti. Bunun karşısında Tesla’nın Model 3 araçlarının Çin piyasasındaki satış fiyatları 245 bin 900 Yuan’dan (34 bin 54 dolar) başlıyor.

Tesla Model 3'le karşılaştırdı

Lei’nin iddialarına göre SU7’nin standart versiyonu Tesla’nın Model 3’ünü özelliklerinin yüzde 90’ı bakımından alt edebilecek özellikte. Ayrıca, Model 3’ün 606 kilometrelik minimum sürüş mesafesinin karşısında SU7, 700 kilometrelik bir sürüş mesafesine sahip. Bunun yanında Lei’ye göre Xiaomi’nin Tesla’yı henüz geçemediği ve geçmesi için en az üç ila beş yıl arası zamana ihtiyaç duyduğu iki husus bulunuyor. Şirketin aktardığına göre verilen toplam siparişler, perşembe günü Pekin saati ile akşam 10’da satışların başlamasının 27 dakika ardından 50 bini geçti.

76 saniyede bir araç üretme kapasitesi

Teslimatların nisan ayı sonuna kadar başlayacağını dile getiren Lei, ayrıca Xiaomi’nin tüm kilit adımları tamamen otomatik olan araç fabrikalarıyla birlikte 76 saniyede bir SU7 üretebileceğini belirtti. Şirketin CEO’su haftanın başlarında SU7’nin 500 bin Yuan (69 bin 328 dolar) altında en iyi sedan olacağını sosyal medya hesabından belirtmişti. 

Otomobil, şirketlerin hayatta kalabilmek için bir dizi yeni model piyasaya sürdüğü ve fiyatları düşürdüğü Çin'de son derece rekabetçi bir pazara giriyor. Zira Çinli telekomünikasyon devi Huawei de geleneksel otomobil üreticileriyle ortaklık kurup araçları genellikle Huawei akıllı telefon mağazalarında sergilenen Aito markasını piyasaya sürdü.

Sektörel web sitesi Autohome'un verilerine göre Tesla'nın Model 3'ü, Çin'de en az 600 kilometre sürüş menziline sahip ve 500 bin Yuan'dan daha düşük maliyetli en çok satan yeni enerji sedanı konumunda. Perşembe günü Lei ayrıca, araç içi buzdolabı, özel bir ön cam gölgeliği ve akıllı telefon tutucusu gibi, bazıları nisan ayı sonundan önce araç satın alındığında ücretsiz olarak, diğerleri ise ayrı bir fiyatla temin edilebilen bir dizi aksesuar tanıttı. Bunun yanında, SU7'nin Apple'ın Car Play'ini desteklediğini ve iPad ile entegre olabileceğini dile getiren Lei, ağustos ayında Çin'de tamamen kullanıma sunulacak olan otoyollar ve şehirler için sürücü destek teknolojisini de açıkladı. Tesla'nın otoyollarda sürücü asistanı olarak kullandığı Autopilot, Çin'de mevcut ancak şirketin şehir sokakları için geliştirdiği tam otomatik sürüş özelliği henüz ülkede piyasaya sürülmedi.

Porche’a rakip çıkma hedefi var

Xiaomi'nin aralık ayındaki bir otomobil teknolojisi etkinliğinde Porsche ile rekabet etmek istediğini söylemesine rağmen Lei, SU7'nin bu daha premium seviyede rekabet edebilmesi için daha uzun bir yol kat etmesi gerektiğini kabul ediyor. Lei, Porsche'nin Taycan'ına rakip olması hedeflenen SU7'nin Max versiyonunun 299 bin 900 Yuan’a (41 bin 535$) satılacağını duyurdu.