Bugüne kadar milyonlarca insanı etkileyen Covid-19 hastalığı hafif atlatanlarda bile uzun dönem etkileri ile endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Hastalığın geçmeyen yorgunluktan nefes problemlerine, tat ile koku kaybından bel ve sırt ağrısına kadar pek çok etkisi, hastalar negatife döndükten sonra bile görülebiliyor. Covid-19 atlatanların, uzmanlara danışarak yapacakları egzersiler uzun süreli yan etkilerden kurtulmaları için önemli bir etken olarak gösteriliyor.
Herkesin iyileşme süreci farklı
Solunum yolu fizyoterapisti Janet Bondarenko, "Viral enfeksiyonlardan sonra yorgun hissetmek normal ve herkesin iyileşme süreci farklı. Ancak Covid-19’un ağırlığı, hastalığı atlattıktan sonra hissedeceğiniz semptomlarla doğru orantılı değil" diyor.
"Hafif egzersizler bile yoruyor"
Edith Cowan Üniversitesi tıp profesörü Dr Robert Newton ise Covid-19’un organlara zarar verebileceğini ve uzun süre yorgunluğa sebep olabileceğini vurguluyor: "Kalp ve solunum sistemleri, çalışan kaslara verimli bir şekilde oksijen iletemiyor. Dolayısıyla hafif egzersizler bile sizi yoruyor."
Uzmana danışmak önemli
Egzersiz kasların, kalbin ve ciğerlerin kapasitesini arttırıyor. Aynı zamanda kas hücrelerinin enerjisini sağlayan ve enfeksiyonlara karşı savaşan mitokondrilerin sayısını yükseltiyor. İşte harekete geçmenizi sağlayacak basit bir kılavuz, ancak başlamadan önce uzmanlara danışmanız gerektiğinin altı çizilmeli.
Ders: Yoga
Yoga ve meditasyonun ciğer sağlığınızı ve bünyenizi güçlendirip iyileşme sürecinizi hızlandırdığı hakkında bazı kanıtlar mevcut. Newton, “Stres ve endişelerinizi kontrol etmek, iyileşmeniz için çok önemli. Covid-19’u geride bırakmak adına yoga ve meditasyon gibi alanlardan faydalanmanız çok mühim” diyor.
Etkileri azaltmakta faydası var
Alternative and Complementary Medicine dergisi, belli meditasyonların, nefes egzersizlerinin ve yoga pozisyonlarının Covid-19’un etkilerini azaltmakta faydalı olduğu hakkında bir yazı yayınladı.
Hareket: Fonksiyonel antrenman metotları
Newton, kasları tekrardan işlevsel hale getirmek için direnç antrenmanlarının önemini vurguluyor. Squat ve dizlerinizin üzerinde şınav çekmek gibi fonksiyonel egzersizler iyi bir başlangıç.
Hafif direnç antrenmanları etkili
Gücünüzü geri kazanmaya başlayınca, rutininize süt kartonları veya dolu sırt çantaları gibi hafif ağırlıklar ekleyebilirsiniz. Hafif direnç antrenmanları, bağışıklık sisteminizle beraber çalışan hormon ve hücre sinyalizasyon moleküllerinin üretimini sağlıyor.
Aktivite: Yürüyüş
Bondarenko’ya göre, Covid-19 sonrası yapması en kolay egzersiz yürüyüş; özellikle açık alanlarda. Herkes yürüyüş sırasında egzersizin ağırlığını kontrol edebilir. Bondarenko, kolay ve kısa parkurlarda başlamanın ideal olduğunu belirtiyor. Ardından, kendinizi zorlamayacak şekilde parkuru uzatabilir, yürüyüş hızınızı artırabilirsiniz.
Kendinizi zorlamayın
Bondarenko, Covid-19 sonrası kendinizi zorlamanızın iyileşme sürecini hızlandırmayacağını söylüyor: Sizi birkaç adım geriye atıyor. Herkesin iyileşme süreci farklı ancak, zaman içinde, herkes istediği noktaya ulaşıyor. Newton ise vücudunuzu dinlemenizin şart olduğunu belirtiyor.