29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2022 17:07 | Son Güncelleme: 05.04.2022 17:46

Avrupa alarma geçti: Kinder çikolataları toplatılıyor

Avrupa ülkelerinde görülen ve Kinder çikolatalarından çıktığı düşünülen salmonella bakterisinin yol açtığı 125 vaka inceleniyor. Üretici şirket yaptığı açıklamada çikolataların toplatıldığını belirtti
Avrupa alarma geçti: Kinder çikolataları toplatılıyor

Avrupa zehirlenme vakası nedeniyle alarma geçti. Yumurta şeklindeki Kinder çikolatalarından çıktığı düşünülen Salmonella bakterisinin yol açtığı 125 vaka inceleniyor. Birçok ülkede başlatılan incelemeler sonuçlanıncaya kadar Kinder çikolataların toplatılmasına karar verildi.

AB sözcüsü Stefan De Keersmaecker yaptığı açıklamada, komisyonlarının bazı AB ülkeleri ile Birleşik Krallık'ta devam eden Salmonella Typhimurium salgınını yakından takip ettiğini ve şüphenilen ürünlerin toplatılmasının sürdüğünü söyledi.

Politico'ya konuşan De Keersmaecker, "Epidemiyolojik ve analitik kanıtlar, Arlon'da (Belçika) çikolata ürünleri üreten bir kuruluşa işaret ediyor" dedi. Gıda güvenliği yetkililerine göre de, salmonella kaynaklı zehirlenme vakaları Belçika'daki bir Ferrero fabrikasını gösteriyor.

Vakalar bugüne kadar İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, İrlanda ve İsveç'te görüldü.

Üreticiden açıklama geldi

Kinder çikolatalarının üretici Ferrero da gelişmeler sonrası açıklama yaptı. Şirket, Fransa'da raflarda yer alan Belçika'da üretilmiş tonlarca Kinder çikolata ürününün "salmonella vakalarıyla" muhtemel bağlantısı nedeniyle geri çağrıldığı belirtti.

Geri çağrılan ürünler arasında Kinder Sürpriz yumurtaları, Schoko-Bons ve küçük yumurtalar ile diğer bazı Kinder çikolatalar yer alıyor.

Salgın nedeniyle şu ana kadar herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

Salmonella hakkında

Ölümcül bakteriyel bir hastalık olarak bilinen salmonella, ishal, ateşlenme, karın ağrısı, kusma, baş dönmesi ve diğer semptomlar gösteriyor. Belirtileri 6 saat ile 6 gün arasında ortaya çıkıyor, tedavisi ise 2 ile 4 hafta arasında değişiyor.