27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.03.2023 04:30 | Son Güncelleme: 24.03.2023 04:30

AB’de Covid aşısı isyanı!

Avrupa Birliği ülkeleri, ellerinde kalan milyonlarca doz aşının yanı sıra daha önceden almayı taahhüt ettikleri aşılar nedeniyle zora girince Pfizer’ın kapısını çaldı. Ancak varılan uzlaşma AB içinde bölünmeye sebep oldu
AB’de Covid  aşısı isyanı!

Tüm dünya koronavirüs aşısının yolunu gözlerken Avrupa Komisyonu daha aşı geliştirme aşamasındayken Pfizer ile 27 AB ülkesi için milyarlarca euro’luk bir anlaşma yapmış ve bunu ‘büyük bir zafer’ olarak nitelendirmişti. Geçen sürede AB vatandaşlarının yüzde 82’si en az iki doz aşılandı ve 1.7 milyar doz aşı Avrupa’ya sevk edildi. Ancak komisyonun yaptığı toplam aşı anlaşmalarının boyutu 4.2 milyar doz olunca işler sarpa sardı. Daha şimdiden yüz milyonlarca doz aşı, artık kimsenin aşı olmak istememesi nedeniyle imha edilmek zorunda kaldı. Problem bununla da bitmedi.

Parayı iadeye yanaşmıyorlar

Pfizer başta olmak üzere AB’nin anlaşma yaptığı 8 aşı üreticisi şirket, anlaşmada yer alan yaklaşık 2.5 milyar doz aşı için peşin ödenen rakamı iade etmeye yanaşmadı. Sevkiyatın daha önceden anlaşıldığı gibi süreceği belirtildi. AB ülkelerinin çoğu tanesi 19 dolar olan ve geçen yıl fiyatı neredeyse ikiye katlanan aşıları başka ülkelere bağışlama yolunu seçse de elde kalan ve kalacak olan aşı dozları o kadar yüksek miktarda ki sonunda AB, Pfizer’ın kapısını çalarak anlaşmanın revize edilmesini talep etti.