04 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.05.2024 14:20 | Son Güncelleme: 03.05.2024 15:54

Baş ağrılarınızın nedeni boynunuz olabilir

Yeni araştırmalar iltihap ve boyun ağrısının migren ve gerilim tipi baş ağrıları arasında bağlantı olduğunu buldu. Boyun ağrısını tedavi etmek her iki durumu da hafifletmenin anahtarı olabilir
Baş ağrılarınızın nedeni boynunuz olabilir

Son yıllarda yapılan araştırmalar boyun ağrısının sıklıkla bağ ağrısına yol açtığına dair daha fazla kanıt sunuyor. The Journal of Headache and Pain'de yayınlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar 50 kişi arasında gerilim tipi baş ağrısı ve migrende miyofasiyal (kas ve çevresindeki bağ dokusu) tutulumu araştırmak için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) kullandılar. MRI taramaları, boyun ağrısı ile her iki tip baş ağrısının varlığı arasında bir bağlantı bulmanın yanı sıra, sırtın ortasından boyun ve omuzlara uzanan trapezius kasında, bu baş ağrısı rahatsızlıklarına sahip kişilerde enflamasyondan kaynaklanabilecek ince değişiklikler olduğunu ortaya çıkardı.

Çalışmanın yazarlarından Nico Sollmann, “Bu kas değişiklikleri ile bir bireyin görüntülemeden önceki 30 gün içinde baş ağrısı çektiği gün sayısı ve boyun ağrısı arasında da anlamlı ilişkiler bulduk. Bu bulgular, baş ağrısı bozukluklarında boyun bölgesi ile beyin arasındaki karşılıklı ilişkiye dair nesnel kanıtlar sağlayabilir" dedi.

"Migren tedavisine başlamak için işaret olabilir"

Sollmann'ın araştırması boyun ağrısı ve baş ağrısı arasında bağlantı kuran ilk araştırma değil. Neurology'de yayımlanan bir başka çalışmada, boyun ağrısının migren ağrısının başlangıcından önce, migren ağrısı sırasında ve sonrasında oldukça yaygın olduğu bulundu.

New York'taki Albert Einstein Tıp Fakültesi'nde nöroloji klinik profesörü olan Neurology çalışmasının yazarlarından Dawn C. Buse, “Bazen insanlar boyun ağrısının bir tetikleyici olduğunu düşünür ama bu aynı zamanda migren atağıyla birlikte devam eden sinir sistemi aktivitesinin başladığının da bir işaretidir. Migren tedavisine başlamak için bir işaret olabilir" dedi.

Manyetik stimülasyon ve diğer tedaviler

Şu anda, her iki ağrı türüne de yardımcı olacağı garanti edilen tek bir tedavi yok. Klinik nöroloji profesörü Jessica Ailani; masaj, akupunktur, germe egzersizleri veya ısı ya da buz uygulaması (hangisi daha iyi hissettirirse) dahil olmak üzere çeşitli farmakolojik olmayan tedavilerin boyun ağrısını iyileştirebileceğini söylüyor. İş yerindeki ergonomik düzeninizi iyileştirmek ve uyku için daha destekleyici bir yastığa geçmek de yardımcı olabilir.

Araştırmalar, boyun kaslarındaki aşırı hassas noktalara basınç uygulamayı içeren miyofasyal gevşetme ve germe tekniklerinin de migren ağrısı yoğunluğunu ve servikal hareket aralığını iyileştirmede etkili olduğunu ortaya koydu.

Sollmann'ın ekibi yakın zamanda boyun kaslarını non-invaziv olarak uyarmak ve boyun ağrısını hafifletmek için tekrarlayan periferik manyetik stimülasyon (rPMS) kullandı. rPMS ile, ağrıyı azaltmak için periferik sinirlere hızlı bir şekilde darbeli, manyetik bir stimülasyon sağlamak için özel bir cihaz kullanılır. Sollmann, “Tekrarlanan rPMS uygulamaları bağlamında, baş ağrısının azaltılabildiğini gözlemledik” diye ekliyor. İlaç tedavisinde, boyun ağrısı, gerilim tipi baş ağrısı ve/veya migren ataklarının alevlenmesi durumunda asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ilaçlar alınabilir.