07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.04.2024 15:25 | Son Güncelleme: 26.04.2024 16:17

Covid aşısındaki teknoloji kanser hastalarına umut oldu

Covid aşısında bulunan mRNA teknolojisini kullanan kanser aşısı sayesinde hastaların hayatta kalma oranı arıyor. Vücudu kanser hücrelerini öldürmek üzere eğiten bu aşılar, devrim niteliğindeki bir tedaviyle İngiltere'de uygulanmaya başlandı
Covid aşısındaki teknoloji kanser hastalarına umut oldu

Birleşik Krallık'ta melanom cilt kanseri olan düzinelerce hasta, dünyanın ilk kişiselleştirilmiş aşısının küresel olarak yaygınlaştırılması adımına katılıyor. Aşı her hasta için özel olarak üretiliyor ve bağışıklık sistemini, tümörlerin yüzeyindeki farklı mutasyonları tanıması ve ardından bu kanser hücrelerini avlaması için eğitiyor. Ameliyattan sonra melanom hastalarına enjekte edilen aşının amacı, bağışıklık sisteminin kalan “haydut hücreleri” yok etmesini sağlayarak kanseri tedavi etmek ve böylece hastalığın vücudun başka bir yerinde tekrarlamamasını sağlamak.

Melanom, vücuda yayılabilen bir cilt kanseri türü ve ana belirtisi ciltte çıkan yeni ve değişen benler.

Covid aşısı teknolojisine dayanıyor

mRNA-4157 (V940) adı verilen aşı, melanom için dünyanın ilk kişiselleştirilmiş mRNA kanser aşısı. Kişiselleştirilmiş kanser aşıları, Covid aşılarında kullanılan aynı mRNA teknolojisine dayanan yeni bir tıp alanı.

Moderna ve MSD ilaç şirketlerinin dahil olduğu yeni deneyler melanom için ilk kişiselleştirilmiş mRNA aşısını test ediyor. Aynı tedavi akciğer, mesane ve böbrek kanserinde de deneniyor. Başarılı olması halinde, kanser aşılarının yakında NHS'de yaygınlaştırılması ve hastalığa karşı yeni bir silah olması umuluyor.
Diğer aşılar hastalığa karşı koruma sağlarken, kişiselleştirilmiş kanser aşıları halihazırda kanser hastası olan kişileri hedef alıyor ve yeni bir immünoterapi tedavisi türünü temsil ediyor.  Araştırmada yer alan tıbbi onkolog Dr. Heather Shaw "Aşıların immünoterapide devrim yaratacağına dair gerçek bir umut var" dedi.

Her hastaya, tümörlerinde bulunan mRNA genetik kodu kullanılarak haftalar içinde kendi kişiselleştirilmiş aşısı üretiliyor. Aşı enjekte edildiğinde, vücuda tümörlerin yüzeyinde bulunanlarla aynı proteinleri yaratma talimatı vererek bir bağışıklık tepkisini tetikliyor. Ameliyattan sonra kan dolaşımında kalan kanser hücrelerini tespit etmek için bağışıklık sistemini yüksek alarm durumuna geçirerek kanseri tedavi etmeyi amaçlıyorlar.

Bağışıklık sistemi kanser hücrelerini yabancı olarak tanımadığı için genellikle tümörler kontrolsüz bir şekilde yayılır. Shaw, “Yapmaya çalıştığımız şey bu haydut hücreleri ortadan kaldırmak için tedavi uygulamak. Bu büyük ölçüde kişiye özel bir tedavi ve bazı açılardan bir aşıdan çok daha akıllıca. Hastalartalara özel olarak üretiliyor" dedi.

Kanserin tekrarlama riskini yarı yarıya indirdi

Tedavinin yan etkileri arasında yorgunluk ve aşının yapıldığı kolda ağrı yer alıyor. Aşının ilk denemeleri, ameliyat sonrası yüksek riskli melanom hastalarında hayatta kalma oranlarını önemli ölçüde artırdığını ve kanserin geri dönme riskini yarıya indirdiğini ortaya koydu. Hastalar en fazla dokuz doz boyunca her üç haftada bir 1 mg mRNA aşısı ve yaklaşık bir yıl boyunca her üç haftada bir 200 mg immünoterapi ilacı Keytruda aldı. Yeni faz 3 küresel çalışma daha geniş bir hasta yelpazesini içerecek. Araştırmanın Birleşik Krallık kolu, Londra, Manchester, Edinburgh ve Leeds de dahil olmak üzere sekiz merkezde en az 60 ila 70 hasta almayı hedefliyor.