26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.05.2023 14:25 | Son Güncelleme: 29.05.2023 14:26

‘Android’lere giden yolun kapısı aralandı

ABD’de Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları beyinle iletişim kuran ilk ‘elektronik deri’yi (e-deri) geliştirdi. Yumuşak, esnek ve dokunma hissini taklit edebiliyor, sıcak-soğuk farkı gibi birçok dış koşulu algılıyor... Yeni teknoloji acıyı bile hissedebilen robotlar geliştirmesine yol açıyor
‘Android’lere giden yolun kapısı aralandı

Cildimiz, bedenimiz için koruyucu bir tabaka olmasının yanı sıra çevremizle detaylı duyusal geri bildirim ve yumuşak etkileşim imkanı sunuyor. Ama artık canlılara özgü bu durum makineler için de geçerli olabilecek. Korkutucu mu?

‘Hisseden robotlar’

ABD’de Stanford Üniversitesi Araştırma Grubu’ndan Jiancheng Lai ve Weichen Wang, sıcaklık ve basınç gibi duyumları, insan beynine yerleştirilmiş elektrotlar tarafından okunabilen elektrik sinyallerine dönüştüren dijital bir deri geliştirdi. Sadece birkaç nanometre kalınlığındaki elektronik deri, yapay zeka tabanlı protez uzuvlar ile beyin arasında daha doğal etkileşim için büyük umut oldu. Protezi olan insanların basınç ve sıcaklığı hissetmelerine olanak sağlayan bir elektronik cilt, çevreleriyle daha kolay etkileşimde bulunmalarına yardımcı olacak.

Daha da önemlisi acı, basınç ve sıcaklık gibi insana özgü uyaranları “hissetme” yeteneğine sahip robotların geliştirilmesine de kapı aralayacak. Stanford uzmanları, “Hayalimiz, basınç, gerilme, sıcaklık ve titreşimi algılayabilen birden fazla sensöre sahip bir bütün el yapmak” diyor. E-deri önce fare beyin hücrelerinde test edildi. Başarıya ulaşan çalışma “Organizma ve makine arasındaki yok olan sınır” başlığıyla Science dergisinde yayınlandı. Elektronik cilt, normal bir cilt gibi ince ve esnek, bir bandaj gibi deriye yapışıyor. Dış sıcaklık ve basıncı ölçen sensörler içeriyor ve bu verileri beyindeki implant edilmiş bir elektroda elektrik sinyalleri şeklinde gönderiyor. Bu sinyaller beyne daha yumuşak bir dokunuş ile sıkı bir el sıkışma, çilek ile elma veya sıcak ile soğuk gibi hisler arasındaki farkı anlatıyor.