J. Bradford DeLong / Project Syndicate
1870-2010 arası “uzun yirminci yüzyılın” iktisat tarihini ele aldığım “Slouching Towards Utopia” kitabım 6 Eylül’de Basic Books tarafından yayınlandı. Kitapta dünya iktisat tarihinin dönüm noktasına dair anlayışımızı değiştirme vaktinin gelip geçtiğini iddia ediyorum.
1076 yılında kilise ve devlet arasındaki Avrupa Atama Tartışması’nı milat kabul edenler çıkabilir. Bu ihtilaf hukukun en güçlülerin elinde araç olmanın ötesine geçip onları da kısıtlaması gerektiği fikrini yerleştirmişti. Bir diğer önemli yıl ise 1450’ydi; Gutenberg matbaası ve Rönesans sayesinde Aydınlanma’nın temeli hazırlandı. Sanayi Devrimi’nin gerçekten gözle görülür hale geldiği 1770 senesi de gözden kaçmamalı.
Kimse bu tarihlerin önemini tartışmaz. Ama ben 1870’i seçtim çünkü bu tarihin daha da önemli olduğunu düşünüyorum. Endüstriyel araştırma laboratuvarı, modern şirket yapısı ve tam küreselleşme bu döneme denk gelmişti. Söz konusu kurumlar teknolojik ilerlemeyi öyle ivmelendirdi ki küresel ekonominin boyutu her nesilde iki katına çıktı ve 1870’ten 2010’a kadar aynı trend genellikle tekrarlandı.