13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.07.2023 12:42 | Son Güncelleme: 04.07.2023 13:15

Bilim insanları harekete geçti: Obeziteye yeni isim arıyorlar

Bilim insanları toplumda daha iyi anlaşılabilmesi için diyabetten kalp hastalıklarına insan vücudunda birçok sorun yaratan obezitenin adını değiştirmek için uğraşıyor. Uzmanlar obezite teriminin vücut ağırlığına değil çevresel ve genetik faktörlere de dayanması gerektiğini savunuyor
Bilim insanları harekete geçti: Obeziteye yeni isim arıyorlar

Bilim insanları, yetkililerin ve toplumun hastalığı daha iyi anlamasına ve önlemesine yardımcı olmak için obezitenin yeniden adlandırılması çağrısında bulunuyor. Aralarında İrlanda'daki University College Cork'tan araştırmacıların da bulunduğu araştırmacılar, yeniden adlandırmanın, şu anda obezite hastalığına, bir vücut kitle endeksi (BMI) aralığına atıfta bulunabilen obezite terimi hakkında süregelen karışıklığı önlemeye yardımcı olacağını söyledi.

Vücut ağırlığını tanımlamamalı

Bilim insanları, obezite teriminin vücut ağırlığına değil çevresel, genetik, fizyolojik, davranışsal ve gelişimsel faktörlere odaklanan bu karmaşık hastalığın gerçekliğini yansıtıp yansıtmadığının yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Ozempic gibi iştah kontrol ilaçları dünya çapında olağanüstü bir talep yaratırken, araştırmacılar obezite hastalarının diyabet hastaları gibi bu tür ilaçlara ihtiyaç duymadıkları gibi yanlış bir varsayıma dayanarak sıranın en arkasına gönderilebileceklerini söyledi.

Araştırmacılar, bu durum için daha net bir terminolojinin bu eşitsizliğin giderilmesinde daha iyi bir rol oynayabileceğini söyledi. Çalışmanı  yazarlarından Margaret Steele "Odak noktamız vücut ölçüsü değil, altta yatan patofizyoloji olmalıdır. Obezite hastalığı olan kişiler için tedavi isteğe bağlı ya da kozmetik değildir" dedi.

Yeni adı ‘Adipozite temelli kronik hastalık’ olabilir

Dr. Steele, "Adipozite temelli kronik hastalık gibi farklı bir tanı terimi, bu hastalığın doğasını daha net bir şekilde ifade edebilir ve vücut ölçüsü ile eş anlamlı hale gelen obezite terimini kullanmaya devam edersek ortaya çıkabilecek kafa karışıklığı ve damgalanmayı önleyebilir" dedi.

Bilim insanlarına göre, hastalığın yeterli bir şekilde ele alınması, açık ve net bir şekilde yüksek vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplamadan ayırt edilmesini gerektiriyor. Klinik tıpta anlaşıldığı şekliyle obezite bir hastalık olarak kabul edilme kriterlerini karşılarken, VKİ ile tanımlanması bunu karşılamamaktadır.

Çalışmanın bir diğer yazarı Francis Finucane "Ozempic, diyabet için olduğu gibi obezite için de bir tedavi olarak onayladı. Obezite hastalarının kolay bir çıkış yolu aradığı, bu ilaçların sağlıklı beslenme ve yaşam tarzına düşük eforlu bir alternatif sunduğu yönünde son derece damgalayıcı bir fikir var. İşte bu yüzden obeziteden ne kastettiğimizi netleştirmemiz gerekiyor. TikTok veya Instagram'da ozempic yolculuklarını anlatırken gördüğümüz insanların çoğu obezite hastalığına sahip değil" dedi.