05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.06.2023 04:30 | Son Güncelleme: 16.06.2023 04:32

İngiltere bedava verecek Türkiye’de kaçak satılıyor

İngiltere, Wegovy adlı obezite ilacını onaylamaya hazırlanıyor. Wegovy’nin etken maddesi semaglutid, Ozempic’le aynı. Türkiye’de resmi olarak bu ilaç yok ancak internette ve bazı eczanelerde satılıyor. Uzmanlar ise doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini söylüyor
İngiltere bedava verecek Türkiye’de kaçak satılıyor

İngiltere, obezite kaynaklı hastalıkları azaltmak amacıyla kilo verdiren bir iğneye onay vermeye hazırlanıyor. Semaglutid etken maddesi içeren Wegovy iki yıl boyunca ücretsiz kullanılacak. Bunun altında yatan neden ise obezite tedavisinin İngiltere bütçesine yılda yaklaşık 6.5 milyar pound yük getirmesi. İngiltere’de her yıl yaklaşık 1 milyon kişi obezite tedavisi için hastaneye yatıyor. Son aldıkları karar için ayırdıkları bütçe 40 milyon pound ve ilk etapta pilot olarak uygulanacak. Olumlu sonuç alınması durumunda tüm ülkeye yayılacak.

Aslında obezite tehlikesi sadece İngiltere’ye özel değil. Türkiye de benzer bir tehdit ile karşı karşıya. TÜİK’in Türkiye Sağlık Araştırması’na göre ülkede 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2022’de yüzde 20.2. Aynı oran 2008’de yüzde 15.2’ydi. Türkiye’de durum böyleyken acaba bu ilaç Türkiye’de de obezite ile mücadelede bir çözüm olabilir mi?